Τι πρέπει κάποιος να έχει για να γίνει ηγέτης; Ο Μπιλ Κλίντον απαντάει

Τι πρέπει κάποιος να έχει για να γίνει ηγέτης; Ο Μπιλ Κλίντον απαντάει

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ αποκλειστικά στο Fortune.

Με αφορμή τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ, έχει αξία να θυμηθούμε τις απαντήσεις που είχε δώσει ο δεύτερος στο Fortune σχετικά με την ηγεσία.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει λοιπόν να έχει ένα ηγέτης; Ο Μπιλ Κλίντον απαντάει:

Τι σημαίνει η έννοια της ηγεσίας για σας;
Ηγεσία σημαίνει να φέρνεις ανθρώπους μαζί επιδιώκοντας έναν κοινό σκοπό, να επεξεργάζεσαι ένα σχέδιο, και να εμμένεις σ’ αυτό μέχρι να υλοποιηθεί ο σκοπός σου.

Αν ο αρχηγός κατέχει μια δημόσια ή ιδιωτική θέση με άλλες καθορισμένες ευθύνες, η ηγεσία απαιτεί επίσης την ικανότητα υλοποίησης αυτών των καθηκόντων και την ανταπόκριση σε απρόβλεπτα προβλήματα αλλά και σε ευκαιρίες, όταν αυτές εμφανίζονται. Βοηθάει πάντως η ικανότητα της σαφούς άρθρωσης ενός οράματος ως προς το πού θες να πας, καθώς και η επεξεργασία μιας ρεαλιστικής στρατηγικής για να φτάσεις εκεί. Επίσης, πρέπει να έλκεις ταλαντούχους και αφοσιωμένους ανθρώπους, με μια ευρεία γκάμα γνώσεων, οπτικών και δεξιοτήτων για να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν.

Στο σύγχρονο κόσμο, πιστεύω ότι τα θετικά και διαρκή αποτελέσματα είναι πιθανότερο να έρθουν όταν οι ηγέτες προάγουν τη συνεργασία αντί για την αυταρχική μονομέρεια. Ακόμα κι αυτοί που ηγούνται δεν έχουν όλες τις απαντήσεις.

Ποια χαρακτηριστικά μοιράζονται οι ηγέτες;
Σταθερότητα στην επιδίωξη ενός στόχου, ελαστικότητα στον καθορισμό του βέλτιστου τρόπου επίτευξής του. Θάρρος για τη λήψη μιας δύσκολης απόφασης, και αυτοπεποίθηση για να επιμείνεις σε αυτή και να την εξηγήσεις στους άλλους. Κοινή λογική για να ακούς τους άλλους και να τους εμπλέκεις.

Και δύναμη για να παραδέχεσαι τα λάθη σου, ή την αποτυχία μιας πολιτικής. Πρέπει να είσαι σε θέση να εμπιστεύεσαι τους άλλους, και να εμπιστεύεσαι τα ένστικτά σου καθώς και την ευφυΐα σου.

Τέλος, αν στόχος είναι να πετύχεις κάτι σε ένα θέμα που είναι σημαντικό αλλά και αμφιλεγόμενο, πρέπει να είσαι σε θέση να συμβιβαστείς και να γνωρίζεις τα όρια που δεν μπορείς να ξεπεράσεις.

Πώς μάθατε να είστε ηγέτης;
Από νεαρή ηλικία έμαθα να σέβομαι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του καθενός που συναντούσα, να τον παρατηρώ και να τον ακούω προσεκτικά. Από τους ενήλικες στο ευρύ οικογενειακό μου περιβάλλον έμαθα όλοι οι άνθρωποι έχουν μια ιστορία αλλά δεν μπορεί ο καθένας να την πει.

Έμαθα ότι τις μεγαλύτερες πληγές στη ζωή τις επιφέρει ο ίδιος ο άνθρωπος στον εαυτό του, ότι το να προσπαθείς και να πέφτεις είναι προτιμότερο από το να μην προσπαθείς καθόλου, ότι ο καθένας κάνει λάθη αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι βασικά καλοί. Σαν αγόρι που μεγάλωνε στα χρόνια του Βιετνάμ και των πολιτικών δικαιωμάτων, κατέληξα να βλέπω την πολιτική σαν έναν τρόπο να βοηθήσω τους άλλους να κάνουν τις ιστορίες της ζωής τους καλύτερες.

Στην πορεία, έμαθα πολλά από άλλους ηγέτες, και ιδιαίτερα από εκείνους που με έκαναν φίλο τους και μοιράστηκαν μαζί μου τις εμπειρίες τους. Ο Γιτζάκ Ράμπιν μου θύμισε ότι δεν κάνεις ειρήνη με τους φίλους σου. Ο Νέλσον Μαντέλα μου είπε και μου έδειξε ότι δεν μπορείς να είσαι μεγάλος ηγέτης αν καθοδηγείσαι από το μίσος, όσο δικαιολογημένο κι αν είναι αυτό το συναίσθημα.

Για να είσαι ελεύθερος να ηγηθείς, πρέπει να αφήνεις πολλά πράγματα απλώς να περνούν. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι με δίδαξαν να αναζητώ τα όνειρα και τα τραύματα, τις ελπίδες και τους φόβους στα μάτια του καθενός που συναντούσα.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι ηγέτες, κατά την άποψή σας.
Είναι πάρα πολλοί, γι’ αυτό και θα αναφέρω μόνο μερικούς. Ο Νέλσον Μαντέλα και ο Γιτζάκ Ράμπιν ήταν μεγάλοι για τους λόγους που ανέφερα, και για πολλούς άλλους λόγους. Ο Χέλμουτ Κολ πρωταγωνίστησε στην επανένωση της Γερμανίας και τη δημιουργία της Ευρωζώνης. Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς έχουν συστήσει το καταπληκτικό τους ίδρυμα που σώζει και προάγει ατέλειωτες ανθρώπινες ζωές, καθοδηγούμενοι από την αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε ζωή έχει την ίδια αξία. Έχουν γενναιόδωρα δώσει το χρήμα, το χρόνο και την τεχνογνωσία τους για να συμβάλλουν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης. Οι Μοχάμεντ Γιουνούς και Φαζλ Αμπέντ έχουν βοηθήσει αμέτρητους φτωχούς ανθρώπους να ζήσουν πιο δημιουργικές ζωές.

Και η γεμάτη αξιοπρέπεια αποφασιστικότητα της Αούνγκ Σαν Σου Κι βοήθησε τη χώρα της να ανοιχτεί στον υπόλοιπο κόσμο και ενέπνευσε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη:

Fortune: Ποιοι είναι οι δέκα σπουδαιότεροι ηγέτες

Οι δέκα κορυφαίοι CEOs τεχνολογικών εταιρειών στον κόσμο

Ποιοι είναι οι πιο… κακόφημοι «ηγέτες»;