Ο επιχειρηματίας που πόνταρε στην καταστροφή της εταιρείας του

Ο επιχειρηματίας που πόνταρε στην καταστροφή της εταιρείας του

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας είχε στοιχηματίσει ότι θα έπεφταν οι μετοχές της εταιρείας του-πέντε μέρες πριν αυτό συμβεί!

Ο Li Hejun αύξησε την αρνητική θέση του κατά 796 εκατομμύρια μετοχές στη Hanergy Thin Film Solar στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Επιπλέον, αγόρασε 26,4 εκατομμύρια δολάρια μετοχές αξίας 7,28 δολαρίων έκαστη-δηλαδή περίπου στο ποσό διαπραγμάτευσης της μετοχής εκείνη την ημέρα.

Οι επενδυτές λαμβάνοντας αρνητική θέση, προχώρησαν στην πώληση μετοχών, στοιχηματίζοντας ότι θα έχουν κέρδος με το να αγοράσουν ξανά τις μετοχές αυτές όταν πέσουν οι τιμές. Αυτή η αποκάλυψη για τις κινήσεις του Li Hejun δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη με τη Hanergy.

Την Τετάρτη, οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν «βουτιά» 47% σε διάστημα περίπου μίας ώρας. Η αγοραία αξία της εταιρείας υποχώρησε κατά 19 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Li Hejun, ο οποίος κατείχε πάνω από το 80% της εταιρείας, εκτιμάται ότι έχασε 15 δισεκατομμύρια δολάρια εντός αυτής της μίας ώρας.

Η «βουτιά» των μετοχών σημειώθηκε την ώρα που πραγματοποιούνταν η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας , στην οποία δεν παρευρέθη ο Li Hejun. Βρισκόταν στα εγκαίνια του νέου εκθεσιακού κέντρου καθαρής ενέργειας της εταιρείας.

Πριν το περιστατικό της Τετάρτης, οι μετοχές Hanergy είχαν καταγράψει αύξηση άνω του 600% σε διάστημα ενός έτους, καθιστώντας την εταιρεία επτά φορές μεγαλύτερη από τη First Solar, την κορυφαία αμερικανική εταιρεία ηλιακής ενέργειας.