Ο «εφτάψυχος» CEO!

Ο «εφτάψυχος» CEO!

Γλίτωσε από 11η Σεπτεμβρίου, βομβιστικές επιθέσεις, τσουνάμι και τώρα αφoσιώνεται στη φιλανθρωπία. 

Μέχρι και σήμερα η τύχη φαίνεται να χαμογελά στον 46χρονο μεγαλοεπενδυτή Μαρκ Γουάινγκαρντ, κάθε φορά που η μοίρα αποφασίζει να του παίξει ένα δύσκολο και πολλές φορές σκληρό παιχνίδι.

Η πρώτη δοκιμασία ήλθε σε ηλικία μόλις 10 ετών, όταν έχασε τον 36χρονο πατέρα του σε ένα φρικτό τροχαίο. Από τότε, ζούσε και ο ίδιος με τον φόβο ότι θα πεθάνει πριν κλείσει τα 36. Αλλά η ψευδαίσθηση αυτή μετατράπηκε τελικά σε κινητήριο δύναμη προς την επιτυχία.

Στα 19 του μετακόμισε από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο, όπου βρήκε δουλειά στην θρυλική Chemical Bank (τότε τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ και μετέπειτα βασικό «συστατικό» της πανίσχυρής JP Morgan). Κι έπειτα από ένα πέρασμα από την ιαπωνική Tokai Bank, αποφάσισε το 1998 ότι οι ημέρες του ως απλού υπαλλήλου τελείωσαν στον τραπεζικό τομέα.

Διαβάστε ακόμη: Ο γκουρού της τεχνολογίας «τζογάρει» στο Λας Βέγκας

Δημιούργησε στο Ίντερνετ μία startup και σύντομα μπήκε στην διατραπεζική αγορά, ως trader παραγώγων, ιδρύοντας την δική του χρηματομεσιτική εταιρία στο διαδίκτυο, την Reset Pte. Στα 32 ήταν ήδη πολυεκατομμυριούχος!

Τρία χρόνια αργότερα, βρέθηκε στο Μανχάταν για ένα νέο επιχειρηματικό άνοιγμα. Το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 είχε κανονίσει μία πολύ σημαντική συνάντηση με επιτελικά στελέχη της Fuji Capital Markets Corp. (από τους βασικούς «παίκτες» στην αγορά swaps). Άργησε όμως τραγικά στο ραντεβού, που τελικά δεν έγινε ποτέ. Τα γραφεία της ιαπωνικής τράπεζας, βλέπετε, ήταν στους Δίδυμους Πύργους.

Τα περίεργα παιχνίδια της μοίρας συνεχίστηκαν και το 2002. Ο Μάρκ είχε ήδη μετακομίσει στην Μπανκόγκ, μαζί με την αρραβωνιαστικιά του -την οποία είχε γνωρίσει λίγους μήνες νωρίτερα, μέσω αγγελίας.

Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, η Ανίκα μετέβη μόνη της στο Μπαλί, προσκεκλημένη στον γάμο φίλου. Όμως, το ξενοδοχείο όπου διέμενε έγινε στόχος των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν τότε οι εξτρεμιστές ισλαμιστές της Τζεμάα Ισλαμίγια. Τα ίχνη της δεν βρέθηκαν ποτέ. Έχοντας όμως συμφιλιωθεί πια με την ιδέα του θανάτου, ο Μαρκ προτίμησε την φιλανθρωπία από τον θρήνο.

Διαβάστε ακόμη: Η «επαναστάτρια» της Αιθιοπίας

Στη μνήμη της Ανίκα, ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, προς στήριξη των ορφανών από την τρομοκρατική επίθεση του 2002. Κι όταν τα Χριστούγεννα πια το 2004 ο Μαρκ αποδείχθηκε και πάλι… επτάψυχος, γλυτώνοντας από καθαρή τύχη από το φονικό τσουνάμι που σάρωσε τη νοτιανατολική Ασία, αποφάσισε ότι θα έβαζε πια ένα νέο μότο στη ζωή του.

«Ζούμε μία φορά και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», εξηγεί σήμερα ο ίδιος σε κατά καιρούς συνεντεύξεις του. «Όχι μόνον για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους»!

Το 2008, ο Μαρκ πούλησε την Reset Pte και διέθεσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει το φιλανθρωπικό του έργο. Πέρυσι, μετονόμασε το ίδρυμά του σε Inspirasia κι αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση του σε 16 προγράμματα εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και αποκατάστασης αναπηριών στην Ινδία, στην Ινδονησία και στην Ταϊλάνδη. Σήμερα, ανοίγει ένα νέο «κεφάλαιο» με την ίδρυση της εταιρίας Iniala Group, επιδιώκοντας να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα με την φιλαθρωπία…

Στις δραστηριότητες της νέας εταιρίας συγκαταλέγονται ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η διαχείριση πολυτελών ξενοδοχείων σε όλη την Ασία. Το πρώτο «κομμάτι» της αλυσίδας αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2013 στο Πουκέ. Και από τα έσοδά του, ο Μαρκ έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει το 10% σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εάν, δε, τα σχέδιά του ευοδωθούν, υποστηρίζει ότι το διαθέσιμο ποσό μπορεί να αγγίξει το 1.000.000 δολάρια, σε βάθος δεκαετίας.