Ο Έλληνας γκουρού των επιχειρήσεων

Ο Έλληνας γκουρού των επιχειρήσεων

Ο Μάρκος Μπούρης ανήκει στους πλουσιότερους Έλληνες της Αυστραλίας.

Τον αποκαλούν «σπεσιαλίστα των επιχειρήσεων». Από το 2005 βρίσκεται στη λίστα με του πλουσιότερους επιχειρηματίες της Αυστραλίας, έχει διατελέσει καθηγητής πανεπιστημίου, ενώ συχνά πυκνά παρουσιάζει τηλεοπτικές εκπομπές. Ο λόγος για τον ομογενή Μάρκο Μπούρη, τον ιδρυτή της εταιρείας «Wizard Home Loans», της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας δανείων κατοικίας, αλλά και πρόεδρο της Yellow Brick Road, εταιρείας που ασχολείται με οικονομικό σχεδιασμό, επενδυτική συμβουλευτική και δανειοδότηση.

Ανήκει και εκείνος στην κατηγορία όχι των επιχειρηματιών «από κούνια», αλλά εκείνων που ξεκινώντας από πολύ χαμηλά κατάφεραν χάρη στο κοφτερό μυαλό τους, τη σκληρή δουλειά και την τύχη να δημιουργήσουν κάτι σπουδαίο χτίζοντάς το από το μηδέν. Ο ίδιος προερχόταν από φτωχή οικογένεια, οι γονείς του όμως Γιώργος και Μάρσα Μπούρη του έδωσαν τις σωστές αρχές και την πειθαρχεία που χρειαζόταν για να πετύχει.

Το 1996, αποτελεί σταθμό στην καριέρα του Μάρκου καθώς ιδρύει την εταιρεία Wizard Home Loans. Οχτώ χρόνια αργότερα, το 2004 η εταιρεία πωλήθηκε για 500 εκατομμύρια δολάρια στην General Electric. Την ίδια χρονιά διορίζεται μη εκτελεστικός Πρόεδρος της General Electric στην οποία και παραμένει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ τον Ιούνιο αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στην TZ Limited. Τα τελευταία χρόνια, μέχρι και σήμερα, είναι Πρόεδρος της Yellow Brick Road.

Τον Αύγουστο του 2011, τον επιλέγουν για τη μη εκτελεστική θέση του Προέδρου της Anteo Diagnostics, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που παρέχει καινοτόμες ιατρικές διαγνωστικές τεχνολογίες. Την ίδια θέση διατηρεί και στην Serena Resources Limited, που αναζήτα ευκαιρίες εξόρυξης χαλκού στη Χιλή.

Όντας πολυπράγμων αναμειγνύεται και με τα πανεπιστημιακά δρώμενα. Το 2004 γίνεται Καθηγητής Τραπεζικού, Οικονομικου και Επιχειρηματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο New South Wales Australian School of Business. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί στα διαφημιστικά σποτ της εταιρείας του και αποκτά αναγνωρισιμότητα. Το πρόσωπό του γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές, πράγμα που οδηγεί τους υπεύθυνους τηλεοπτικού σταθμού να του προτείνουν τη θέση του παρουσιαστή για την τηλεοπτική εκπομπή Apprentice, που βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα το 2009.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται το 2011 με τον Μάρκο να είναι και πάλι παρουσιαστής στο The Celebrity Apprentice Australia, μια εκπομπή στην οποία συμμετείχαν διάσημα πρόσωπα της Αυστραλίας. Ήταν ένα από τα προγράμματα με τις υψηλότερες θεαματικότητες και η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που συνέχισε να προβάλλεται για δεύτερη σεζόν το 2012.

Η σχέση του με τα ΜΜΕ είναι στενή. Αρθρογραφεί σε γνωστές εφημερίδες όπως The Sunday Telegraph, BRW, Real Living, Smart Property Investment and Business Spectator και έχει συγγράψει και βιβλία όπως το «Wealth Wizard» και το «The Yellow Brick Road to Your Financial Security». Μεταξύ άλλων, είναι υποστηρικτής των Sydney Roosters και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΒΙΑΝΕΞ στο πλευρό των ελληνικών φαρμακείων

«Κινητό, φέρε καφέ!»

Η μεικτή συνταγή για τη «θωράκιση» της υγείας μας