Ο Έλληνας που αναλύει το DNA μας

Ο Έλληνας που αναλύει το DNA μας

Εδώ και είκοσι χρόνια ασχολείται εντατικά µε την ποικιλοµορφία του ανθρώπινου γονιδιώµατος µέσω ερευνητικών προγραµµάτων.

Της Σοφίας Νέτα

Από το 1997 ο Εµµανουήλ Δερµιτζάκης µελετά τα µυστικά του γονιδιώµατος, στο οποίο την τελευταία δεκαετία έχει εστιαστεί η έρευνα για τα αίτια εµφάνισης διαφόρων ασθενειών, ώστε να βρεθούν αποτελεσµατικοί τρόποι αντιµετώπισης.

Τακτικός καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστήµιου της  Γενεύης από το 2009,  µέλος του εκτελεστικού συµβουλίου του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωµατικής της Γενεύης, µέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και συνεργαζόµενος ερευνητής στο Ίδρυµα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών, τα τελευταία χρόνια στο εργαστήριό του δουλεύει στην ανάλυση χιλιάδων γονιδιωµάτων και την κατανόηση πολυµορφισµών και µεταλλαγών που προδιαθέτουν σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιόπαθειες, ο καρκίνος του εντέρου.

«Η κατανόηση των λειτουργικών διαφορών στο γονιδίωµα που δηµιουργούν προδιάθεση για ασθένειες είναι πολύ σηµαντική για να µπορέσουµε να δηµιουργήσουµε ένα γενετικό προφίλ για κάθε άνθρωπο, το οποίο περιγράφει τον βαθµό της προδιάθεσης που έχει ο καθένας µας για να εµφανίσει κάποια νόσο. Αυτό το γενετικό προφίλ, µαζί µε τη συµπεριφορά και τις περιβαλλοντικές επιδράσεις που έχει δεχθεί, θα µας δώσει πιο ολοκληρωµένη εικόνα της αιτιολογίας των ασθενειών, όπως και της αντιµετώπισής τους σε ατοµικό επίπεδο». 

  • Η έρευνά του χρηµατοδοτείται από το European Research Council, την Ε.Ε., το Swiss National Science Foundation, τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, το Wellcome Trust, το Ίδρυµα Έρευνας Παιδικού Διαβήτη.
  • Έχει δηµοσιεύσει πάνω από 160 εργασίες, µερικές από τις οποίες σε διακεκριµένα περιοδικά όπως το Nature και το Science, και έχει συγκεντρώσει πάνω από 42.000 αναφορές.

  • Συντονιστής του καινοτόµου προγράµµατος GTEx (Genotype-Tissue Expression), συµµετέχει σε µεγάλα διεθνή προγράµµατα όπως τα ENCODE, HapMap και 1000 Genomes project.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Απριλίου που κυκλοφορεί