Ο Έλληνας που φροντίζει για την ασφάλεια μας στο διαδίκτυο

Ο Έλληνας που φροντίζει για την ασφάλεια μας στο διαδίκτυο
Photograph by Steve Maller Photography Copyright © 2010 RSA Conference

Ο Τζέιμς Μπίντζος θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα κρυπτογράφησης.

Είναι καταξιωμένος επιχειρηματίας, λάτρης της τεχνολογίας και ένας από τους 50 πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής, βάσει της ειδικής λίστας που καταρτίζει κάθε χρόνο η ομογενειακή εφημερίδα «The National Herald». Επιπρόσθετα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «Digital 50» του περιοδικού Time, ενώ έχει εξασφαλίσει μια θέση στο Πάνθεον της Βιομηχανίας Υπολογιστών του CRN.

Μπορεί το ευρύ κοινό να μη γνωρίζει τον Τζέιμς Μπίντζο, όμως όσοι δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο του οφείλουν πολλά, αφού θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο της διαδικτυακής ασφάλειας.

Η πρώτη επαφή με το «μαγικό» κόσμο της τεχνολογίας έγινε όταν έπιασε δουλειά στον τεχνολογικό κολοσσό IBM επιφορτισμένος με τον προγραμματισμό συστημάτων και με τη δημιουργία όλου του λογισμικού, εμπειρία που λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για τα μετέπειτα επαγγελματικά του βήματα.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Τζέιμς Μπίντζος έγινε ο άνθρωπος που μετέτρεψε την RSA Security σε πρωτεργάτη στην κρυπτογράφηση και επικύρωση, ενώ στη συνέχεια με την ίδρυση της Verisign το 1995, έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη ψηφιακής υποδομής για το διαδικτυακό εμπόριο.
Σίγουρος για τον εαυτό του και για την τεχνογνωσία που είχε στα χέρια του, όταν ξεκινούσε το επιχειρηματικό του εγχείρημα, ο Μπίντζος είχε δηλώσει σε συνέντευξη στους New York Times, ένα χρόνο πριν τη σύσταση της Verisgn, ότι δεν υπήρχε άλλη εταιρεία που να μπορούσε να ανταγωνιστεί την τεχνολογία κρυπτογράφησης που ο ίδιος λάνσαρε στην αγορά.

«Έχουμε το σύστημα που οι περισσότεροι φοβούνται. Εάν οι ΗΠΑ ενέκριναν την RSA ως πρότυπο, θα είχατε μια πραγματικά διεθνή, διαλειτουργική, αδιάρρηκτη, εύκολη στη χρήση τεχνολογία κρυπτογράφησης. Και όλα αυτά τα πράγματα μαζί είναι τόσο απειλητικά για τα συμφέροντα της N.S.A. που τους τρελαίνει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Μπίντζος, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RSA Security από το 1986 έως το Φεβρουάριο του 1999, και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της RSA από το 1999 έως το Μάιο του 2002.

Όσο για την Verisign, για αρκετά χρόνια ο ιδρυτής της διοικούσε την εταιρεία του από διάφορα πόστα, όπως αυτό του αντιπροέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, για να επιστρέψει ξανά στη θέση του Προέδρου τον Αύγουστο του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Verisign, η οποία το 2016 ανακηρύχτηκε από το Forbes ως μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες που καταγράφουν ανάπτυξη, για περισσότερες από δύο δεκαετίες έχει συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία και διατήρηση των ιστότοπων .com και .net, διαχειρίζεται και προστατεύει τις υποδομές DNS για πάνω από 142,200 εκατ. domain names, ενώ εγγυάται για 143 εκατ. συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά μέσω διαδικτύου.

Άλλωστε η φιλοσοφία της εταιρείας στηρίζεται στο ότι βοηθά τον κόσμο να συνδέεται με ασφάλεια και αξιοπιστία στο διαδίκτυο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου!