Ο Ερντογάν στη «φάκα»!

Ο Ερντογάν στη «φάκα»!

«Πόλεμος» τηλεφωνικών υποκλοπών βάζει «φωτιά» στην πολιτική σκηνή της Άγκυρας και τον Τούρκο πρωθυπουργό στο «κάδρο».

Πάνω από 1,2 εκατομμύρια «χτυπήματα» έγιναν στο YouTube, μέσα σε μόλις 12 ώρες, για το ηχητικό απόσπασμα που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην Τουρκία. Κι εάν οι επίσημες διαψεύσεις ευσταθούν ότι πρόκειται για «προϊόν μοντάζ», τότε ο δημιουργός του είναι το δίχως άλλο… μέγας βιρτουόζος!

Σε κάθε περίπτωση, τα 11 λεπτά της φερόμενης ως υποκλαπείσας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και του γιου του, Μπιλάλ -για το πώς λίγο πολύ θα «εξαφανίσουν» τουλάχιστον 30 εκατομμύρια «βρώμικα» ευρώ από τα χρηματοκιβώτια τους, την ίδια ημέρα που άρχιζαν οι εισαγγελικές έρευνες για τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Τουρκία- έχουν βάλει «φωτιά» στα «μπατζάκια» του ίδιου του Ερντογάν και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας!

Το -αγνώστου προέλευσης κι αυθεντικότητας- ηχητικό απόσπασμα κάνει από χθες το βράδυ το γύρο του διαδικτύου. Σήμερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατήγγειλε προβοκάτσια, υπόγεια πολιτικά «παιχνίδια» και απειλεί εκ νέου με μηνύσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Ψεύτικες οι συνομιλίες με τον γιο μου στο Youtube» 

«Στην αντιπολίτευση βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη, ότι δεν γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα, κι έτσι στηρίζουν τώρα τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά», ανέφερε το πρωί ενώπιον της Κ.Ο. του κυβερνώντος ΑΚΡ, «φωτογραφίζοντας» για πολλοστή φορά τον (αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ) μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και στο «παρακράτος» του θρησκευτικό του τάγματος, γνωστό ως Χιζμέτ.

Η συγκυρία της μυστηριώδους διαρροής είναι πράγματι περίεργη και ύποπτη, πλην όμως ποικιλοτρόπως. Έγινε δύο 24ωρα μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΑΚΡ, εν όψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών, στις 30 Μαρτίου: μία αναμέτρηση που θα κρίνει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Συνέπεσε, δε, με την κατάθεση στην τουρκική εθνοσυνέλευση ενός ακόμη αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, που στόχο έχει να ενισχυθούν οι εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών, ΜΙΤ, κυρίως σε ότι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. «Προφανώς, ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει τη ΜΙΤ σε ένα δικό του εργαλείο παρακολουθήσεων», κατήγγειλε ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου CHP, Ερντάλ Ακσουνγκέρ, από τη Σμύρνη.

Πολύ… βολικά, το «έδαφος» για το ν/σ είχαν προλειάνει χθεσινά δημοσιεύματα των φιλοκυβερνητικών Yeni Şafak και Star, με καταγγελίες ότι περίπου 7.000 «υψηλής στάθμης» πρόσωπα  παρακολουθούνταν τα τελευταία τρία χρόνια από το «παρακράτος» του Γκιουλέν.

Διαβάστε ακόμη: Ωμή παρέμβαση Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ

Ως «θύματα» κατονομάζονταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της MΙT (και στενός συνεργάτης του Ερντογάν), Χακάν Φιντάν, υπουργοί, σύμβουλοι της κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες, υπεύθυνοι ΜΚΟ και δημοσιογράφοι.

Οι συγκεκριμένες, καταγγελλόμενες ως εντεταλμένες από τον Γκιουλέν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις -ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα- άρχισαν το 2011 στο πλαίσιο έρευνας για «τρομοκρατικές οργανώσεις». Σήμερα, οι δύο εμπλεκόμενοι εισαγγελείς το διέψευσαν εμμέσως, τονίζοντας ότι είχαν ζητήσει την παρακολούθηση των τηλεφωνιών συνδιαλέξεων μόνον 50 ατόμων, χωρίς να τα κατονομάσουν.

Μυστηριωδώς, εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν απέφυγε σήμερα να ασχοληθεί με μία άλλη φερόμενη υποκλοπή, που διέρρευσε επίσης χθες, έγινε στις αρχές του 2013 και καταγγέλλεται ότι καταγράφει τηλεφωνικές συνεννοήσεις του ιδίου με δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι εμπλέκονται στα σκάνδαλα διαφθοράς. Και όχι μόνον.

Ο ένας είναι ο Τούρκος Μουσταφά Λατίφ, που ακούγεται και σε άλλες φερόμενες υποκλοπές να κανονίζει με τον Ερντογάν διάφορες κερδοφόρες, αλλά όχι και τόσο νόμιμες business. Ο δεύτερος είναι ο Σαουδάραβας Γιασίν αλ Κάντι, το όνομα του οποίου «φιγούραρε» εκείνη την εποχή φαρδιά-πλατιά στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ με τους χρηματοδότες της αλ Κάιντα! Οι δύο επιχειρηματίες, εν τω μεταξύ, συνεργάζονταν μεταξύ τους.

Καθώς το πολιτικό θρίλερ στην Άγκυρα ξεπερνά μέρα με την ημέρα ακόμη και τη δημιουργική φαντασία τον Τζον Λε Καρέ, η αντιπολίτευση ζητά εκ νέου την παραίτηση του Ερντογάν, χωρίς όμως να έχει ούτε αυτή τη φορά βάσιμες ελπίδες.

Διαβάστε ακόμη: «Θα αποκήρυττε τα παιδιά του» αν μπλέκονταν σε σκάνδαλα ο Ερντογάν

Άλλωστε, αυτό το «γαϊτανάκι» σκανδάλων δύσκολα θα ξεμπλεχτεί, και λόγω της πολυπλοκότητας των υποθέσεων που μπλέκονται μεταξύ τους, αλλά κυρίως εξαιτίας των εμποδίων που εγείρει η ίδια η κυβέρνηση, με την επίκληση της ανάγκης να ξεριζωθεί το γκιουλενικό «καρκίνωμα» από τη χώρα.

«Δεν είναι τυχαίο που όλα τα επίμαχα νομοσχέδια -όπως για τις μυστικές υπηρεσίες, τον έλεγχο του διαδικτύου ή για την άσκηση πολιτικού ελέγχου στην Δικαιοσύνη- κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή μετά την έναρξη των ερευνών για τα σκάνδαλα διαφθοράς, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου», σχολιάζει στη Hürriyet ο αρθρογράφος Μουράτ Γιετκίν.

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις θα μπορούσε να διαδραματίσει ο πρόεδρος Γκιουλ, «σύντροφος» του Ερντογάν στο ΑΚΡ και πλέον εσωκομματικός αντίπαλός του. Για να τεθούν σε ισχύ οι νόμοι, θα πρέπει να φέρουν τη δική του υπογραφή.

Την έβαλε στο νόμο για τον έλεγχο του ίντερνετ, μετά τις διαβεβαιώσεις -είπε- που έλαβε από την κυβέρνηση ότι θα τροποποιηθούν δύο-τρία επίμαχα σημεία. Τώρα όμως δηλώνει ότι βλέπει να υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας σε αυτό που αφορά στη δικαστική μεταρρύθμιση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, εάν μείνει ως έχει, δεν θα το υπογράψει.

Όμως ο Γκιούλ, εξηγεί στη Zaman o πολιτικός αναλυτής Ατίλα Γεσιλάντα, «θέλει να εκλεγεί δεύτερη φορά πρόεδρος της Δημοκρατίας κι επιθυμεί να αναλάβει την ηγεσία του ΑΚΡ μετά τον Ερντογάν. Και υπό αυτήν την έννοια, θα συμμορφωθεί με τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και αν δεν συμφωνεί πλήρως με ορισμένες νομικές διατάξεις».
Με λίγα λόγια, το πρώτο μεγάλο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και τουρκικού λαού θα πρέπει τελικά να αναμένεται εντός μηνός, με το άνοιγμα της κάλπης.