Ο γύρος του κόσμου με μια πλωτή «πολιτεία»

Ο γύρος του κόσμου με μια πλωτή «πολιτεία»

Αναβιώνουν τα σχέδια για την κατασκευή ενός κολοσσιαίου πλοίου, με 40.000 μόνιμους κατοίκους και όλα τα κομφόρ, για διετή ταξίδια ανά τον κόσμο.

Αυτό θα πει ζωή! «Φανταστείτε ένα ιδανικό μέρος να ζείτε ή να δουλεύετε, μία φιλική κι ασφαλή κοινότητα με τεράστιους ανοιχτούς χώρους και αχανείς εκτάσεις ψυχαγωγίας και αναψυχής. Για τέλος, οραματιστείτε αυτήν την πολιτεία να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα αρχίζετε να μπαίνετε στο νόημα του Freedom Ship (ελληνιστί «Πλοίου της Ελευθερίας»), ενός τεράστιου πλεούμενου στους ωκεανούς»!

Το διαφημιστικό κείμενο ήδη κοσμεί την ιστοσελίδα www.freedomship.com, εμπνεύσεως μία εταιρίας με έδρα την Φλόριντα των ΗΠΑ, που τώρα αναζητεί κατ’ αρχήν επενδυτές και μετέπειτα πελάτες, σε ένα σχέδιο που έχει πολλάκις συζητηθεί το παρελθόν, μπήκε λόγω οικονομικής κρίσης στον «πάγο» και τώρα βγαίνει δειλά-δειλά από τη βαθιά… επιχειρηματική «κατάψυξη», με την υπόσχεση να κάνει το όνειρο πραγματικότητα για 40.000 πλούσιους-τυχερούς.

Τόσοι υπολογίζεται ότι θα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του Freedom Ship, όταν -κι εφόσον- αυτό κατασκευαστεί. Από εκεί κι έπειτα, θα κάνουν το γύρο του κόσμου κάθε δύο χρόνια και… φτου και πάλι από την αρχή!

1/6

Δείτε: «Παιχνίδια» γοήτρου και εντυπωσιασμού στη Silicon Valley

Στα 1.317 μέτρα μήκος του… μαμούθ πλεούμενου και στο συνολικό ύψος των 25 ορόφων, θα υπάρχει ό,τι μπορεί να βάλει ο νους: μαγαζιά, εστιατόρια, ένα εμπορικό κέντρο duty-free, τράπεζες, γήπεδα, πάρκα, λίμνες, μέχρι και καταρράκτες, βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία, γκαλερί, ενυδρεία, ένα καζίνο, ενώ στον χώρο θα βρίσκονται διάσπαρτες κατασκευές που θα θυμίζουν σε αρχιτεκτονική διάφορα σημεία του πλανήτη.

Θα υπάρχουν επίσης αποθηκευτικοί χώροι για τις επιχειρήσεις κι όλος ο μηχανισμός εν δράσει για την ανάπτυξη του λιανεμπορίου, ενώ στο πλοίο θα μπορούν να δηλώνουν μέχρι και την έδρα τους παντός τύπου εταιρίες: από ελαφρές βιομηχανίες μέχρι κολοσσοί. Θα πρόκειται για μία καθόλα «πλωτή πολιτεία», δηλαδή, όπου θα μπορεί να ευδοκιμεί η επιχειρηματικότητα, δίνοντας έτσι νέα διάσταση στην έννοια του offshore.

Στα δύο χρόνια του κάθε ταξιδιού, στο 30% του χρόνου το Freedom Ship θα αρμενίζει και το υπόλοιπο 70% θα είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά κάποιας μεγαλούπολης -λόγω μεγέθους, βλέπετε, δεν θα μπορεί καν να μπει σε λιμάνι!

Σε κάθε περίπτωση, οι 40.000 μόνιμοι κάτοικοί του θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα μετακινήσεων: είτε αεροπορικώς, μέσω του αεροδρομίου που θα υπάρχει στον τελευταίο όροφο του πλοίου, είτε με ferry boats ή και κρουαζιερόπλοια που θα «δένουν» στις προβλήτες του Freedom Ship. Τις δε εγκαταστάσεις του θα μπορούν να θαυμάζουν από κοντά 30.000 επισκέπτες ημερησίως, ενώ τουλάχιστον 10.000 άτομα θα μπορούν να διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία του, εφόσον το επιθυμούν.

Διαβάστε ακόμη: Τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου

Για όσους πάντως ονειρεύονται να αποκτήσουν στο Freedom Ship μία μόνιμη κατοικία, λάβετε υπόψη ότι η πιο οικονομική -που δεν θα έχει καν κουζίνα- θα στοιχίζει περί τα 153.000 δολάρια. Η ακριβότερη θα ξεπερνά σε κόστος τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Ενώ αντίστοιχο θα είναι το τίμημα για την εμπορική εκμετάλλευση χώρων των υπερ-πλοίου.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι το 2,7 τόννων Freedom Ship πράγματι θα κατασκευαστεί. Η εταιρία που το προμοτάρει εκτιμά ότι χρειάζεται ένα αρχικό κεφάλαιο 1 δισ. δολαρίων για να βάλει μπρος τα σχέδια κι άλλα 9 δισ. για να τα ολοκληρώσει. Μέχρι πάντως να συμβούν όλα αυτά τα ευφάνταστα, μπορεί να κάνετε από μόνοι σας το νοητό ταξίδι.

Η αναχώρηση θα είναι τον Ιούνιο από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Έπειτα από ένα ταξίδι στον Ατλαντικό, θα περάσετε το πρώτο καλοκαίρι μεταξύ Σκωτίας και Σκανδιναβίας. Και μετά στροφή στη Θάλασσα της Μάγχης, με κατεύθυνση τη Μεσόγειο, μέσα από τα Στενά του Γιβραλτάρ. Τα Χριστούγεννα θα σας βρουν στις βόρειες ακτές της Αφρικής. Κατά τον Ιανουάριο προορισμός θα είναι το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Επόμενος σταθμός η Αυστραλία, μετά Ασία, πέρασμα στον Ειρηνικό. Κατά τον Σεπτέμβριο φτάνετε στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και συνέχεια έχει μία μακρά πλεύση περιμετρικά της Νοτίου Αμερικής: Παταγωνία, Γη του Πυρός, Μπουένος Άιρες και Ρίο ντε Τζανέιρο, μέχρι που δύο χρόνια μετά την αναχώρηση θα φτάσετε και πάλι στην ανατολική πλευρά της Αμερικής.