Ο γνωστός Ισραηλινός Επιχειρηματίας, Dror Shaked στο Fortune: H Ελλάδα μπορεί να πετύχει τρομερά πράγματα

Ο γνωστός Ισραηλινός Επιχειρηματίας, Dror Shaked στο Fortune: H Ελλάδα μπορεί να πετύχει τρομερά πράγματα

Ο Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Wix.com μιλάει για την ισραηλινοελληνική συμμαχία στο χώρο των startups. 

Τι κοινό έχουν οι τεχνολογία, η καινοτομία και η ανάπτυξη; Είναι τα τρία συστατικά που θα εκτοξεύσουν μια εταιρεία. Η τεχνολογική επιχειρηματικότητα (technology entrepreneurship) έχει να κάνει με τον τρόπο που μπορεί να συνδυάσει κανείς μια τεχνολογική ιδέα με μια εμπορική ευκαιρία, να βρει τους κατάλληλος πόρους -όπως ταλέντο και κεφάλαιο- και να καταφέρει να λύσει κάποιο πρόβλημα πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο κέρδος και ανάπτυξη.

Ο γνωστός Ισραηλινός επιχειρηματίας και Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Wix.com, κ. Dror Shaked*, βρέθηκε στη χώρα μας ως ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το MIT Enterprise Forum Greece (MITEF) με την Πρεσβεία του Ισραήλ στο πλαίσιο της έναρξης του Διαγωνισμού Νεοφυών Επιχειρήσεων (Greece Startup Competition 2017) του MITEF Greece, που έχει σκοπό την ανάδειξη Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας και μίλησε στο Fortunegreece για τη δύναμη της τεχνολογίας και πώς θα αναδιαμορφώσει τις εταιρείες, αλλά και πώς το ελληνικό οικοσύστημα των startups θα καταφέρει να κάνει τη διαφορά.

Οι startups είναι ο αρωγός της τεχνολογίας και εκείνες που θα την αναπτύξουν περαιτέρω δεδομένου ότι έχουν όλη τη καινοτομία και τη γνώση στα χέρια τους. Η δημιουργία μιας εταιρείας απαιτεί αφοσίωση και σκληρή δουλειά, αφού το να ξεκινήσει κανείς από το μηδέν μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα κουραστική και επίπονη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργική. Η διαδικασία δίνει στον επιχειρηματία τη δυνατότητα να εξερευνήσει άγνωστα μέχρι τώρα πεδία και να καταφέρει να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πώς η ίδια η τεχνολογία είναι ένας accelerator που συμβάλλει άμεσα στην ανάπτυξη μιας εταιρείας. «Η τεχνολογία είναι η ‘’δύναμη’’ που έχουν σήμερα οι εταιρείες στα χέρια τους. Είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει τις διαδικασίες εύκολες για τις εταιρείες, αλλά και για τους ανθρώπους» δηλώνει ο Shaked και τονίζει πώς κανένας άνθρωπος δε θα μπορέσει να γίνει μέρος της επανάστασης αυτής αν δεν αποδεχτεί τους νέους κανόνες που επιβάλλει η τεχνολογία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευκολία που δίνει σήμερα η τεχνολογία στους εργαζόμενους να εργάζονται από όπου και αν είναι.

«Αν αυτό δεν είναι η απόδειξη της δύναμης της τεχνολογίας και πώς έχει αλλάξει για πάντα τη ζωή μας, τότε ποια είναι» αναφέρει ο Dror Shaked. Το μεγάλο στοίχημα των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι προσαρμογή τους στη νέα εποχή. Αυτό είναι και το «παράθυρο» που βρήκαν οι νέοι και μπορούν εύκολα να «χτυπήσουν» δυνατές θέσεις, επειδή έχουν το «ατού» της γνώσης των νέων εργαλείων. «Οι νέοι είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Νομίζω λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν πια πώς είναι να εργάζεσαι αναλογικά. Έχουν μάθει να τα κάνουν όλα ηλεκτρονικά και αυτό θα μεταφέρουν στις εταιρείες» αναφέρει ο Shaked.

Η εκπαίδευση έρχεται πλέον στη πρώτη γραμμή, τα σχολεία μαθαίνουν στα παιδιά κώδικα από το δημοτικό και το παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα κινείται πλέον σε… «τεχνολογικούς» ρυθμούς. Το Ισραήλ έχει μια παράδοση στην εκπαίδευση και στη βαρύτητα που δίνει στον συγκεκριμένο τομέα, αφού έχει εντάξει την εκμάθηση πληροφορικής στις πρώτες τάξεις του σχολείου και επιπλέον έχει συνδέσει το ερευνητικό κομμάτι που γίνεται στα πανεπιστήμια με τις εταιρείες.

Ο Shaked τονίζει πώς αν και η χώρα έχει κάνει μεγάλα βήματα ως προς αυτή τη κατεύθυνση, υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης και πώς πλέον είναι υποχρέωση όλων των κυβερνήσεων να επενδύσουν στην εκπαίδευση και  να δημιουργήσουν ένα σύστημα υψηλών προδιαγραφών με καταρτισμένους καθηγητές και εργαλεία που θα δίνουν διαρκώς κίνητρα στους μαθητές και φοιτητές. «Χρειάζεται υπομονή. Τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης αυτής θα φανούν σε βάθος χρόνου» τονίζει.

Δεδομένου ότι οι νέοι έχουν πλέον πρόσβαση στη τεχνολογία από πολύ νωρίς, δε θα μπορούσα να μη ρωτήσω τον ειδικό σε αυτά τα θέματα ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορέσουν να κάνουν κάποιον να ξεχωρίσει. Η απάντηση του ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο συζητήσεων για το πώς οι νέοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τη τεχνολογία για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων.

Ο Shaked πιστεύει πώς ακόμα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και ότι υπάρχουν αρκετές ακόμα δυνατότητες, αρκεί οι υπεύθυνοι να το αντιληφθούν εγκαίρως και να το εκμεταλλευτούν. «Η σωστή χρήση της τεχνολογίας σε όλο το εύρος της είναι το κλειδί για την επιτυχία μιας νέας εταιρείας. Όλα αυτά, όμως, έπονται. Οι άνθρωποι είναι που θα κάνουν τη διαφορά. Οι γνώσεις δεν αρκούν, αν δεν υπάρχει μια σωστή ομάδα, ένα δομημένο πλάνο και ένα ξεκάθαρο όραμα» τονίζει. «Η τεχνολογία προφέρει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα, αλλά είναι στο χέρι των ανθρώπων πώς θα τα χειριστούν», προσθέτει.

Η τεχνολογική σκηνή του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει καταφέρει να δομήσει ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και έτσι έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του «startup nation». Μόνο το 2015 90 νέοι accelerators άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν startups, πολλοί από τους οποίους είτε λειτουργούν αυτόνομα, είτε λειτουργούν στο εσωτερικό μεγάλων επιχειρήσεων και αναζητούν συνέργειες μέσα από κοινά προγράμματα.

Επιπλέον το 2015, πουλήθηκαν πάνω από 70 startups για 5,4 δισ. δολάρια, ενώ σημειώθηκε αύξηση κατά 60% στην χρηματοδότησή τους, φτάνοντας τα 3,6 δισ. δολάρια. Τα exits σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έφτασαν τα 5,4  δισ. ευρώ και σχεδόν 70 εταιρείες από το Ισραήλ έχουν εισαχθεί στο Nasdaq τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποτίμηση άνω των 35 δισ. δολαρίων.

Ο ίδιος εξηγεί πώς το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει εμπλακεί σε «βαριές βιομηχανίες» όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τους οδήγησε στο να στραφούν προς την επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη της ως τον βασικό τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Οι διαφορές με το οικοσύστημα της Ευρώπης και της Αμερικής πολλές. Και η ίδια η χώρα θέλει να διατηρήσει τη προνομιούχα αυτή θέση που κατέχει, αλλά ο Shaked τονίζει την ανάγκη των Ευρωπαίων  επιχειρηματιών για ένα σταθερό και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ είναι πεπεισμένος πώς η Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει ένα δυνατό οικοσύστημα, αφού έχει τη γνώση και τις υποδομές.

Οι πρώτες κινήσεις έχουν γίνει, άλλωστε. Η Γαλλία δημιουργεί το Station F,το μεγαλύτερο campus στην Ευρώπη με αρκετούς τεχνολογικούς κολοσσούς να μεταφέρουν τα γραφεία τους εκεί, και επενδύει στις startups, το Βερολίνο κερδίζει διαρκώς έδαφος, ενώ το Brexit θα κλέψει την αίγλη απ’ τις βρετανικές startups.

«Μπορεί να μην είναι μια νέα Silicon Valley, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και να καταφέρουν να χτυπήσουν τη πόρτα των σωστών επενδυτών» επισημαίνει.

Μια ισραηλινοελληνική συμμαχία

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της ελληνικής νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και για την ενίσχυση των ευρύτερων σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ.

Πριν λίγους μήνες μάλιστα και έπειτα από πρωτοβουλία της πρέσβεως του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν Άμπα και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Ισραηλινοί ειδικοί επισκέφτηκαν τη χώρας μας για να παρέχουν τεχνογνωσία και καθοδήγηση σε νέους Έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους

Ο Shaked εξηγεί πώς το ισραηλινό οικοσύστημα έχει αρκετά να μάθει απ’ τους Έλληνες, τονίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι νέοι επιχειρηματίες παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες τις χώρας και δε διστάζει να απαριθμήσει τα σημεία στα οποία υπερισχύει η ελληνική σκηνή των startups, όπως το γεγονός ότι η χώρας μας είναι μέλος της ΕΕ, κάτι που εξασφαλίζει πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στο κοινό νόμισμα.

«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, μπορεί να επιτύχει τρομερά πράγματα» δηλώνει. «Η χώρα έχει πλούσιο πολιτισμό και ιστορία που όλος ο πλανήτης γνωρίζει. Τώρα είναι η στιγμή που θα γίνει γνωστή και για το οικοσύστημα της!».

* Ο Dror Shaked ειδικεύεται στις επενδύσεις και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε startup επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο ή προχωρημένο στάδιο, καθώς και σε θέματα επενδυτικών κεφαλαίων και αξιολόγησης νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ διατηρεί δίκτυο επαφών με πολυεθνικές οργανώσεις τεχνολογίας στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Πριν ενταχθεί στην Wix, ο Dror ήταν Αντιπρόεδρος Επενδύσεων της Decima Ventures, υπεύθυνος για την επίβλεψη των επενδυτικών κύκλων της εταιρείας και την αξιολόγηση διαφόρων τομέων τεχνολογίας.