Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής που δεν φοβάται το «μαύρο»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής που δεν φοβάται το «μαύρο»

Η ιδιάζουσα περίπτωση του Βρετανού Αμπντούλ Τουράι, υποψήφιου ευρωβουλευτή στην Εσθονία, «κόντρα» στην άνοδο του εγχώριου εθνικισμού.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αμπντούλ Τουράι έγραψε ιστορία, ως ο πρώτος μαύρος που εξελέγη ποτέ σε εκλογές στην Εσθονία. Σήμερα -δημοτικός σύμβουλος στην πρωτεύουσα Τάλιν- ο Τουράι θέλει να σπάσει ένα ακόμη εγχώριο ταμπού: θέλει να εκλεγεί Ευρωβουλευτής της χώρας αυτής της Βαλτικής. Το ζητούμενο εν προκειμένω δεν είναι η φυλή του, αλλά η καταγωγή του. Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Εσθονών Σοσιαλδημοκρατών, βλέπετε, είναι Βρετανός!

Αυτό είναι εφικτό χάρη στην κοινοτική νομοθεσία. Στις ευρωεκλογές, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ασκούν κατ’ επιλογήν και υπό προϋποθέσεις τα εκλογικά τους δικαιώματα -του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι- στη χώρα διαμονής τους. Ο 47χρονος Τουράι πληροί όλες τις τυπικές προϋποθέσεις: εδώ και πέντε χρόνια έχει μετεγκατασταθεί μόνιμα στο Τάλιν, ένεκα έρωτα και γάμου.

Εκεί εργάζεται ως δάσκαλος και δημοσιογράφος. Εάν καταφέρει να εκλεγεί και Ευρωβουλευτής, θα έχει πετύχει το ακατόρθωτο. Η δυσκολία δεν έγκειται απλά στο γεγονός ότι το κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες, κατεβάζουν συνολικά 11 υποψήφιους, την ώρα που στην Εσθονία αναλογούν μόλις έξι ευρωέδρες. Έχει να κάνει κυρίως με το ότι ο Τουράι είναι «σαν τη μύγα μες στο γάλα» σε μία χώρα όπου καταγράφεται άνοδος του «λευκού» εθνικισμού.

Βασικός εκφραστής του είναι το ξενοφοβικό, ευρωσκεπτικιστικό και σαφώς ακροδεξιών αποκλίσεων Λαϊκό Συντηρητικό Κόμμα. Ιδρύθηκε μόλις προ δύο ετών από τον Μαρτ Χέλμε, πάλαι ποτέ πρέσβη της Εσθονίας στη Μόσχα. Σήμερα, θεωρείται το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στην Εσθονία από πλευράς εγγεγραμμένων μελών.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές, το Λαϊκό Συντηρητικό Κόμμα κατεβαίνει με τη φιλοδοξία να εκλέξει τουλάχιστον ένα μέλος στην Ευρωβουλή. Εάν αυτό επιτευχθεί, η θέση αυτή θα καταληφθεί από τον 37χρονου Μάρτιν Χέλμε, γιο του ιδρυτή του κόμματος και επικεφαλής της κομματικής λίστας. Το «σήμα κατατεθέν» του είναι το σύνθημα που συνεχώς επαναλαμβάνει εδώ και έναν χρόνο: «εάν είσαι μαύρος, γύρνα πίσω». Από εκεί που ήλθες, προφανώς.

Η Εσθονία, λέει ο Μάρτιν Χέλμε, πρέπει να παραμείνει αμιγώς «χώρα λευκών»! Μιας και στη χώρα αυτή των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων ουσιαστικά δεν υπάρχουν καν φυλετικές μειονότητες -παρά μία ισχυρή, δη ρωσική- είναι προφανές ότι στο «στόχαστρο» του κόμματος είναι οι μετανάστες.

Απόψεις σαν και αυτές άρχισαν να ακούγονται όλο και πιο συχνά στην Εσθονία μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, το 2011, σε μία περίοδο που η δημοσιονομική κρίση κλονίζει την πίστη στην Ευρώπη. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι εθνικιστικές «κορώνες» στο Τάλιν γίνονται ακόμη πιο ισχυρές, καθώς στη γειτονιά της Βαλτικής εξελίσσεται η ουκρανική κρίση και η νατοϊκή παρουσία αυξάνεται στα εσθονικά εδάφη ως αντίπαλο δέος στη Ρωσία.

Αποφεύγοντας αυτές τις «κακοτοπιές», ο Τουράι επικεντρώνει την προεκλογική εκστρατεία του στα πραγματικά πολιτικο-οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την Εσθονία. Νο1 θέμα στην ατζέντα του είναι το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. «Στόχος μου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης», τονίζει στο BBC. «Και η ιστορία μου αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα ότι αυτή μπορεί πράγματι να λειτουργήσει».

Διαβάστε ακόμη: Ο «πόλεμος» της ευρω-αφίσας