Ο καταπληκτικός ηγέτης που φέρνει την επανάσταση στη Silicon Valley

Ο καταπληκτικός ηγέτης που φέρνει την επανάσταση στη Silicon Valley
epa05550039 Nvidia president and CEO Jen-Hsun Huang speaks during the GPU technology conference in Taipei, Taiwan, 21 September 2016. During the conference, industry leaders will discuss new developments in Artificial Intelligence (AI) and its impact on the future of the technology industry. EPA/RITCHIE B. TONGO

Ο Επιχειρηματίας της Χρονιάς για το Fortune, "Jensen" Huang της Nvidia οδηγεί τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Ο Jen-Hsun «Jensen» Huang, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστή ημιαγωγών και λογισμικού Nvidia, είχε προβλέψει το μέλλον της υπολογιστικής εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Και ξεκίνησε την ανάπτυξη προϊόντων που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Χάρη στο όραμά του αυτό, αλλά και χάρη στην τρομερή εστίαση στο αποτέλεσμα, η εταιρεία του είναι σήμερα η πιο hot εταιρεία στη Silicon Valley. Και ίσως αυτό να είναι μόνο η αρχή.

Οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών της λίστας Fortune 500 δεν έχουν τατουάζ, αλλά ο γεννημένος στην Ταϊβάν Huang δεν είναι ένας συνηθισμένος CEO. Ο 54χρονος Huang «χτύπησε» σε τατουάζ μια αφηρημένη εκδοχή του λογότυπου της εταιρείας, πριν από μια δεκαετία περίπου.

Ο ίδιος συνεχίζει να διοικεί την εταιρεία που συνίδρυσε 24 χρόνια πριν – ελάχιστοι έχουν κάνει κάτι τέτοιο. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Oregon State και το Stanford, και είναι ένας αποτελεσματικότατος ηγέτης που ενθαρρύνει τους εργαζομένους του δίνοντας παράλληλα μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους του κλάδου, είναι επίσης ένας οραματιστής που προέβλεψε την άνθιση της αγοράς για ένα νέο είδος υπολογιστικής και κατάφερε να βάλει την εταιρεία του στην κούρσα για την κατάκτηση της αγοράς αυτής, από νωρίς.

Το όραμα αυτό και η εκπληκτική οικονομική απόδοση της εταιρείας του έκαναν τον Huang την ξεκάθαρη επιλογή του Fortune για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς για το 2017.

«Ο Jensen είναι ένα από τα σπάνια εκείνα άτομα που συνδυάζουν το εντυπωσιακό όραμα με την τρομερή έμφαση στην πραγματοποίησή του», λέει ο Shantanu Narayen, CEO της Adobe. «Πλέον, με την εστίαση της Nvidia στην τεχνητή νοημοσύνη, οι ευκαιρίες για να ξεδιπλώσει το ηγετικό του ταλέντο είναι ατελείωτες».

Και ο Todd Mostak, CEO της MapD, μιας εταιρείας βάσεων δεδομένων στην οποία η Nvidia έχει επενδύσει τρεις φορές, συμπληρώνει: «Jeff Bezos, Elon Musk – σε αυτή την ομάδα ηγετών τοποθετώ τον Jensen».

Η εκρηκτική ζήτηση για τα προϊόντα της Nvidia έχει επιτρέψει στην εταιρεία να καταγράψει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα τελευταία τρία οικονομικά έτη, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 19% και τα κέρδη κατά 56% ετησίως. Τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, οι συνολικές πωλήσεις άγγιξαν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα κέρδη ήταν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου!

Διαβάστε όλη την ιστορία του ηγέτη της Nvidia στο νέο τεύχος του Fortune που θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.