Ο Μέγας Γύρος γίνεται παγκόσµιος

Ο Μέγας Γύρος γίνεται παγκόσµιος

Οκτώ χρόνια μετά τη χάραξη του πρώτου πενταετούς business plan, η εταιρεία εδραιώνει την παρουσία της σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

 

Όταν το 2007 χαρασσόταν το business plan που θα άνοιγε τις πόρτες για την παγκόσμια αγορά στον ελληνικό παραδοσιακό γύρο, Ο Νικος Λούστας (φωτογραφία), διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και ο άνθρωπος με το όραμα πίσω από τη Μέγας Γύρος, ήταν απολύτως βέβαιος για το αποτέλεσμα.

Πριν ακόμη από τη μεγάλη στροφή της εγχώριας αγοράς στις παραδοσιακές γεύσεις και τη µεταµόρφωση των συνηθισµένων ψητοπωλείων σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, η Μέγας Γύρος προετοιµάστηκε επιστηµονικά. Σήµερα, οκτώ χρόνια µετά, η εταιρεία αγγίζει την παραγωγή 35 τόνων γύρου ηµερησίως.

Η αναγνώριση της αγοράς κερδήθηκε από την ποιότητα και την καινοτοµία των προϊόντων που απέκτησαν στα χέρια τους οι επαγγελµατίες του χώρου της εστίασης. Οι νέες γεύσεις και οι τολµηροί συνδυασµοί προϊόντων αποτέλεσαν το κλειδί για τους επιχειρηµατίες, ώστε να δώσουν στην αγορά µια νέα καινοτόµα κατεύθυνση.

Η επιτυχία της Μέγας Γύρος ήρθε µέσα από τη συνεχή επένδυση στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναµικού και την έρευνα πάνω στη δηµιουργία νέων γευστικών συνδυασµών, όπως κεµπάπ µε τυρί κρέµα, κεµπάπ γεµιστό µε γιαούρτι και µπιφτέκι γεµιστό µε φέτα.

Αποτυπώνοντας την εξέλιξη σε οικονοµικά νούµερα αλλά και σε αύξηση ανθρώπινου δυναµικού, η Μέγας Γύρος ξεκίνησε το 2007 µε 17 στελέχη και αυτή τη στιγµή απαρτίζεται από 135 στελέχη στην Ελλάδα, ενώ η αύξηση του προσωπικού είναι αναλογική µε την αυξητική πορεία του τζίρου, που διαµορφώθηκε από τα 2.410.000 ευρώ το 2007 στα 21.230.000 ευρώ το 2014.

Η διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα στάδια πραγµατοποιείται µέσω πιστοποιηµένων µεθόδων και µε την πλήρη εκµετάλλευση των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων, µε στόχο να µηδενίσει την πιθανότητα ανθρώπινης αδυναµίας. Η γραµµή παραγωγής είναι εξοπλισµένη µε τα πιο εξελιγµένα µηχανήµατα που εξυπηρετούν την αγορά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Οι εξαγωγικές δραστηριότητες της Μέγας Γύρος στην Ευρώπη ξεκίνησαν το 2007 µε πολύ αργά και σταθερά βήµατα, επιλέγοντας πολύ προσεκτικά τις συνεργασίες. Σήµερα, η εταιρεία έχει καταφέρει να «κατακτήσει» 12 χώρες στον τοµέα των εστιατορίων, ενώ σύντοµα θα ανοίξει την «ψαλίδα» των εµπορικών δραστηριοτήτων της και στο χώρο των super market. Το 2014 οι εξαγωγές έφτασαν το ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 91% σε σχέση µε το 2013.

Όσον αφορά στο αµερικανικό «στοίχηµα», κι έπειτα από πολυετή µελέτη στην αγορά των ΗΠΑ και τη συνεχή «υποβάθµιση του γύρου» εξαιτίας της µη επαγγελµατικής προσέγγισής του ως προϊόντος, η Μέγας Γύρος διέκρινε ένα σηµαντικό κενό στην αγορά. Πραγµατοποιώντας τη στρατηγική επιλογή εισόδου στην αµερικανική αγορά µόνο µε το προϊόν του γύρου, το 2014 κάνει το µεγάλο βήµα να δηµιουργήσει το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής της στο New Jersey.

Παρόλο που η Μέγας Γύρος είχε όλες τις πιστοποιήσεις για τη δηµιουργία παρασκευής εκλεπτυσµένων προϊόντων -όπως ISO, IFS και την απαραίτητη πιστοποίηση από το US FDA- δηµιουργήθηκε η ανάγκη επαναπροσδιορισµού της έννοιας του γύρου στην Αµερική και η ανάγκη να τεθούν νέες βάσεις διαχείρισης.

Έτσι, η Μέγας Γύρος δηµιούργησε και σχεδίασε ένα εγχειρίδιο µε τις προδιαγραφές για τη σωστή διαχείριση του γύρου σε συνεργασία µε το πανεπιστήµιο «Rutgers Food Innovative Center», το οποίο εγκρίθηκε από το USA FDA Food Code-2013 edition ως ο καλύτερος τρόπος διαχείρισής του. Έπειτα από αυτή την ενέργεια, ο γύρος πλέον δεν χρειάζεται να µπαίνει στο grill µετά το ψήσιµό του, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα και αλλοίωνε τελείως τη γεύση και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Επιτυγχάνοντας αυτό το µεγάλο βήµα της αλλαγής στον τρόπο µε τον οποίο µέχρι σήµερα έφτανε το προϊόν στον Αµερικανό καταναλωτή, η Μέγας Γύρος πρόσφερε την πραγµατική αυθεντική γεύση του ελληνικού γύρου, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία που αποτυπώθηκε στη µηνιαία ανάπτυξη των πωλήσεων κατά 70% σε 12 πολιτείες και τις εξαγωγές σε Καναδά και Παναµά.

Megas Yeeros Ribbon CuttingΤα εγκαίνια του νέου εργοστασίου στο New Jersey πραγµατοποιήθηκαν στις 6 Μαρτίου του 2015 και την κορδέλα έκοψε η κυβερνήτης του New Jersey, Kim Guadagno, και ο δήµαρχος του Lyndhurst (έδρα του εργοστασίου) Robert Giangeruso, τιµώντας τη Μέγα Γύρος µε την παρουσία τους (φωτογραφία).

Οι δύο αξιωµατούχοι εξέφρασαν τη χαρά τους για αυτή τη µεγάλη επένδυση στην πολιτεία τους, η οποία δηµιουργεί ήδη νέες θέσεις εργασίας. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Νίκας, και ο Τάκης Σολωµός, µέλος του Δ.Σ. και της ελληνικής και της αµερικανικής εταιρείας.

Στόχος της εταιρείας ήταν -από το ξεκίνηµα του 2015- να συµµετάσχει και στις δύο πιο σηµαντικές εκθέσεις της χώρας στο χώρο της εστίασης:

α) την International Restaurant Show στη Νέα Υόρκη που πραγµατοποιήθηκε στις 8-9-10 Μαρτίου και στην οποία η Μέγας Γύρος δηµιούργησε εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις µε την ποιότητα και τη διαφορετικότητα στη γεύση, και β) την American Food Fair του Σικάγο, η οποία θα πραγµατοποιηθεί στις 17 Μαΐου και θα διαρκέσει τέσσερις µέρες.

Μάλιστα, η Μέγας Γύρος έχει ήδη προκαλέσει µεγάλο ενδιαφέρον στο αµερικανικό κοινό προσφέροντας την ευκαιρία στον καταναλωτή να γευτεί τον πραγµατικά αυθεντικό ποιοτικό ελληνικό γύρο. Άλλωστε, η φιλοσοφία της εταιρείας ήταν πάντα πως µια δοκιµή είναι αρκετή για να ξεχωρίσει κανείς την ποιότητα και την πλούσια ελληνική γεύση των προϊόντων της.

Στο κλείσιµο του δεύτερου εξαµήνου η Μέγας Γύρος θα λανσάρει στην αµερικανική αγορά την πετυχηµένη σειρά των κατασκευασµάτων που περιέχει το κεµπάπ γεµιστό µε τυρί κρέµα, το κεµπάπ γεµιστό µε γιαούρτι και το µπιφτέκι γεµιστό µε φέτα. Στόχος της είναι να καταφέρει, µέχρι το τέλος του χρόνου, να διεισδύσει στην αγορά είκοσι πολιτειών και να εξάγει σε τέσσερις συνολικά χώρες, κάνοντας πράξη το µεγάλο στόχο του 2007: Να κάνει το Μέγα Γύρο ένα παγκόσµιο προϊόν.