Ο «mermix» που εμπιστεύονται οι αγρότες

Ο «mermix» που εμπιστεύονται οι αγρότες

Η διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής αγροτικών μηχανημάτων που έρχεται για να βελτιώσει την παραγωγικότητα των Ελλήνων αγροτών.

Πρόκειται για την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα.

Τέσσερις νέοι άνθρωποι με εμπειρία στον αγροδιατροφικό και τον τεχνολογικό τομέα και αγάπη προς το περιβάλλον ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής αγροτικών μηχανημάτων.

Αφορμή για τη δημιουργία του mermix στάθηκε η ανάγκη για τη σωστή αξιοποίηση των υπαρχόντων αγροτικών μηχανημάτων καθώς επίσης και η διάθεση αυτών σε αγρότες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε νέα μηχανήματα, ούτε όμως και την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Ο πρωτογενής τομέας, παρότι  αποδυναμωμένος στη χώρα μας, εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης, ωστόσο το πρόβλημα της εξοικονόμησης πόρων και της διάθεσής τους στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνικών που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, παραμένει άλυτο.

Η ύπαρξη μιας online πλατφόρμας διαχείρισης και ανταλλαγής του αγροτικού εξοπλισμού θα «έλυνε» τα χέρια στους περισσότερους αγρότες , δίνοντας τους εύκολη κι άμεση πρόσβαση σε διαθέσιμα μηχανήματα.  Έτσι και έγινε. Βασισμένο στις αρχές της ανταλλακτικής οικονομίας, όπου η ιδιοκτησία και η πρόσβαση μοιράζονται μεταξύ ανθρώπων που επιθυμούν να προσεγγίσουν τους διαθέσιμους πόρους, η πλατφόρμα mermix αποτελεί μια νέα πρόταση με σημαντικά οφέλη για τον αγροτικό κόσμο . Στην πράξη όλοι μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της κοινότητας, επωφελούνται από τα προνόμια που παρέχονται και απολαμβάνουν τα οφέλη του να είναι μέλη της.

Απευθύνεται κυρίως σε αγρότες που ψάχνουν εξοπλισμό, ιδιοκτήτες μηχανημάτων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ήδη χρησιμοποιούμενο ή ανενεργό εξοπλισμό τους και ταυτόχρονα να έχουν κέρδος καθώς και σε επαγγελματίες που θέλουν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το στόλο τους.

Τα οφέλη είναι πολλά αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, χωρίς να απαιτείται η αγορά ακριβών μηχανημάτων  που χρησιμοποιούνται λίγες φορές το χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζεται τόσο η αύξηση εσόδων όσο και η μείωση του κόστους συντήρησης.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος είναι απλά. Αρκεί να συνδεθεί στην ιστοσελίδα www.mermix.gr, να αναζητήσει το μηχάνημα που καλύπτει τις δικές του ανάγκες και αφού ελέγξει τη διαθεσιμότητά του, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται, να κάνει την καταχώρηση. Μέχρι στιγμής, οι αγρότες που είναι εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε  60 και ο αριθμός των μηχανημάτων σε 150. Για την πρώτη χρονιά η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, ενώ για την επόμενη εξετάζεται το μοντέλο χρέωσης.

Σημειώνεται πως η ομάδα του mermix μπορεί να δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, συμμετέχει, ωστόσο,  σε δράσεις και εκδηλώσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο , αναλαμβάνοντας projects  σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.