O Μοσκοβίσι έρχεται στην Αθήνα

O Μοσκοβίσι έρχεται στην Αθήνα

Ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωζώνης ανακοίνωσε την επίσκεψη του μέσω Twitter.

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και την Τρίτη (15-16 Δεκεμβρίου) ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβίσι, όπως ανακοίνωσε με προσωπικό μήνυμα του στο Twitter.

Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και του λαού της καθώς προωθούν μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της απασχόλησης και την ανάπτυξη, δηλώνει ο κοινοτικός επίτροπος.

Στη συνέχεια μιλώντας σε πρωινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1 απάντησε στο ερώτημα του δημοσιογράφου Ζαν Πιερ Ελκαμπάς, εάν σε αυτό το πρώτο ταξίδι ως Ευρωπαίος επίτροπος στην Ελλάδα, πηγαίνει να «την νουθετήσει, να της δώσει παράταση ή νέες πιστώσεις».

«Πρώτ’ απ’ όλα, υπάρχει ένα πρόγραμμα που έχει έναν χρονικό ορίζοντα δύο μηνών για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Κατά δεύτερο, στόχος μου είναι να δείξω την υποστήριξή μου, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, είμαστε δίπλα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι προσπάθειες σταματούν».

Ο Επίτροπος αναγνώρισε στη συνέχεια ότι τα ελλείμματα μειώθηκαν κατά 10%, με πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

«Ήταν δύσκολα για τους Έλληνες, αλλά τώρα βλέπουν την έξοδο από το τούνελ, υπό την προϋπόθεση να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω. Η Ευρώπη, η ευρωζώνη είναι στο πλευρό της Ελλάδος, αλλά η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις» κατέληξε ο Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά στη Γαλλία, τόνισε ότι εφ’ όσον οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν επιτύχουν τη μείωση του ελλείμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα αναλάβει τις ευθύνες της». Αφήνοντας έμμεσα ανοικτό το θέμα των κυρώσεων, πρόσθεσε ότι «προτιμά τον εποικοδομητικό διάλογο από τις κυρώσεις».

Η Κομισιόν για την επίσκεψη Μοσκοβισί
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς , επιβεβαίωσε την επίσκεψη Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχει ο Γάλλος επίτροπος στην Αθήνα θα ανακοινωθεί αύριο. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα και την εκλογή Πρόεδρου, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στις δηλώσεις του ίδιου του επιτρόπου, μετά το Ecofin της 9ης Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης της Επιτροπής σχετικά με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ελλάδα, ο Μ. Σχοινάς ρωτήθηκε κατά πόσον έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά την παρέμβασή της στα εσωτερικά ενός κράτους -μέλους.

Ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι η χθεσινή δήλωση της Επιτροπής επισήμανε τρία σημεία: Πρώτον, τη δημοκρατική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσουν τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Δεύτερον, το ότι ο «μοναδικός» υποψήφιος είναι πρώην επίτροπος και «πεπεισμένος ευρωπαϊστής» και η υποψηφιότητά του είναι ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη. Τρίτον, ότι η επιλογή βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Βουλής και του ελληνικού λαού.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα Γιέρκι Κατάινεν θα επισκεφθεί μαζί με τον Π. Μοσκοβισί την Αθήνα, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, πριν από περίπου ένα μήνα, ο Μ. Σχοινάς απάντησε αρνητικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο κ. Κατάινεν θα επισκεφθεί κάποια στιγμή την Ελλάδα, στο πλαίσιο της προώθησης του επενδυτικού πακέτου που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ.