Ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να δώσει το «φιλί της ζωής» στο πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να δώσει το «φιλί της ζωής» στο πετρέλαιο
epa05653177 The Saudi Minister of Energy, Industry and Mineral Resources, Khaled Al-Falih (C) arrives for the 171st meeting of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) in Vienna, Austria, 30 November 2016. Heads of Delegation representing OPEC’s 14 Member Countries are meeting in Vienna for the 171st Meeting of the OPEC Conference. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Πηγές κοντά στη διπαραγμάτευση επιβεβαιώνουν την ιστορική απόφαση μείωσης της παραγωγής μετά από μια σειρά αποτυχημένων επαφών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συμφώνησε στην πρώτη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2008, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγή εντός των διαπραγματεύσεων που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η σημερινή συμφωνία συμβαδίζει με αυτή που επιτεύχθηκε στο Αλγέρι τον Σεπτέμβριο για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, πέφτοντας συνολικά στα 32,5 εκατ. βαρέλια. Η συγκεκριμένη συμφωνία μάλλον αποκλείει το Ιράν, το οποίο φέρεται να έλαβε την άδεια για αύξηση της δικής του παραγωγής κατά 3,9 εκατ. βαρέλια καθώς αντιμετωπίζεται ως μια ειδική περίπτωση έπειτα από το πολύχρονο εμπάργκο που είχε επιβληθεί από τη Δύση.

Αμέσως μετά την είδηση η τιμή του πετρελαίου έφτασε τα 49,9 δολάρια το βαρέλι στο χρημαστιστήριο του Λονδίνου.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός ΟΠΕΚ –όπως η Ρωσία- φέρονται να δεσμεύονται για περιορισμό της δικής τους παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια τη μέρα.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η συμφωνία θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και στόχο θα έχει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον στα 55 δολάρια το βαρέλι. Πάντως, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό πετρελαίου, η όποια απόφαση παρθεί από τον ΟΠΕΚ θα τεθεί άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.

Όπως δήλωσε νωρίτερα πριν την έναρξη της συνόδου ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας, το Ιράν, η Νιγηρία και η Λιβύη ίσως τεθούν εκτός συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Άποψη με την οποία διαφώνησε ο Αλγερινός ομόλογός του, δηλώνοντας από την πλευρά του ότι η συμφωνία για μείωση της παραγωγής θα αφορά όλες τις χώρες και θα ορίζει τις λεπτομέρειες για την κάθε μία από αυτές.

Ως γνωστόν, οι διαφορές στις ατελείωτες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών για τη μείωση της παραγωγής και την τόνωση των τιμών του πετρελαίου αφορούν κυρίως τις Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν. Η Τεχεράνη είδε μετά από χρόνια εμπορικού αποκλεισμού τις χώρες της Δύσης να ανοίγουν τα σύνορά τους και έθεσε ως στόχο την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Κίνηση η οποία βρήκε αντίθετη κυρίως τη Σαουδική Αραβία.

Η «κούρσα» υπερ-παραγωγής έριξε κατά πολύ τις τιμές του μαύρου χρυσού τα δύο τελευταία χρόνια, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, με τη Ρωσία, τη Νιγηρία αλλά και τη Βενεζουέλα να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ αρκετές χώρες του Κόλπου αναγκάστηκαν να δανειστούν για πρώτη φορά από τις διεθνείς αγορές για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες εξελίξεις και την έλλειψη ρευστότητας.