Ο παγκόσμιος «πρέσβης» της μαστίχας αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας

Ο παγκόσμιος «πρέσβης» της μαστίχας αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας

Ο Γιάννης Μανδάλας εξηγεί το success story των Mastiha Shop που κατάφεραν να γίνουν ο πρεσβευτής της μαστίχας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ελληνική φύση μας έχει χαρίσει απλόχερα τα αγαθά της και έχει θέσει τα θεμέλια της Μεσογειακής διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν όμως θέλουμε να μιλήσουμε για το προϊόν που την κάνει να ξεχωρίζει θα λέγαμε σίγουρα ότι είναι η μαστίχα, η οποία παράγεται μόνο στη Χίο και είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιατροφαρμακευτικές του ιδιότητες.

Οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών, οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και να αρωματίζεται η αναπνοή τους, ενώ σήμερα η χρήση της έχει εξαπλωθεί στην παρασκευή φαγητών, γλυκών και ποτών. Το μαστιχέλαιο δε χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο αποφασίστηκε πως η μαστιχοκαλλιέργεια θα τελεί υπό την προστασία της UNESCO με την επιστημονική κοινότητα να αναγνωρίζει την ευεργετική δράση της μαστίχας κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, τη συμβολή της στη στοματική υγιεινή, τη σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Παράλληλα, η μαστίχα Χίου, συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

Mastiha shops: Ο πρεσβευτής της μαστίχας σε όλο τον κόσμο

Το 2002 έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά η MEDITERRA, η ίδρυση της οποίας έγινε στα πλαίσια του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων mastihashop που θα αποτελούν τις πρεσβείες της μαστίχας σε όλο τον κόσμο. Δεκατρία χρόνια μετά, η μαστίχα ταξιδεύει και στις πέντε ηπείρους αφήνοντας πίσω της το άρωμα Ελλάδα.

Η εδραίωση στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας είναι ένα στοίχημα που φαίνεται πως έχει κερδηθεί από τα Mastiha Shop ενώ η είσοδος του προϊόντος στην Κίνα αναμένεται να δώσει άλλη δυναμική στις εξαγωγές. «Στο Ντουμπάι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που έχουν πάει ως οικονομικοί μετανάστες. Νέα παιδιά με αξιόλογες σπουδές που δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν στην Ελλάδα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το θεσμικό πλαίσιο είναι ελκυστικό και για τους Έλληνες επενδυτές. Υπάρχει έντονη εμπορική δραστηριότητα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους» αναφέρει στο FortuneGreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος των Mastiha Shop, Γιάννης Μανδάλας.

Δυνατή αγορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος διανομέας μαστίχας βρίσκεται στο Ντουμπάι. Για τους Άραβες η μαστίχα είναι εξίσου δημοφιλές προϊόν και έχει διευρυμένες χρήσεις. Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν ως συστατικό για την παραγωγή γλυκών, ψωμιού και τσουρεκιών. Στις αραβικές χώρες είχε όμως ενταχθεί στα γαλακτοκομικά τους προϊόντα αποτελώντας μέρος της καθημερινής τους διατροφής.

Σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος η μαστίχα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως σε φαγητά όπως το ρύζι ή ακόμα και στην ψαρόσουπα. «Στη Σαουδική Αραβία χρησιμοποιούν τη μαστίχα για να αρωματίζουν τα ρούχα που φοράνε και τους χώρους που διαμένουν. Σε πολλά κράτη πιστεύεται ότι είναι δείγμα καλοτυχίας γι’ αυτό και θυμιατίζουν στους γάμους».

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων το 60% της παραγωγής μαστίχας διοχετεύεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και όπως μας λέει ο κ. Μανδάλας το γεγονός ότι σε αυτές τις χώρες η κατανάλωση και η εξοικείωση με τη μαστίχα είναι τόσο μεγάλη έχει οδηγήσει στο να χαθεί η ελληνική της καταβολή, γι’ αυτό και απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις προκειμένου το προϊόν να συνδεθεί ξανά με την Ελλάδα.

Τα Mastiha Shop «φλερτάρουν» με την τουρκική αγορά

Η Τουρκία είναι αγορά ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη διοίκηση των Mastiha Shop που εξετάζει την δημιουργία εταιρείας στη γειτονική χώρα. «Δεν θέλουμε να βρούμε κάποιον διανομέα ή αντιπρόσωπο για την τοποθέτηση των προϊόντων μας. Είμαστε σε φάση αναζήτησης Τούρκων συνεργατών για την από κοινού σύσταση εταιρείας, γεγονός που υπογραμμίζει και τη σημασία της τουρκικής αγοράς. Πρέπει να είμαστε παρόντες στην εν λόγω αγορά για να δηλώνουμε την ελληνικότητα της μαστίχας».

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα αγοράς και η εξεύρεση συνεργάτη για την είσοδο της μαστίχας στον Καναδά. Σύμφωνα μάλιστα με το business plan που έχει καταρτιστεί, από τις αρχές του 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εξαγωγές παραφαρμακευτικών προϊόντων στην περιοχή.

Οι ελληνικές «περιπέτειες» επηρεάζουν τις εξαγωγές

Ο κ. Μανδάλας είναι ένας ακόμη επιχειρηματίας που επιβεβαιώνει τις απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από τα capital controls. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές «περιπέτειες» επηρεάζουν αρνητικά την όποια εξαγωγική προσπάθεια καθώς οι συνεργάτες στο εξωτερικό παραμένουν επιφυλακτικοί και διστακτικοί για το αν θα καταφέρουν οι Έλληνες επιχειρηματίες να είναι φερέγγυοι ως προς την εξυπηρέτηση των συμβολαίων που έχουν υπογράψει και σε ετοιμότητα.

«Δεν δεσμεύουν τα χρήματά τους όταν βλέπουν την πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα. Φοβούνται πως αν επενδύσουν σημαντικά ποσά η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά θα αναγκάσει τους Έλληνες να τα χρησιμοποιήσουν για εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων και όχι για την εκτέλεση των συμφωνημένων παραγγελιών. Έχουμε μια δύσκολη τριετία μπροστά μας που θα θυμίζει κατά πολύ τα όσα συνέβησαν το χρονικό διάστημα 2011-2013. Η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εφιάλτης».

Η ΕΛΜΑ το ισχυρό «όπλο» στη φαρέτρα

Ο πιο εμπορικός κωδικός εξακολουθεί και είναι η τσίχλα ΕΛΜΑ, ενώ ήδη βρίσκεται στα σκαριά μια νέα τσίχλα-πρόκληση για τους λάτρεις της μαστίχας, που θα βγει σύντομα στην αγορά. Εξίσου καλά πάνε σε πωλήσεις τα παραφαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά.

«Θα είμαστε χαρούμενοι εάν κλείσουμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με τζίρο κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Παρότι το πρώτο εξάμηνο είχαμε αύξηση 1,5% στο τζίρο και 30% σε επίπεδο κερδοφορίας πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου θα είναι καταστροφικά. Με την αβεβαιότητα που επικρατεί για το 2016 δεν έχουμε κάνει καμία πρόβλεψη».

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση επενδυτικού έργου ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο, ενώ μέρος των χρημάτων επενδύονται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.

«Μη διστάζεις να προσπαθείς για τα όνειρά σου»

«Νέες προσπάθειες και σημαντικά βήματα γίνονται κυρίως σε περιόδους κρίσης. Παρά τη μιζέρια που επικρατεί γίνονται πράγματα που σε βάθος χρόνου βλέπουμε να δικαιώνονται» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος των Mastiha Shop, προσθέτοντας πως στις νεαρές ηλικίες η έλλειψη εμπειρίας, η άγνοια κινδύνου, τα ισχυρά θέλω και τα οράματα συνιστούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία.

«Αυτό που έχω διδαχθεί ως επιχειρηματίας μιας μικρομεσαίας επιχείρησης είναι ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται από το πόσα χρήματα έχεις όταν ξεκινάς, αλλά από τη βούληση, την έξυπνη ιδέα και την καινοτομία. Τις startups στο χώρο των τροφίμων δεν τις λές φούσκα, αλλά υπερβολή. Δεν αρκεί να παράγουμε μόνο μέλι και λάδι και να περιμένουμε η καινοτομία να έρθει από την εξέλιξη της συσκευασίας ενός προϋπάρχοντος προϊόντος».

Κερδίζει έδαφος το λικέρ μαστίχας

Ενδεικτικό της αύξησης της κατανάλωσης της μαστίχας είναι η ευρεία διάδοση της υπό μορφή λικέρ. Μέχρι το 2001 το λικέρ μαστίχας το ήξεραν μόνο οι Χιώτες, ενώ εν έτη 2015 υπάρχουν τουλάχιστον 50 ετικέτες που κυκλοφορούν στην αγορά. «Εμείς ήμασταν πρωτοπόροι γιατί βάλαμε “φωτιά” στην ιστορία της μαστίχας. Τα mastiha shop λειτούργησαν ως εργαλείο marketing για την προώθηση ενός προϊόντος μοναδικού στον κόσμο. Σήμερα δεν νοείται bar που σέβεται τον εαυτό του και να μην προσφέρει στους πελάτες του cocktails που έχουν σαν βάση το λικέρ μαστίχας».

Πηγή φωτογραφιών