Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup
epa06311807 Portuguese Finance Minister Mario Centeno at the start of a Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 06 November 2017. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Το βιογραφικό του

Ο κ. Σεντένο, 51 ετών, είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τις 26 Νοεμβρίου του 2015.

Από το 2000 έως το 2004 εργάστηκε ως οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας. Από το 2004 έως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα μακροοικονομικά, στο Ανώτατο Στατιστικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας, από το 2007 έως το 2013.

Διετέλεσε επιπλέον μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής -συμβουλευτικό όργανο της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- από το 2004 έως το 2013. Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οικονομικής Εφημερίδας της Πορτογαλίας από το 2001. Ήταν επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οικονομικής της Εργασίας από το 2003 έως το 2005.

Είναι συγγραφέας και έχει γράψει βιβλία, κεφάλαια βιβλίων και επιστημονικές δημοσιεύσεις με αντικείμενο την Οικονομική της Εργασίας, την Οικονομετρία, τη Μικροοικονομία και τη Θεωρία Συμβάσεων.

Ο κ. Σεντένο αποφοίτησε από το τμήμα οικονομικών του ISEG-Technical University της Λισαβόνας το 1990, ενώ είναι κάτοχος δύο τίτλων μάστερ:

  • Στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά – πανεπιστήμιο ISEG-UTL της Λισαβόνας (1993)
  • Στα Οικονομικά – Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ΗΠΑ (1998).

Το 2000 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επίσης με αντικείμενο την Οικονομία.

Είναι επίσης σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας από το 2014 και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ISEG της Λισαβόνας.

Ντομπρόβσκις: Πολλή δουλειά είναι μπροστά μας

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως προέδρου του Eurogroup, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως πολλή δουλειά είναι μπροστά μας, αναφέροντας την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης EMU), την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθεί η ανάρτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν: «Congratulations to Mario Centeno on his election as president of #Eurogroup. A lot of work ahead of us: #deepeningEMU, to start with completing #BankingUnion and setting up Capital Markets Union #CMU; successful completion of #Greece programme and many other tasks».

Απαντώντας στην ανάρτηση του Β. Ντομπρόβσκις, ο Μάριο Σεντένο έγραψε: «Σε ευχαριστώ φίλε μου. Ας το κάνουμε να συμβεί».

Γιούνκερ: Ο Σεντένο έχει όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά του

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζει μέσω επιστολής του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή του, την οποία ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γιούνκερ γράφει για τον Μάριο Σεντένο πως έχει όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά του και σημειώνει: «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU).

Η ανάρτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Twitter: «Congratulations, Mário #Centeno, for your election as President of the #Eurogroup. You have all the qualities for the task ahead. We have an ambitious agenda to drive forward and I very much look forward to a strong cooperation. #deepeningEMU».