Ο πραγματικός λόγος που η Apple πάει κόντρα στο FBI
- 21/02/2016, 20:00
- SHARE
Αν κερδίσει το FBI, τότε αυτό θα μπορούσε να σημάνει το πράσινο φως για μαζικές παρακολουθήσεις.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε σχετικά με την πρόσφατη διαμάχη της Apple με το FBI – σχετικά με μια δικαστική εντολή για το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου του νεκρού εκτελεστή του Σαν Μπερναντίνο – είναι ότι έχει ελάχιστη σχέση με το ίδιο το τηλέφωνό του.
Ούτε καν αφορά, στην πραγματικότητα, τη συζήτηση γύρω απ’ το πώς μπορούν οι υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών να προσαρμοστούν στα απρόσβλητα εργαλεία κρυπτογράφησης.
Αφορά, μάλλον, το μέλλον της παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας, τη βάση της εμπιστοσύνης που θεμελιώνει όλο το παγκόσμιο οικοσύστημα λογισμικού, και το πόσο μπορούν οι εταιρείες τεχνολογίας και λογισμικού να στρατολογούνται ως απρόθυμοι χάκερ από τις κυβερνήσεις. Μιλάμε για μια μάχη που αναμφίβολα θα συνεχιστεί στο παρασκήνιο – και ήδη μαίνεται.
Το FBI θέλει η Apple να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα του iPhone που χρησιμοποιούσε ο Σαγιέντ Φαρούκ, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος της μαζικής εκτέλεσης θαμώνων σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι σε χώρο εργασίας, και σκοτώθηκε στη συνέχεια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ήδη, οι αρχές έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Φαρούκ από τους διακομιστές iCloud, όπου φυλάσσονταν αρκετά δεδομένα του, κι από άλλους παρόχους επικοινωνίας όπως η Facebook. Παραμένει άγνωστο αν κατάφεραν να συλλέξουν στοιχεία από δύο άλλες συσκευές κινητών τηλεφώνων που ο Φαρούκ κατέστρεψε πριν την επίθεση.
Όμως, τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το iPhone 5c του Φαρούκ δεν είχαν φυλαχτεί αλλού, και η συσκευή είναι κλειδωμένη με έναν απλό αριθμητικό κωδικό που απαιτείται για να αποκρυπτογραφηθεί ο δίσκος του τηλεφώνου. Το FBI θα μπορούσε από μόνο του να βρει τον κωδικό μέσα σε λίγες ώρες – δοκιμάζοντας όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Όμως, το τηλέφωνο είναι έτσι προγραμματισμένο ώστε να καθιστά το περιεχόμενο του δίσκου μόνιμα απρόσιτο ύστερα από μερικές λάθος δοκιμές αριθμών.
Το πρόβλημα εάν η Apple συνεργαστεί με το FBI είναι, καταρχήν, ότι δημιουργείται μια σύγκρουση συμφερόντων εντός της ίδιας της εταιρείας. Η ίδια θα πρέπει την ίδια στιγμή να εργάζεται για την ασφάλεια των συσκευών της αλλά και να υποσκάπτει αυτή την ασφάλεια για να εξυπηρετεί τις δημόσιες αρχές. Καταλαβαίνετε ότι όσο περισσότερο καλά θα κάνει τη δουλειά της ως προς το πρώτο, τόσο περισσότερο θα δυσκολεύει τη ζωή της ως προς το δεύτερο.
Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι αν η Apple ανταποκριθεί στο αίτημα του FBI, τότε θα ακολουθήσει ένα ανεξέλεγκτο κύμα τέτοιων αιτημάτων από κυβερνήσεις διαφόρων κρατών. Και το ζήτημα δεν θα περιοριστεί στις συσκευές smartphone. Πρόσφατα, μια έκθεση της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτει η κρυπτογράφηση στρεφόμενες στο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο δίκτυο συσκευών παρακολούθησης. Και κάπως έτσι το μικρόφωνο, η οθόνη του λάπτοπ σας και η έξυπνη τηλεόρασή σας θα μετατραπούν σε αισθητήρες παρακολούθησης.
Το ζήτημα, συνεπώς, δεν αφορά το κατά πόσο μια κυβέρνηση θα μπορέσει να «διαβάσει» το τηλέφωνο ενός σκοτωμένου τρομοκράτη αλλά το κατά πόσο οι εταιρείες τεχνολογίας θα στρατολογούνται από εδώ και στο εξής για να υποσκάπτουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη στις υπολογιστικές συσκευές. Το τίμημα είναι μεγάλο.