Ο «πρίγκιπας των επενδύσεων» στο Μαξίμου

Ο «πρίγκιπας των επενδύσεων» στο Μαξίμου

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας που συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Το όνομά του είναι γλωσσοδέτης, αλλά καλό θα ήταν να το συγκρατήσετε, μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο επίκεντρο της οποίας λέγεται ότι ήταν οι επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία.

 

Ο Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμντουλαζίζ αλ Σαούντ δεν είναι άλλωστε ένας απλός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής. Κατά το Arabian Business είναι ο Άραβας με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Κατά τον ίδιο, είναι ο «επενδυτής με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως». Σε κάθε περίπτωση, είναι μέλος του βασιλικού οίκου των Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας.

Από το 1980 είναι ιδρυτής, CEO και ιδιοκτήτης (95%) της Kingdom Holding Company, που έχει έδρα στο Ριάντ, διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας και κατέχει μετοχικά μερίδια αξίας δισ. δολαρίων σε πλείστες όσες εγχώριες και διεθνείς εταιρίες.

 

Η προσωπική περιουσία του είναι αμύθητη κι αποτιμάται στα 26 δις δολάρια. Για την ακρίβεια, για το ύψος της δεν σηκώνει κουβέντα. Φέτος έκανε μήνυση στο Forbes, επειδή στην λίστα των πλουσιότερων του πλανήτη ο πρίγκιπας βρέθηκε να φιγουράρει, με… μόλις 20 δισ. δολάρια, στην 26η θέση, συνοδεία ενός όχι και τόσο κολακευτικού δημοσιεύματος για τις επιχειρηματικές πρακτικές του.

Το 1999, ο βρετανικός Economist είχε εκφράσει ανοιχτά αμφιβολίες για την πηγή των εισοδημάτων του, αφήνοντας να αιωρείται το ερώτημα εάν λειτουργεί ως «βιτρίνα» άλλων Σαουδαράβων επενδυτών. Σήμερα, πάντως, έχει τρία παλάτια, συνολικής έκτασης 4.750.000 τ.μ. -το ένα με τρεις λίμνες και τεράστιους κήπους, το δεύτερο με μία λίμνη 70.000 τ.μ. και ζωολογικό κήπο και το τρίτο, το καλύτερο, με 317 δωμάτια διακοσμημένα με 1.500 τόνους ιταλικού μαρμάρου και χρυσές βρύσες, τρεις πισίνες, ένα τζαμί κι ένα παρακείμενο παλατάκι, τέσσερις κουζίνες (αραβική, διεθνή, ασιατική και επιδόρπια) με 2.000 μέλη προσωπικό, ένα υπόγειο σινεμά 45 θέσεων και διάσπαρτες στους χώρους 250 τηλεοράσεις!

 

Στην προσωπική του συλλογή υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα, ιδιωτικά αεροσκάφη (ένα Boeing747, ένα Airbus321 κι ένα Hawker Siddeley 125) καθώς και δύο σούπερ γιοτ. Το ένα είναι μήκους 85,9 μέτρων και άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να φθάσει στα δικά του: αρχικά ανήκε στον Σαουδάραβα έμπορο όπλων Αντνάν Κασόγκι κι αφού έκανε ένα κινηματογραφικό πέρασμα από την ταινία «Ποτέ μην λες ποτέ» του Τζέημς Μποντ μεταπωλήθηκε στον σουλάτσο του Μπρουνέι, έπειτα στον Ντόναλντ Τραμπ κι όταν αυτός χρεοκόπησε το πήρε ο πρίγκιπας μπιν Ταλάλ. Το δεύτερο, μήκους 173 μέτρων, το απέκτησε το 2010, έναντι 500 εκατ. δολαρίων και το ονόμασε New Kingdom 5KR.

 

Το πραγματικό «στολίδι» της περιουσίας του Σαουδάραβα πρίγκιπα είναι πάντως η Kingdom Holding Company, μέσω της οποίας έχει αφήσει το επενδυτικό «στίγμα» της παντού. Κατέχει το 2% του πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού Citigroup και μετοχικό μερίδιο 2% στο Twitter, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε το 100% της κινεζικής εταιρίας διαδικτυακού εμπορίου 360Buy.

Τού ανήκει το 1% στην αμερικανική Four Seasons Hotels & Resorts, το 25% στην καναδική Fairmont Hotels and Resorts (το οποίο μοιράζεται με την κυβέρνηση του Κατάρ και την αμερικανική εταιρία Colony Capital), ενώ έχει εξ’ ολοκλήρου το γαλλικό Hotel George V του Παρισιού, η γερμανική αλυσίδα Mövenpick Hotels & Resorts και η Kingdom Hotel Investments (KHI) με έδρα το Ντουμπάι.

Παράλληλα, δείχνει να έχει μανία με τα ΜΜΕ: ελέγχει το 1% στην μιντιακή αυτοκρατορία News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ και το 100% του λιβανέζικου δορυφορικό καναλιού LBC, της εκδοτικής Saudi Research & Marketing Group (από τις μεγαλύτερες στη Μ.Ανατολή) και της Rotana Group, της μεγαλύτερης εταιρίας ψυχαγωγίας στον αραβικό κόσμο, στην οποία πια μετέχει με 14,53% και η News Corporation.

 

Τώρα, ο πρίγκιπας μπιν Ταλάλ έχει στα «σκαριά» τη δημιουργία του Alarab, ενός διεθνούς -όπως λέει στην προσωπική ιστοσελίδα του- ειδησεογραφικού δικτύου, που θα καλύπτει πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

Στην ιδιοκτησία του συμπεριλαμβάνονται επίσης η αιγυπτιακή εταιρία αγροτικών επενδύσεων KADCO Egypt, η ιρανική εταιρία πετροχημικών National Industrialization Company και η σαουδαραβική Savola Group, βασική προμηθεύτρια τροφίμων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ιδιοκτήτρια αραβικής αλυσίδας fast food καθώς και των διαδεδομένων ευρέως στην περιοχή σούπερ μάρκετ Azizia Panda. Μέσω της επενδυτικής Kingdom Africa Management, εν τω μεταξύ, έχει πατήσει «πόδι» βαθιά στην Αφρική.

Στη χώρα του, ο πρίγκιπας μπιν Ταλάλ δραστηριοποιείται σε ότι μπορεί να βάλει ο νους. Στις υγειονομικές υπηρεσίες. Στην αεροπλοΐα: έχει την NAS Saudi Arabia, που εκτελεί εγχώριες, διεθνείς και ιδιωτικές πτήσεις, το 2004 έκανε την δική της «επανάσταση» με την πρόσληψη της πρώτης γυναίκας πιλότου στην Σαουδική Αραβία και το 2007 «έχρισε» τον πρίγκιπα μπιν Ταλάλ ως τον πρώτο άνθρωπο που αγόρασε το «Ιπτάμενο Παλάτι» Airbus A380 για 485 εκατ. δολάρια (το οποίο άγνωστο γιατί αποφάσισε αμέσως το μεταπωλήσει).

Η μακροσκελέστατη επιχειρηματική του λίστα συμπληρώνεται με τα κτηματομεσιτικά: είναι κατασκευαστής και ιδιοκτήτης του Kingdom Center στο Ριάντ, ενώ θυγατρική της Kingdom Holding Company έχει τώρα αναλάβει την κατασκευή του Kingdom Tower: ενός ουρανοξύστη στην Τζέντα, που στα σχέδια ξεπερνά το… όρθιο χιλιόμετρο κι όταν αποπερατωθεί θα είναι ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

 

Ένας ακόμη τομέας με τον οποίο παθιάζεται ο Σαουδάραβας πρίγκιπας είναι η  εκπαίδευση. Στην Σαουδική Αραβία έχει φτιάξει το Kingdom Schools, ένα σχολικό συγκρότημα 150.000 τ.μ., με 4.000 μαθητές που θα αποτελέσουν την αυριανή «αφρόκρεμα» της χώρας. Παράλληλα χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Βρετανία, για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Δύσης και Ισλάμ. Δραστηριότητα, που κατά καιρούς λέγεται ότι έχει προκαλέσει -στην Ουάσιγκτον τουλάχιστον- την ενόχληση του εβραϊκού λόμπι.

Σε αυτό έχουν συμβάλει βέβαια και ορισμένα φιλανθρωπικά του πεπραγμένα. Το 2001, για παράδειγμα, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους έδωσε μία επιταγή 10 εκατ. δολαρίων στον τότε δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον Ρεπουμπλικανό Ρούντολφ Τζουλιάνι, εκδίδοντας παράλληλα ανακοίνωση με την οποία καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση «να υιοθετήσει μία πιο ισορροπημένη στάση έναντι του παλαιστινιακού σκοπού».

Η επιταγή του επεστράφη αυθωρεί και παραχρήμα -γεγονός που ο πρίγκιπας μπιν Ταλάλ απέδωσε σε «εβραϊκές πιέσεις». Έναν χρόνο αργότερα, το 2002, μετά τις αιματηρές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην Δυτική Όχθη, δώρησε σχεδόν 29 εκατ. δολάρια για τις οικογένειες των Παλαιστίνιων «μαρτύρων” μέσω τηλεμαραθωνίου, που οργανώθηκε κατ’ εντολήν του Σαουδάραβα τότε βασιλιά Φαχντ.

Σήμερα, o πρίγκιπας μπιν Ταλάτ έχει τρία φιλανθρωπικά ιδρύματα, ένα στην χώρα του, ένα διεθνές κι ένα στον Λίβανο, μέσω των οποίων προωθεί την χειραφέτηση των γυναικών, την εξάλειψη της φτώχειας, την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, την θρησκευτική και πολιτισμική ανεκτικότητα και την κατανόηση του Ισλάμ. Το 2004, δώρισε 17 εκατ. δολάρια στα θύματα του φονικού τσουνάμι που σάρωσε τον Ινδικό Ωκεανό.

Έχει τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις και μετάλλια, στην Σαουδική Αραβία, τον Λίβανο, στην Παλαιστίνη, τις ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, το Νεπάλ, την Γουινέα Μπισάου και την Σιέρα Λεόνε, ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ σε 14 πανεπιστήμια, από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, μέχρι την Κορέα και την Ουγκάντα.

Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο Κολέγιο Μένλο στην Καλιφόρνια κι έχει πάρει

master μετ’ επαίνων στις κοινωνικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, στη Νέα Υόρκη.

Παιδί χωρισμένων γονιών -η μητέρα του ήταν η κόρη του πρώτου προέδρου του Λιβάνου και ο πατέρας του, επίσης πρίγκιπας, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας- είναι δις παντρεμένος. Με την πρώτη γυναίκα του -την κόρη του Βασιλιά Σαούντ- απέκτησε δύο παιδιά, τον Χαλίντ και την Ριμ (η οποία είναι τώρα παντρεμένη με τον ετεροθαλή αδελφό του δολοφόνου του Βασιλιά Φαϊζάλ). Σήμερα, ο 58χρονος πρίγκιπας μπιν Ταλάλ είναι παντρεμένος με την 29χρονη φιλάνθρωπο, δη γοητευτικότατη, πριγκίπισσα Αμέρα.