Ο συνιδρυτής της Apple βρήκε ποια είναι η επόμενη «μεγάλη πλατφόρμα»

Ο συνιδρυτής της Apple βρήκε ποια είναι η επόμενη «μεγάλη πλατφόρμα»
Apple co-founder Steve Wozniak reacts during his talk at the EBN Congress, one of Europe's largest business events which is being held in Londonderry, in Northern Ireland, May 30, 2013 REUTERS/Cathal McNaughton (NORTHERN IRELAND - RTX105YC

Ο Στιβ Βόζνιακ κάνει τη δική του πρόβλεψη. Και είναι εις βάρος της πρώην εταιρείας του.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ είπε πως θεωρεί ότι η Echo της Amazon είναι «η νέα μεγάλη πλατφόρμα για το εγγύς μέλλον».

«Ερωτεύθηκα την ομιλία, επειδή σιχαίνομαι την απομνημόνευση…» είπε ο Βόζνιακ, ο οποίος λέει ότι χρησιμοποιεί περίπου 30 εφαρμογές smartphone ημερησίως. «Έχω μια σκέψη στο κεφάλι μου. Θέλω να την πω».

Τα σχόλια αυτά εγείρουν φυσικά το ακόλουθο ερώτημα: γιατί δεν είναι η Siri η αγαπημένη φωνητική πλατφόρμα του Βόζνιακ; Ανέφερε πράγματι την φωνητική βοηθό της Apple, μαζί με άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες. Όμως, ο μεγαλύτερος έπαινός του πήγε στη συσκευή της Amazon, την οποία συνέδεσε με την πρόσβαση σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η πίτσα και η Uber.

Η δημοφιλία της Echo για τον Βόζνιακ και τον μέσο καταναλωτή ίσως σχετίζεται με το τι δεν είναι η πλατφόρμα, κι όχι με το τι είναι. Η Siri, εντός ενός smartphone, μπορεί να φαίνεται ως μια φωνητική επέκταση των μηνυμάτων, των email και της αναζήτησης – άλλο ένα εργαλείο για τη διαχείριση της καθημερινής πραγματικότητας. Επίσης, η Siri έχει να αντιμετωπίσει τη φασαρία, και άρα μπορεί να ακούσει λάθος κάποιες εντολές.

Αντίθετα, η Echo εντάσσεται κυρίως στο ελεγχόμενο περιβάλλον μιας οικίας (αν και η Amazon παρουσίασε και μια κινητή έκδοση), και άρα …ακούει καλύτερα. Κι ενώ μπορεί να κάνει πολλά πρακτικά πράγματα, η Echo είναι προσανατολισμένη προς τη μουσική και τη χαλαρότητα, αντί να συνιστά εργαλείο εργασίας. Εγώ προσωπικά λατρεύω το γεγονός ότι η Echo μου αναγνωρίζει εύκολα τα ονόματα ακόμα και άγνωστων μουσικών. Με τα λόγια του Βόζνιακ, τα πάντα γύρω απ’ τη χρήση της Echo αποπνέουν μια αίσθηση «πολυτέλειας και ελευθερίας».