Ο «σκληρός» Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ

Ο «σκληρός» Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ

«Δεν θα με αναγκάσουν να γονατίσω μπροστά στους Βρετανούς», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι «δεν θα πέσει στα γόνατα» προκειμένου το Λονδίνο να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα με αναγκάσουν να γονατίσω μπροστά στους Βρετανούς», δήλωσε ο Γιουνκέρ, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του κόμματός του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου

«Θα ήταν λάθος να ενδώσουμε στους Βρετανούς», δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τη Guardian.

Από την επομένη των ευρωεκλογών, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δείξει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του Γιουνκέρ.

Για τους Βρετανούς, ο Γιουνκέρ, που διετέλεσε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επί 19 χρόνια, είναι ταυτόχρονα άνθρωπος του παρελθόντος και υπέρ του δέον φεντεραλιστής.

Ο Κάμερον, αντίθετα, τάχθηκε πρόσφατα υπέρ κάποιου που καταλαβαίνει την ανάγκη της αλλαγής, την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μέλος του ΕΛΚ όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αντίθετα υποστήριξε την υποψηφιότητά του παρότι υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι απόψεις του Λονδίνου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να προτείνουν έναν υποψήφιο κατά την προσεχή τους σύνοδο κορυφής τους στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της πρότασης αυτής στην ολομέλεια στο Στρασβούργο στα μέσα Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Κάμερον: «Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει»

Ομπάμα σε Πούτιν: Έχεις δύο με τέσσερις εβδομάδες περιθώριο

Διχασμένες οι ΗΠΑ για τον πρώην αιχμάλωτο λοχία Μπέργκνταλ