Ο Tόνι Μπλερ εξορκίζει τον δράκο

Ο Tόνι Μπλερ εξορκίζει τον δράκο

Για την μεταμόρφωση και την παγκόσμια συμβολή της κινεζικής οικονομίας μίλησε στο ετήσιο Fortune Global Forum ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, προσκεκλημένος του συνεδρίου, επισήμανε πως το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα που «σύντομα θα αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο» είναι να διατηρήσει το άνοιγμά της στο εξωτερικό και να συνδράμει στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας. Είπε χαρακτηριστικά «Η Κίνα έχει επιστρέψει ως μία παγκόσμια δύναμη, και θα αναμένει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια, και θα δρα ως τέτοια. Αυτό πρέπει εμείς που βρισκόμαστε απ’ έξω να το αποδεχθούμε. Η Κίνα έχει πλέον συναίσθηση του ειδικού πολιτικού και οικονομικού βάρους της. Από ‘δω και στο εξής, η Κίνα θα υποστηρίζει κατηγορηματικά τα συμφέροντά της, κι αυτό πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι αναπόφευκτο».

Τόνισε ακόμη, πως χωρίς τη συνδρομή της Κίνας, σημαντικές προκλήσεις, όπως η παγκόσμια οικονομική ανισότητα, δε θα ξεπεραστούν εύκολα, καθώς υπάρχει άμεση εξάρτηση ανάμεσα στις οικονομίες μας και, παράλληλα, πρόσθεσε: «Η Κίνα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως το επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της θα είναι πιο δύσκολο. Το πενταετές σχέδιο της κυβέρνησής της είναι τολμηρό και φιλόδοξο και υπόσχεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της βιομηχανίας και του χρηματοπιστωτικού της τομέα».

Διαβάστε: Πόσο «Fortune» είναι η επιχείρηση σου;

Ο Τόνι Μπλερ επέμεινε ότι πηγάζει ένα σημαντικό μάθημα από την Κίνα: «Μιλάμε για την κινεζική οικονομική μεταμόρφωση. Αυτή η μεταμόρφωση όμως δε συντελέστηκε όταν η Κίνα ήταν κλειστή, αλλά όταν η ηγεσία της ανοίχτηκε προς τα έξω», και, αναφερόμενος στις εταιρείες που επενδύουν στην Κίνα, επισήμανε πώς οι «σοφοί» CEOs, ειδικά όταν επενδύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, συνειδητοποιούν πλέον ότι είναι σημαντικό να μην είναι αδιάφοροι προς την κοινωνία και την κοινότητα όπου επενδύουν, αλλά να είναι υπεύθυνοι και να λαμβάνουν υπόψη τους και τις συνέπειες των όσων επιχειρούν.