«Βασιλιάς των Ομολόγων»: Ποιο είναι το μέλλον για Facebook και Amazon με τον Τραμπ

«Βασιλιάς των Ομολόγων»: Ποιο είναι το μέλλον για Facebook και Amazon με τον Τραμπ

Ο Τζέφρι Γκούντλαχ θεωρεί πως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα πυροδοτήσει κρίση στο χρηματιστήριο.

του Γεν Βίκζερ

Ο λεγόμενος «Βασιλιάς των Ομολόγων» προέβλεψε σωστά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές, αν και ποτέ δεν είπε ότι αυτό θα ήταν καλό.

Τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine, Τζέφρι Γκούντλαχ, προβλέπει ότι η νίκη του Τραμπ θα πυροδοτήσει κρίση στο χρηματιστήριο για τις μετοχές των Facebook, Amazon, Netflix και Google. Οι εν λόγω εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μετά τη νίκη του Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τον Γκούντλαχ.

Αλλά παρότι ο Γκούντλαχ είχε δίκιο για την εκλογή του Τραμπ, ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο εκλεγείς Πρόεδρος θα αποτελέσει κακιά εξέλιξη για την αγορά.

«Η νίκη Τραμπ θα είναι οικονομικά αρνητική στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Γκούντλαχ, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές υποτιμούν το πόσο τροχοπέδη θα είναι οι «απελπισμένοι υποστηρικτές της Κλίντον» για την καταναλωτική δαπάνη (με εξαίρεση τις «πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών», λέει ο ίδιος χαριτολογώντας).

Μετά τη λανθασμένη πρόβλεψη των οικονομολόγων ότι η νίκη του Τραμπ θα προκαλούσε κατάρρευση του χρηματιστηρίου, οι επενδυτές έχουν πάει στο άλλο άκρο θεωρώντας ότι ο Τραμπ είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ για το χρηματιστήριο», είπε ο Γκούντλαχ, προβλέποντας ότι «θα δούμε κάποια σπασμωδική κίνηση αρνητικότητας».

Ήδη οι μετοχές των τεσσάρων εταιρειών αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία ο Γκούντλαχ θεωρεί ως προάγγελο για το επερχόμενο «τσουνάμι».

Πράγματι, ενώ ο S&P 500 έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 2% και ο Dow είναι πάνω 3% – πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ – μετά την εκλογή του Τραμπ, η μετοχή του Facebook έχει χάσει περισσότερο από 6%. Η μετοχή της Netflix έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, πάνω από 7%, ενώ της Amazon έχει μειωθεί κατά 5% και η μετοχή της μητρικής της Google, Alphabet, κατά 4%.

Μια εξήγηση για την επίπτωση της εκλογής του Τραμπ στις μετοχές αυτές είναι ότι ο εκλεγείς Πρόεδρος αντιτίθεται στις πολιτικές και τις αρχές που συμμερίζονται αυτές οι εταιρίες, από την απαραβίαστη κρυπτογράφηση δεδομένων μέχρι την ουδετερότητα για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης που θα βοηθήσει τη Σίλικον Βάλεϋ να προσλάβει περισσότερους υψηλής ειδίκευσης ξένους εργαζόμενους.

Αλλά ο Γκούντλαχ είπε ότι η άποψή του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθησή του ότι οι εταιρείες αυτές ήταν φανατικοί υποστηρικτές της Κλίντον, μέρος του «παλιού συστήματος», μιας εποχής που έχει περάσει: «Είναι πολύ προφανές», πρόσθεσε. Αυτό προϋποθέτει μια άλλη, πιο σκοτεινή ερμηνεία των πρόσφατων ρευστοποιήσεων των μετοχών τους: Η αγορά πιστεύει ότι ο Τραμπ μπορεί να λειτουργήσει εκδικητικά εναντίον των εταιρειών αυτών, ψηφίζοντας νομοθεσίες που θα πλήξουν την εμπορική τους δραστηριότητα.