Ο Τραμπ, οι θέσεις εργασίας και ο… Θεός

Ο Τραμπ, οι θέσεις εργασίας και ο… Θεός
epa05711316 US President-elect Donald Trump speaks during a press conference in the lobby of Trump Tower in New York, New York, USA, 11 January 2017. Trump, who is set to take the Oath of Office on 20 January 2017, gave his first press conference in nearly 6 months. EPA/JUSTIN LANE

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε νέα παράσταση μπροστά σε δημοσιογράφους.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι θα γίνει «ο μεγαλύτερος δημιουργός απασχόλησης τον οποίο δημιούργησε ποτέ ο Θεός», στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη Τύπου εδώ κι αρκετούς μήνες.

«Θα δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Είπα ότι θα γίνω ο μεγαλύτερος δημιουργός απασχόλησης που έχει δημιουργήσει ποτέ ο Θεός. Το πιστεύω αληθινά», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον ουρανοξύστη του στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, απαριθμώντας διάφορους ομίλους -τη Fiat/Chrysler, τη Ford κ.ά.- που έχουν δεσμευθεί να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στις>ΗΠΑ. «Υπάρχει μια φανταστική ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή, μια ατμόσφαιρα που πολλοί μου λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί ποτέ πριν».

Ακόμη, ο Τραμπ απείλησε για άλλη μια φορά ότι θα εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον όσων βιομηχανιών μεταφέρουν εγκαταστάσεις τους στο εξωτερικό. Είχε διαμηνύσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα επιβάλει απαγορευτικούς δασμούς 45% στις κινεζικές εισαγωγές.

«Λάβαμε φανταστικά νέα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ήμουν πολύ ενεργός σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας μας», είπε ο Τραμπ και διευκρίνισε πως «πολλοί όμιλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας θα εγκατασταθούν» στη χώρα του.

Εξάλλου «σπουδαία νέα θα ανακοινωθούν μέσα στις δύο προσεχείς εβδομάδας για ομίλους οι οποίοι θα επενδύσουν στις Μεσοδυτικές (πολιτείες)», συνέχισε ο Ρεπουμπλικάνος, εκφράζοντας ότι η εταιρεία-κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors και η φαρμακευτική βιομηχανία θα μιμηθούν αυτό το παράδειγμα.

Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 4,7% στα τέλη του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων εννέα ετών.

Περνώντας στον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενημερώσεων των υπηρεσιών πληροφοριών που κάνουν λόγο περί ρωσικών φακέλων για τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για ένα «πράγμα που έχουν εφεύρει» αντίπαλοί του, τους οποίους δεν κατονόμασε.

Εάν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν «τον εκτιμά» αυτό είναι «ένα ατού» και όχι ένα μειονέκτημα για τον ίδιο, ανέφερε ο Τραμπ, ο οποίος πάντως αποδέχθηκε την άποψη πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση εναντίον συστημάτων των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο μεγιστάνας εκτίμησε ότι είναι πιθανό οι ίδιες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να έδωσαν τις ενημερώσεις τους για τη Ρωσία στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ντροπή, είπε και έκανε λόγο για ψευδή στοιχεία και άρρωστα μυαλά, διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος δεν έχει λάβει κανένα δάνειο από τη Ρωσία.

O Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα παραδώσει την ηγεσία του ομίλου του στους γιους του και είπε χαρακτηριστικά πως παρότι προ ημερών του προτάθηκε μια προνομιακή συμφωνία, την απέρριψε. Ακόμη, υποσχέθηκε ότι όλα τα κέρδη των ξενοδοχείων του από ξένα κράτη θα τα δωρίζει στο δημόσιο ταμείο.

Ακόμη, ο Τραμπ επανέλαβε την κατηγορία του σε βάρος του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι «δημιούργησε» τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε επίσης: Σεξ, Τραμπ και «χρυσά» ντουκουμέντα

Επιμένει για το τείχος στο Μεξικό

Αναφερόμενος στο περίφημο τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως δεν έχει καμιά πρόθεση να περιμένει να γίνουν και να ολοκληρωθούν διαπραγματεύσεις με το Μεξικό πριν αρχίσει την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

«Θα μπορούσα να περιμένω ενάμιση χρόνο ώσπου να τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με το Μεξικό, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις αναλάβουμε την εξουσία, αλλά δεν θέλω να περιμένω», τόνισε ο Τραμπ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο εκλεγμένος αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, «ηγείται της προσπάθειας να υπάρξουν οριστικές εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες και από το Κογκρέσο ώστε το τείχος να αρχίσει» να ανεγείρεται.

«Το Μεξικό, με κάποιο τρόπο (…) θα μας αποζημιώσει», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας, επαναλαμβάνοντας μια θέση που έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Επεισόδιο με δημοσιογράφους

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε έντονες διαθέσεις σύγκρουσης με τους εκπροσώπους του Τύπου. Αναφερόμενος στις αποκαλυπτικές εκθέσεις για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις ως “ψευδείς ειδήσεις” και τη στάση τους ως “απαράδεκτη”, ενώ αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε δημοσιογράφο του BuzzFeed που αποκάλυψε τις εκθέσεις, λέγοντάς του ότι το μέσο που δουλεύει είναι “σκουπίδι”, χαρακτηρισμό που επιφύλαξε και για το CNN.

Παραλλήλισε δε την όλη κατάσταση που διαμορφώνεται με τη ναζιστική Γερμανία, αναφερόμενος στις “τακτικές” των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενώ παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, διέκοψε τη συνέντευξη.

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία αντιπροσωπεύει έναν «κίνδυνο»

Ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο πρότεινε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, έκρινε σήμερα ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει έναν «κίνδυνο» και ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ «έχουν δίκιο» να ανησυχούν για την επιστροφή της στην διεθνή σκηνή.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ομίλου ExxonMobil, που καταθέτει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας στο πλαίσιο της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του στην θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επαναπροσέγγιση.

«Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σήμερα έναν κίνδυνο. Όμως δεν είναι απρόβλεπτη. Εισέβαλε στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας ιδίως την Κριμαία και προσέφερε την στήριξή της στις συριακές δυνάμεις που παραβιάζουν κατάφωρα το δίκαιο του πολέμου» τόνισε ο Τίλερσον, στον οποίο τέθηκαν μεταξύ άλλων ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις που ανέπτυξε με τη Ρωσία την εποχή που ήταν διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil το διάστημα μεταξύ 2006 και 31ης Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ έχουν δίκιο που ανησυχούν για την επανάκαμψη της Ρωσίας», αναγνώρισε ο Τίλερσον.

Ο ίδιος παραδέχθηκε επίσης ότι «καθώς η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει τον σεβασμό στην διεθνή σκηνή, οι πρόσφατες ενέργειές της αντιτίθενται στα αμερικανικά συμφέροντα».

Ο επερχόμενος υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κυβερνοεπιθέσεις που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Μόσχα.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας ότι οι ΗΠΑ πιθανόν δεν θα γίνουν ποτέ «φίλες» με τη Ρωσία.

«Πιθανόν δεν θα γίνουμε ποτέ φίλοι» τόνισε ο Τίλερσον, προσθέτοντας ότι τα «συστήματα αξιών» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας είναι «ξεκάθαρα διαφορετικά».

Ο Ρεξ Τίλερσον είπε επιπλέον ότι η Κίνα «δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος προκειμένου να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει την Βόρεια Κορέα» και τα παράνομα πυρηνικά και στρατιωτικά της προγράμματα.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος έκρινε επίσης ότι οι στόχοι της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης παγκοσμίως βρίσκονται μερικές φορές «σε σύγκρουση με τα αμερικανικά συμφέροντα».

Ακόμα κι αν η εξωτερική πολιτική του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει διευκρινιστεί, θέλει ξεκάθαρα να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Μόσχα μετά το κλίμα έντασης με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής με την Κίνα, ιδίως στον εμπορικό τομέα.

«Σκανδαλώδης και ανεύθυνη» ενέργεια η δημοσιοποίηση ρωσικών φακέλων για τον Τραμπ

Η δημοσιοποίηση από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών που έκαναν λόγο περί ρωσικών φακέλων για τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν μια «σκανδαλώδης και ανεύθυνη» ενέργεια, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι σκανδαλώδες και ανεύθυνο από μέρους ενός οργάνου του Τύπου που πρόσκειται στην αριστερά (και είναι) ανοικτά εχθρικό έναντι του εκλεγμένου προέδρου (σ.σ. του ιστότοπου Buzzfeed) να δημοσιεύει στο Διαδίκτυο τέτοιες πληροφορίες, πολύ επιζήμιες και εντελώς ψευδείς, μερικές ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων» του Τραμπ, δήλωσε ο Σον Σπάισερ λίγο πριν από μια συνέντευξη Τύπου του ίδιου του Ρεπουμπλικάνου εκλεγμένου προέδρου.