Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες για το παράλληλο σύστημα πληρωμών

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες για το παράλληλο σύστημα πληρωμών
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis holds a news conference during a Euro zone finance ministers emergency meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium June 27, 2015. Euro zone finance ministers plan to meet later on Saturday without their Greek counterpart following the conclusion of a meeting of all 19 ministers which has resumed for now, euro zone officials said. REUTERS/Yves Herman - RTX1I23J

«Σας έχω παρακαλέσει να με σύρετε σε Ειδικό Δικαστήριο- Κρύβεστε πίσω απο το γεγονός ότι αρνείται η κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Ο πρώην YΠΟΙΚ της συγκυβένησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποκαλύπτει στην «Εφημερίδα των Συντακτών», πως, θα κατέβαλε μισθούς και συντάξεις σε περίπτωση που έκλειναν οι τράπεζες.
Το παράλληλο σύστημα πληρωμών υπερασπίζεται ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με το «παράλληλο νόμισμα» και πως η εφαρμογή του θα ενίσχυε την παρουσία της χώρας στην ζώνη του ευρώ.

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα Συντακτών» περιγράφει με λεπτομέρειες πώς θα λειτουργούσε το παράλληλο σύστημα πληρωμών μισθών και συντάξεων σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις ελληνικές τράπεζες.

Το παράδειγμα του πρώην υπουργού Οικονομικών που ενδεχομένως παρουσίασε και κατά την ενημέρωση που παρείχε τότε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στο υπουργικό συμβούλιο έχει ως εξής:

«Έστω ληξιπρόθεσμη οφειλή του Δημοσίου προς την Εταιρεία Α’ ύψους 200.000 ευρώ η οποία χρωστά 50.000 ευρώ στην εταιρεία Β και μισθό 2.000 στον υπάλληλο Κώστα. Παράλληλα, η εταιρεία Β χρωστά πάνω απο 48.000 ευρώ στην εφορία και 2.000 στην υπάλληλο Αννα η οποία, με την σειρά της, χρωστά 800 ευρώ στον φίλο της τον Γιώργο που , και αυτός, έχει να πληρώσει φόρους άνω των 800 ευρώ στο κράτος. Αν κάθε ΑΦΜ αποκτήσει κι έναν χρεωστικό λογαριασμό και αποδοθεί στον φορολογούμενο ένα PIN με το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει όποιο ποσό θέλει σε όποιον άλλο ΑΦΜ θέλει, προκύπτει η εξής δυνατότητα: Το Δημόσιο εγγράφει πίστωση 200.000 ευρώ (απλά δακτυλογραφώντας το νούμερο αυτό) στον ΑΦΜ της εταιρείας Α. Η Α’ τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει το PIN της για να μεταφέρει 50.000 ευρώ στον ΑΦΜ της εταιρείας Β και 2.000 στον ΑΦΜ του Κώστα. Περαιτέρω η εταιρεία Β μεταφέρει 48.000 ευρώ πίσω στην εφορία και 2.000 στην Αννα η οποία με την σειρά της χρησιμοποιεί τον PIN της για να μεταφέρει 800 ευρώ στον φίλο της Γιώργο ο οποίος με τη σειρά του κι αυτός αποκληρώνει κάποιους απο τους φόρους που χρωστά».

Ο κ. Βαρουφάκης προκειμένου να υποστηρίξει την ωφέλεια του συστήματός του επικαλείται το παράδειγμα την Καλιφόρνια όπου με την εφαρμογή του συστήματος παράλληλων πληρωμών το 2009 κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να παραμείνει στην ζώνη του δολαρίου.

Αναφορικά δε με τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τα «μυστικά σχέδια» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το «plan b» που και ο ίδιος σχεδίασε ως υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως δεν έχει παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο γιατί η κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί τις σχετικές προτάσεις της αντιπολίτευσης.
“Κλείνω με μια πρόταση προς ωρυόμενους μνημονιακούς: Σας έχω παρακαλέσει να με σύρετε σε Ειδικό Δικαστήριο. Κρύβεστε πίσω απο το γεγονός ότι αρνείται η κυβέρνηση. Σας προτείνω λοιπόν κάτι άλλο: καλέστε με στα κομματικά γραφεία σας να με “εξετάσετε” εκεί. Οχι τίποτε άλλο, μπορεί να κατανοήσετε έτσι τη διαφορά του παράλληλου νομίσματος και παράλληλου συστήματος πληρωμών. Κάτι θα είναι και αυτό!», αναφέρει χαρακτηριστικά.