«ΟΧΙ» με το καλησπέρα από τους δανειστές

«ΟΧΙ» με το καλησπέρα από τους δανειστές
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΣΜΟΥΣ

Οι θεσμοί βάζουν τώρα το φορολογικό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Επιμένουν για μείωση κύριων συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι νωρίς το μεσημέρι, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στους δημοσιογράφους ότι το φορολογικό δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης, το κουαρτέτο έβαλε με το «καλησπέρα» το θέμα στο τραπέζι. Όπως δήλωσε έτερο κυβερνητικό στέλεχος, μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών, η ψήφιση όλων των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος αποτελεί προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης. Μάλιστα, αύριο αναμένεται να παραδοθεί και το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση επιχειρείται μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, ειδικά με τους αγρότες να σκληραίνουν τη στάση τους, ωστόσο οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν τα «στραβά μάτια». Έως την Παρασκευή, που ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των συναντήσεων το κουαρτέτο θα ζητήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που θα του επιτρέψουν να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και, κατά συνέπεια, για τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται, φυσικά, το Ασφαλιστικό, με το πρώτο ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους ελεγκτές να έχει οριστεί για αύριο το πρωί στις 11:00.

Πάντως, οι δανειστές δεν υποχωρούν από την αρχική τους θέση, ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς μείωση κύριων συντάξεων, την ώρα που η κυβέρνηση διαρρέει ότι έχει 2-3 εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις.

Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια, εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν έχει υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρατείνει το πλαίσιο προστασίας των στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων από την πώληση σε funds του εξωτερικού.