Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Μέρκελ (Φωτογραφίες)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Μέρκελ (Φωτογραφίες)

Μόλις 20 λεπτά μετά την απογείωση, ο πιλότος έστειλε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης 7600.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχασε την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, λόγω τεχνικής βλάβης στο κυβερνητικό αεροπλάνο «Konrad Adenauer». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας SPIEGEL, η βλάβη ήταν πιο σημαντική από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τώρα. Μία ώρα μετά την απογείωση από το Βερολίνο, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας στο Air Force A340. Ένα τέτοιο περιστατικό θεωρείται επικίνδυνο και δίνεται σήμα έκτακτης ανάγκης στην αεροπορία. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή. Την ώρα εκείνη, το αεροσκάφος ήταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας.

 

Μόνο με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης . Μια τέτοια βλάβη του συστήματος επικοινωνίας, που εξασφαλίζεται από διάφορα συστήματα αντικατάστασης, είναι εξαιρετικά σπάνια. Η αιτία της βλάβης δεν είχε προσδιοριστεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσαν κύκλοι της Bundeswehr.

Όταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολωνία, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα: Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το πρόβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα σοβαρό. Το αποτέλεσμα: το σύστημα πέδησης υπερθέρμανθηκε – και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της SPIEGEL, η συνολική κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που ο υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λαγεν ενημερώθηκε αμέσως μετά την βλάβη του ραδιοσυστήματος. Για αρκετές ώρες προσπάθησε, μεταξύ άλλων, να βρει ένα άλλο αεροσκάφος για την Καγκελάριο μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αεροπορικές εταιρείες που διέθεταν αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων με εξοπλισμό VIP στην ΕΕ.

Η Μέρκελ πέρασε τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Εκεί δήλωσε για το περιστατικό: «Μπορώ να πω μετά τα γεγονότα, υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, υπήρχε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και ένας έμπειρος κυβερνήτης».

«Καμία ένδειξη σαμποτάζ» στο αεροσκάφος που μετέφερε την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Μπουένος Άιρες, τόνισε πριν από λίγο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας. «Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη υποψίας περί εγκληματικού υπόβαθρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος, διαψεύδοντας ευθέως δημοσίευμα της «Rheinische Post» στο οποίο γινόταν λόγος για «έρευνα προς «όλες τις κατευθύνσεις», ακόμη και για «επεξεργασία εγκληματικής φύσης».

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας. «Πρόκειται για μια συνήθη εξέταση του συστήματος ασυρμάτου, στο οποίο παρουσιάστηκε η βλάβη», πρόσθεσε και διέψευσε ακόμη και τις πληροφορίες που ήθελαν το αεροπλάνο να αδειάζει κηροζίνη πριν από την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Η Καγκελάριος, λίγο πριν από τις 5 π.μ. (τοπική ώρα), αναχώρησε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας για την Μαδρίτη, ενώ στις 9 π.μ. (τοπική ώρα) επιβιβάστηκε σε πτήση της ισπανικής Iberia με προορισμό το Μπουένος Άιρες, όπου πρασγματοποιείται η Σύνοδος G20.

Die Welt: 20 λεπτά μετά την απογείωση, ο πιλότος έστειλε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης 7600

A picture shows the flight path of the Airbus A340 government aircraft carrying Chancellor Angela Merkel and the German delegation to the G20 summit in Buenos Aires which was forced to land shortly after taking off from Berlin at the Cologne-Bonn airport, Germany, November 29, 2018. The captain told passengers aboard the plane he decided to switch aircraft at the Cologne-Bonn airport in northwestern Germany after the "malfunction of several electronic systems", but said there had been no security risk.     REUTERS/Andreas Rinke
A picture shows the flight path of the Airbus A340 government aircraft carrying Chancellor Angela Merkel and the German delegation to the G20 summit in Buenos Aires which was forced to land shortly after taking off from Berlin at the Cologne-Bonn airport, Germany, November 29, 2018. The captain told passengers aboard the plane he decided to switch aircraft at the Cologne-Bonn airport in northwestern Germany after the "malfunction of several electronic systems", but said there had been no security risk. REUTERS/Andreas Rinke
REUTERS/Andreas Rinke

Ο χειριστής του αεροσκάφους έστειλε καθυστερημένα τον κωδικό έκτακτης ανάγκης 7600, καθώς όπως αναφέρει, τα συστήματα επικοινωνίας ήταν εκτός λειτουργίας. Για δέκα χρόνια, το Airbus Α340-30 της Lufthansa μετέφερε επιβάτες, κατόπιν μετατράπηκε σε κυβερνητικό αεροσκάφος πριν από δύο χρόνια. Όμως το αεροσκάφος Longbus με τον κωδικό 16+01 «Konrad Adenauer» προκαλεί πάντα βλάβες. Στα μέσα Οκτωβρίου ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν μπορούσε να επιστρέψει από συνάντηση του ΔΝΤ στο Μπαλί, γιατί τρωκτικά είχαν καταφάει τα ηλεκτρικά  καλώδια  του αεροσκάφους.

Τώρα ο κυβερνήτης έστειλε τον κωδικό  7600 -έναν από τους τέσσερις ειδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς που μπορούν να μεταδοθούν μέσω αναμεταδότη, δηλαδή με ραδιοσήμα, από το πλήρωμα του πιλοτηρίου έως τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ο συγκεκριμένος κωδικός όταν εκπέμπεται από το Airbus, περιγράφεται συχνά από τους πιλότους ως «76-χρειάζομαι ραδιόφωνο μου» ή «76-δεν ακούω τίποτα». Έτσι είναι μια κλήση για βοήθεια από το πιλοτήριο ότι δεν υπάρχει καμία ασφαλής επαφή με την αεροπορική εταιρεία.

Αυτοί οι κωδικοί έκτακτης ανάγκης εμφανίζονται επίσης σε ορισμένες πλατφόρμες Διαδικτύου που επιτρέπουν στα αεροπλάνα να ακολουθούν τη διαδρομή τους. Ως εκ τούτου, το σήμα έκτακτης ανάγκης παρατηρήθηκε γρήγορα, περίπου 20 λεπτά μετά την απογείωση από το Βερολίνο.