Ολοκλήρωση της αξιολόγησης με, ή χωρίς, το ΔΝΤ

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης με, ή χωρίς, το ΔΝΤ
O υπουργός Οικονομικών Ευκείδης Τσακαλώτος (Δ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ ΜΠΕ/EUROPEAN CONSILIUM/Mario Salerno

Το προσφυγικό ζήτημα φαίνεται πως επισπεύδει τις διαδικασίες.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ή χωρίς το ΔNT βλέπουν οι Ευρωπαίοι, αφού ο φόβος για έκρηξη του προσφυγικού τους κάνει να επισπεύδουν το κλείσιμο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Εάν όμως το ΔΝΤ συνεχίσει να επιμένει στις απαιτήσεις του για μέτρα 9 δισ. ευρώ έως το 2018, τότε αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με το ΔΝΤ να παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος και εν αναμονή δανειστής περιμένοντας τη δεύτερη αξιολόγηση για να αποφασίσει για την πλήρη συμμετοχή του.

Η δικαιολογία υπάρχει: το Ταμείο θα περιμένει να ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το χρέος, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό είναι βιώσιμο. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιούνται και οι Γερμανοί, οι οποίοι δεν θα πρέπει να ξαναφέρουν στο κοινοβούλιο ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, αλλά και το Ταμείο δεν θα υποχρεωθεί να παραβιάσει το καταστατικό του.

Ευρωπαϊκές πηγές δήλωναν μετά την τηλεδιάσκεψη του EWG την Παρασκευή, ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πριν τις 12 Απριλίου, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως υπάρχουν μεν τεχνικές δυσκολίες, όχι όμως αγεφύρωτες.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, φέρεται να δήλωσε στους ευρωβουλευτές, που ελέγχουν την εφαρμογή του Μνημονίου, ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα κλείσει μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η αλλαγή στη στάση των Ευρωπαίων αποδίδεται στους φόβους για της βραδυφλεγή βόμβα του προσφυγικού, που εκτιμούν ότι μπορεί να “σκάσει” ανά πάσα στιγμή. Πολλοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο ακόμη και για πιθανή εξέγερση προσφύγων ή μεταναστών σε κάποιο κέντρο υποδοχής.