Ολοκληρώθηκε το Eurogroup- Αναμένονται δηλώσεις Ντάισεμπλουμ

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup- Αναμένονται δηλώσεις Ντάισεμπλουμ

Χωρίς συμφωνία τελείωσε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων. Υπήρξε καλό κλίμα αλλά και πιέσεις - Αντιπροσωπεία του EuroWorking Group στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το Eurogroup. Υπήρξε καλό κλίμα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση και η τοποθέτηση Βαρουφάκη ήταν εκτενής. Αναμένονται δηλώσεις Ντάισεμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Euroworking Group και η ελληνική πλευρά θα συνεργαστούν για να εκπονήσουν λεπτομερές υπόμνημα που θα καταγράφει τις διαφορές ανάμεσα στο μνημόνιο και στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, ώστε να είναι έτοιμο και να συζητηθεί την Δευτέρα, στο τακτικό Eurogroup. Για αυτό το λόγο σύμφωνα με το Bloomberg αναμένεται αντιπροσωπεία τεχνοκρατών στην Αθήνα.

Όπως μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες, δίνεται διορία μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να υποβληθεί από την Ελλάδα αίτημα για συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω του υφιστάμενου προγράμματος. Οι ξένοι δημοσιογράφοι αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούσαν τους τρόπους με τους οποίους θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, από τη στιγμή που η νέα ελληνική κυβέρνηση αναζητά αλλαγές.

Το χρονικό του Eurogroup
Ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας διευκρίνισε σήμερα πως το Eurogroup δεν αναμένεται να πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα. Επίσης από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα-γέφυρα, θα χρειαστεί να εγκριθούν από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε είπε πως η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι ο χρόνος τελειώνει, ενώ σημειώσε πως ότι ονομασίες όπως τρόικα και μνημόνιο, θα διατηρήσουν το ίδιο νόημα, «έστω και αν αλλάξουν οι ετικέτες τους». «Στηριζόμαστε στην αρχή ότι για να πάρεις πρέπει να δώσεις και ότι αν πάρεις θα υπάρχει έλεγχος», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο τρέφει σεβασμό στον ελληνικό λαό, αλλά και πως η όποια απόφαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε σχετικά: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup

Eurogroup σε βαρύ κλίμα
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει την ελληνική πρόταση για μια συμφωνία «γέφυρα», η οποία θα διασφαλίσει μέχρι το καλοκαίρι την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να δοθεί χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, προκύπτει ότι μια πολύ μεγάλη ομάδα χωρών, απορρίπτει την ελληνική πρόταση καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του σημερινού μνημονίου και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι πρώην μνημονιακές Πορτογαλία και Ιρλανδία, και η Ισπανία.
Υπάρχει, όμως, και μια άλλη μικρότερη ομάδα υπό τη Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών.

Ποιοι απαρτίζουν την ελληνική αποστολή
Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup (αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Ελλάδας), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί, πιθανότατα αύριο, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις) Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πρόταση στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να περιλαμβάνει:

– Μια συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

– Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό

– Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ

– Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps

– Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

Συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ
«Χρήσιμη» χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στη συνάντηση δήλωσε: «Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση γνωριμίας με μια καλή ανταλλαγή απόψεων».

Προσερχόμενη στο Eurogroup η Γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαίωσε την συνάντηση στην οποία είχε αναφερθεί ήδη από το μεσημέρι το in.gr. Αναφερόμενη στο Eurogoup τόνισε: «Θα έχουμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Είναι η έναρξη μιας διαδικασίας. Θα υπάρξει πολλή δουλειά να κάνουμε», ανέφερε.

«Είμαστε πλέον λιγότερο πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

Αποκλείει συμφωνία το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Ως «τεχνικά αδύνατο» περιέγραψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Eurogroup και επισήμανε ότι αν και ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα. Τόνισε δε ότι όποιες αλλαγές γίνουν στις συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των κρατών-μελών και αυτό για την Γερμανία συνεπάγεται συγκατάθεση της Βουλής, ενώ «ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται μια μελλοντική συμφωνία», θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή “παροχές έναντι αντιπαροχών” και αυτές οι αντιπαροχές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο. “Οι νέες ετικέτες δεν θα καταργούν τις υφιστάμενες αρχές της συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε και επανέλαβε ότι ισχύει επίσης η αρχή της ελεύθερης βούλησης: “Κανείς δεν πρόκειται να επιβάλει ένα πρόγραμμα βοήθειας”, ανέφερε.

Το ζητούμενο πάντως κατά την σημερινή συνεδρίαση, πρόσθεσε ο κ. Γιέγκερ, είναι να ενημερωθούν οι εταίροι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι «θα ήταν το πιο συνετό, για το πρόγραμμα – γέφυρα που ζητά η Αθήνα να βασιστεί στους μέχρι τώρα υπάρχοντες μηχανισμούς».

Να ακούσει τις ελληνικές θέσεις επιθυμεί ο Ντάισελμπλουμ
Ανοιχτός να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

«Θα καλωσορίσουμε τον νέο υπουργό οικονομικών της Ελλάδας. Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και να παραμείνει στη σωστή τροχιά» ανέφερε.

Πρώτα θα ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες και οι φιλοδοξίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και μετά θα συζητήσουμε, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε, σημείο εκκίνησης των συζητήσεων θα είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος της Ευρωζώνης την Παρασκευή, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι θα ακολουθήσει Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου.

Μοσκοβισί: Λύση μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των αποψινών συζητήσεων.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας και στις 16 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός, ανέφερε ο Π .Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, για να διευκολύνει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού. «Θέλουμε να γίνει σήμερα μια καλή συζήτηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών. «Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη», είπε , προσθέτοντας ότι θα ακούσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί και τόνισε ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες στη χώρα.

Κανένα αίτημα για συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ
Δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγκελα Μέρκελ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεπώς, προσθέτουν, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. προκειμένου να συναντηθεί με το προσωπικό και να ενημερωθεί για το έργο της ΜΕΑ. Αύριο το πρωί ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε επίσης: 

«Επίθεση» γοητείας Βαρουφάκη σε Μέρκελ και Σόιμπλε