Ομπάμα σε Μέρκελ: «Δεν σε παρακολουθούμε»

Ομπάμα σε Μέρκελ: «Δεν σε παρακολουθούμε»

Οργή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για παρακολουθήσεις από την NSA.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά, μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίας ότι περιήλθαν σε γνώση της πληροφορίες και δημοσιεύματα σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA).

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε την Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ότι «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει πως το Βερολίνο έχει λάβει πληροφορίες σχετικά με το ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιθανόν παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ και ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον Ομπάμα σήμερα για να ζητήσει άμεσα διευκρινίσεις.

«Αποστείλαμε άμεσα ένα αίτημα στους Αμερικανούς εταίρους μας ζητώντας μια άμεση και ολοκληρωμένη διευκρίνιση», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την καγκελαρία.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε επίσης πως η Μέρκελ είπε στον Ομπάμα ότι εάν αληθεύει πως παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις από την NSA, θεωρεί το γεγονός αυτό «εντελώς απαράδεκτο» και αποτελεί ένα «σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη» ανάμεσα στους δύο εταίρους.

Διαβάστε σχετικά: Παρακολουθούσαν και την Μέρκελ;

Ανησυχία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Στο πλαίσιο των νέων αποκαλύψεων για τη δράση της NSA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα να ανασταλεί η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε μια βάση παγκόσμιων χρηματοοικονομικών δεδομένων στο Βέλγιο, λόγω των υποψιών ότι καταχράται τη συμφωνία που της δίνει πρόσβαση στην βάση δεδομένων της SWIFT (Παγκόσμια εταιρία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών).

Υπάρχει ανησυχία ότι οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε κατασκοπεία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προσπαθούν απλώς να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία μέσω αυτής. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης και η απόφαση οφείλεται στο ότι ανησυχούν πως οι ΗΠΑ μυστικά αντλούν κι άλλες πληροφορίες από τη βάση αυτή, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε το Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, σύμφωνα με τις οποίες η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προβαίνει σε κατασκοπεία μέσω του συστήματος SWIFT.

«Χρειαζόμαστε πλήρη διαφάνεια, ιδίως με όλες τις αποκαλύψεις για την NSA», επισήμανε ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στα στοιχεία σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA που έδωσε στην δημοσιότητα ο πληροφορικός, πρώην συνεργάτης του Έντουαρντ Σνόουντεν. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί την ιδέα ότι τα δεδομένα των πολιτών της χρησιμοποιούνται χωρίς κανείς να το γνωρίζει», πρόσθεσε ο Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αν και δεν είναι δεσμευτική, η απόφαση αυτή αντανακλά την οργή των Ευρωπαίων μετά τις αποκαλύψεις περί των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών πολιτών της ΕΕ από την NSA. Για να εφαρμοστεί η απόφαση να ανασταλεί η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: Η NSA υπέκλεπτε τα email όλης της μεξικανικής κυβέρνησης