Ώρα αποφάσεων για την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα

Ώρα αποφάσεων για την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα

Σήμερα και όχι την Τετάρτη συνεδριάζει η ΕΚΤ για την επαναξιολόγηση της κατάστασης δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.

Την Τρίτη το μεσημέρι και όχι την Τετάρτη, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης η ΕΚΤ για την επαναξιολόγηση της κατάστασης δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), το όριο δανεισμού του οποίου βρίσκεται στα 78,9 δισ. ευρώ, αλλά και του καθεστώτος των εγγυήσεων (collateral) που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ για να χρηματοδοτηθούν από τον ELA.

Αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ, παρά τις πιέσεις από τα σκληροπυρηνικά μέλη της, δεν θα αλλάξει την μέχρι τώρα πολιτική της σε ότι αφορά τη ρευστότητα σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά, τώρα μάλιστα που υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του ELA κατά 2 δισ. ευρω, στα 78,9 δισ. ευρω, ενώ είχε μετατεθεί για αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για το καθεστώς των collateral που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ, φέρονται να πιέζουν προκειμένου το καθεστώς να γίνει πιο αυστηρό (να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό του «κουρέματος» που επιβάλλεται στα ενέχυρα), αίτημα, που, αν γίνει τελικώς αποδεκτό, θα περιορίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, μετά και την αναγνώριση προόδου στο ελληνικό ζήτημα από το Eurogroup εκτιμάται ότι η απόφαση για τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών θα «παγώσει», τουλάχιστον για άλλη μια εβδομάδα, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλεισθεί το αρνητικό σενάριο αύξησης του κουρέματος τους.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως «κάτι τέτοιο δεν αναμένεται καθώς για να πράξει αναλόγως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται σχετική απόφαση από το Eurogroup».

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν έντοκα 13,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τους κανόνες μπορούν να καταθέσουν στον ELA έντοκα γραμμάτια μόλις 3,5 δισ. ευρώ. Με βάση το πρώτο μνημόνιο, το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων έχει τοποθετηθεί στα 15 δισ. ευρώ. Η εξαίρεση με άνοιγμα του ορίου στα 18 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2012, είχε γίνει κατόπιν απόφασης που ελήφθη σε Eurogroup δίνοντας την «έγκριση» στην ΕΚΤ.