Ώρα μηδέν για τη Γενεύη

Ώρα μηδέν για τη Γενεύη

Παράλληλες είναι οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση με Κυπριακό και αξιολόγηση να απασχολούν το Μαξίμου με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ημέρα.

Αντώνης Αντζολέτος

Συγκρατημένη είναι η ελληνική πλευρά για την πορεία των συνομιλιών στη Γενεύη που μέσα στην ημέρα θα κρίνουν και την μετάβαση ή όχι του πρωθυπουργού στην Ελβετική πόλη. Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε την Τρίτη πως η ανταλλαγή χαρτών που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πως θα προχωρήσει η αυριανή διάσκεψη.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να καθοριστεί και ποια θα είναι η σύνθεση της πολυμερούς με τον Νίκο Κοτζιά να βρίσκεται και αυτός στη Γενεύη προκειμένου να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που ο ίδιος αποφασίσει να μην μεταβεί στη διάσκεψη.

Από τις μέχρι τώρα επαφές έχουν καταγραφεί αρκετές αποκλίνουσες απόψεις και χθες μπήκαν στο τραπέζι ζητήματα, όπως η διακυβέρνηση, το περιουσιακό, αλλά και οι σχέσεις με την ΕΕ και την οικονομία.

Οι επαφές των δυο κοινοτήτων σε επίπεδο ηγετών και διαπραγματευτών είναι συνεχείς με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας να έχουν ενεργή εμπλοκή στις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας.

Στην κατεύθυνση ανάδειξης των συμμαχιών, ώστε να υπάρξει πίεση για το ζήτημα των κατοχικών δυνάμεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κινείται ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και από τα χθεσινά τηλεφωνήματά του στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Η σκληρή στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα στο συγκεκριμένο ζήτημα οδήγησε τον πρωθυπουργό να πάρει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτιμώντας πως ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την Πέμπτη το EWG

Μπορεί το Κυπριακό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι συνομιλίες να έχουν πάρει το δρόμο για την πολυμερή διάσκεψη της Πέμπτης, όμως την ίδια ημέρα το βλέμμα της κυβέρνησης θα είναι στραμμένο στο κρίσιμο Euroworking Group με την ομάδα των τεχνοκρατών να δείχνει τις διαθέσεις της με βάση τις εντολές που θα έχουν λάβει.

Το “μασάζ” από το Μαξίμου σε Ευρωπαίους αξιωματούχους έχει ήδη ξεκινήσει γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να ζήτησε χθες από Μέρκελ και Ολάντ πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στο Κυπριακό, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από την ατζέντα δεν έμεινε και η αξιολόγηση.

Τη “σκυτάλη” παίρνει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα βρεθεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντήσει τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και αύριο στις Βρυξέλλες τον Πιέρ Μοσκοβισί. Είναι προφανής ο στόχος του Μαξίμου για εμπέδωση των συμμαχιών που υπάρχουν σε πρώτη φάση έτσι ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν πιθανότατα οι πιο δύσκολες συζητήσεις με όσους αντιστέκονται στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε χθες και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις στοχεύσεις και το χρονοδιάγραμμα που έχει βάλει η ελληνική πλευρά.

Από τη στιγμή που ακόμα και από την Κομισιόν έχουν ρίξει τον πήχη των προσδοκιών για το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι σαφές πως το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών επιλέγει να μη μιλά με ημερομηνίες βλέποντας τον Φεβρουάριο να αποτελεί τον κρίσιμο μήνα των διαπραγματεύσεων. Αυτό μαρτυρούν δηλώσεις που θέτουν ως “ημερομηνία σταθμό την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μία καλή μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.

Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πως “κλειδί” στις εξελίξεις θα αποτελέσει ο ρόλος που θα αποφασίσει να έχει το ΔΝΤ και αναμένουν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τράμπ προκειμένου να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο. Η συζήτηση στην οποία έχει μπει η ελληνική κυβέρνηση και προκρίνει ως βασική λύση είναι η επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018.

Πηγή: news247.gr