Οι όροι Ντράγκι προς την Ελλάδα για να αγοράσει ομόλογα

Οι όροι Ντράγκι προς την Ελλάδα για να αγοράσει ομόλογα

Τι σημαίνει το «υπό προϋποθέσεις» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρώτη κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έγινε. Aν και ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση, στην ουσία έθεσε το ειδικό πλαίσιο για τη χώρα μας.

Τώρα θα πρέπει να αναλάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν απέκλεισε τελικά τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά έθεσε όρους ώστε να μπορέσει και η ελληνική οικονομία να επωφεληθεί από την κίνηση της κεντρικής τράπεζας. Αυτή τη στιγμή ναι μεν η Ελλάδα έχει σταματήσει να εκδίδει ομόλογα, όμως από αυτά που υπάρχουν ήδη στις αγορές υπολογίζεται ότι το ύψος των αγορών για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει μέχρι και 12 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η ένταξη της χώρας μας στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στην ΕΕ, που μπορεί να προσφέρει σημαντική «ανάσα» στην ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης και κατά επέκταση και στις χώρες της περιφέρειας που αναμένεται να δουν τις αποδόσεις των ομόλογων τους να υποχωρούν σημαντικά.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που ισοδυναμεί με 1,1 τρισ. ευρώ θα καταστήσει τον δανεισμό πιο εύκολο, για όσο διάστημα διαρκέσει. Το πρόγραμμα προβλέπει καταμερισμό κινδύνου στο 20% για την ΕΚΤ και κατά 80% για τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές. Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της ΕΚΤ, ενώ το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο για την Ελλάδα είναι ότι οι αγορές ελληνικών ομολόγων θα μπορούν να ξεκινήσουν, μόνο αφού αποπληρωθούν τα ομόλογα Ιουλίου – Αυγούστου, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί μόνο τότε θα ανοίξει “χώρος” για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, καθώς η ΕΚΤ βάζει και όριο 33% ως προς το ύψος των τίτλων που θα μπορεί να αγοράσει ανά εκδότη.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεται να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ώστε να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία ή την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα να πληρωθούν οι τίτλοι που λήγουν, για να μη μείνει η χώρα μας εκτός προγράμματος. Άλλωστε για όσο διαρκεί η αξιολόγηση μιας χώρας που είναι σε πρόγραμμα τα ομόλογά της δεν θα είναι επιλέξιμα μέχρις ότου τελειώσει επιτυχημένα το review.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρών που τα ομόλογά τους δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Τέλος η στάση της ΕΚΤ «αποκλείει» και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» χρέους, τουλάχιστον όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα που έχει η κεντρική τράπεζα στην κατοχή της.