Όσκαρ: Οι μεγάλοι νικητές

Όσκαρ: Οι μεγάλοι νικητές

Καλύτερη ταινία το «12 χρόνια σκλάβος», όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου στον Μάθιου Μακόναχι και α’ γυναικείου στη Κέιτ Μπλάνσετ.

Ολοκληρώθηκε η 86η τελετή απονομής των Όσκαρ, που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες, με την ταινία «Gravity», το «Dallas Buyers Club» και το «Frozen» να έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα βραβεία. Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας απέσπασε η ταινία «12 χρόνια σκλάβος» με το «Gravity» να κερδίζει συνολικά επτά βραβεία, ανάμεσά τους και Σκηνοθεσίας για τον Αλφόνσο Κουαρόν.

Το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Κέιτ Μπλάνσετ για τη «Θλιμμένη Τζάσμιν», ενώ το Α’ Ανδρικού Ρόλου ο Μάθιου ΜακΚόναχι για το «Dallas Buyers Club».

«Όταν ήμουν 15 χρονών με ρώτησαν ποιος είναι ο ήρωάς μου. Είπα ο εαυτός μου σε δέκα χρόνια, αυτόν προσπαθώ να φτάσω. Δέκα χρόνια μετά με ξαναρώτησε: Τον έφτασες τον ηρωά σου; Όχι, ακόμα τον κυνηγάω, του απάντησα. Από τότε, κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα κυνηγάω κάποιον: τον εαυτό μου. Τουλάχιστον έχω κάποιον να κυνηγάω» είπε ο ΜακΚόναχι.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου πήγε στον Τζάρεντ Λέτο, για τον ρόλο του ως Ρεϊγιόν στο «Dallas Buyers Club». Παραλαμβάνοντας το περίφημο αγαλματίδιο ο Λέτο το αφιέρωσε στην Ουκρανία και στα εκατομμύρια θύματα του AIDS.

« Σε όλους τους ονειροπόλους στον κόσμο, οι οποίοι παρακολουθούν απόψε, σε μέρη όπως η Ουκρανία ή η Βενεζουέλα, θέλω να τους πω ότι είμαστε εδώ», είπε ο ηθοποιός αφιερώνοντας το βραβείο επίσης και « στα 36 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν χάσει τη μάχη κατά του AIDS».

«Και για όλους εκείνους που έχουν νιώσει ποτέ την αδικία γι ‘αυτό που είναι και που τους αρέσει, είμαι εδώ απόψε κόντρα στον κόσμο μαζί σας και για σας», πρόσθεσε ο 42χρονος ηθοποιός. Για τους ανάγκες του ρόλου ο Λέτο έχασε περίπου 18 κιλά βάρους ώστε να «μετατρέψει» κινηματογραφικά τον εαυτό του στην οροθετική τρανσέξουαλ Ράιον.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Λουπίτα Νιονγκ΄Ο για την ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος», που δήλωσε πως, «δεν θα ξεχάσω ότι αυτή η μεγάλη χαρά για μένα συνδέεται με τόσο πόνο για κάποιους άλλους». «Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι όλη αυτή η χαρά στη ζωή μας συνδέεται με τα τόσα βάσανα», είπε η νεαρή ηθοποιός εμφανώς πολύ συγκινημένη κατά την παραλαβή του περίφημου αγαλματιδίου. «Όταν κοιτάζω αυτό το χρυσό αγαλματίδιο, λέω στον εαυτό μου και σε κάθε παιδί, δεν έχει σημασία από πού έρχεσαι, τα όνειρά σας μπορεί να γίνουν πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Με το συγκλονιστικό της ρόλο όπως αποδείχτηκε και από την αποδοχή της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου η Λουπίτα Νιονγκό πέρασε μέσα σε λίγους μήνες από την απόλυτη ανωνυμία στην τεράστια φήμη, συγκεντρώνοντας πλήθος βραβείων. Η Νιονγκό επικράτησε στην κατηγορία Β΄ γυναικείος ρόλος των Σάλι Χόκινς (“Θλιμμένη Τζάσμιν”), Τζένιφερ Λόρενς (“Οδηγός διαπλοκής”), Λουπίτα Νιόνγκο (“12 χρόνια σκλάβος”), Τζούλια Ρόμπερτς (“Αύγουστος”), Τζουν Σκουίμπ (“Νεμπράσκα”).

Δείτε τους υπόλοιπους νικητές:

Όσκαρ Κουστουμιών: Η Catharin Martin για την ταινία «Great Gatsby»

Όσκαρ Μακιγιάζ και Κομμώσεων: Οι Adruitha Lee και Robin Mathews, για την ταινία «Dallas Buyers Club»

Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: Oι Laurent Witz και Alexandre Espigares για την ταινία «Mr. Hublot»

Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων: Oι Chris Buck, Jennifer Lee και Peter Del Vecho για την ταινία «Frozen»

Όσκαρ ειδικών εφέ: Oι Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk και Neil Corbould για την ταινία «Gravity»

Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρούς μήκους: Oι Anders Walter και Kim Magnusson για την ταινία «Helium»

Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: Οι Malcolm Clarke και Nicholas Reed για το ντοκιμαντέρ «The Lady in Number 6: Music Saved My Life»

Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ: Οι Morgan Neville, Gil Friesen και Caitrin Rogers για το ντοκιμαντέρ «20 Feet from Stardom»

Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας: «The Great Beauty» (Ιταλία)

Όσκαρ μιξάζ: Οι Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead και Chris Munro για την ταινία «Gravity»

Όσκαρ ηχητικού μοντάζ: O Glenn Freemantle για την ταινία «Gravity»

Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου: Η Lupita Nyong’o για την ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος»

Όσκαρ φωτογραφίας: O Emmanuel Lubezki για την ταινία «Gravity»

Όσκαρ μοντάζ: Oι Alfonso Cuarón και Mark Sanger για την ταινία «Gravity»

Όσκαρ σκηνικών: Oι Catherine Martin (Production Design)και Beverley Dunn (Set Decoration) για την ταινία «The Great Gatsby»

Όσκαρ μουσικής: Ο Steven Price για την ταινία «Gravity»

Όσκαρ τραγουδιού: To τραγούδι «Let It Go των Kristen Anderson-Lopez και Robert Lopez από την ταινία «Frozen».

Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου: Ο John Ridley για την ταινία «12 χρόνια σκλάβος»

Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου: O Spike Jonze για την ταινία «Her»

Δείτε: Τα «δώρα» των υποψηφίων για τα φετινά βραβεία Όσκαρ