Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι: «Εγκληματίας πολέμου ο Αριέλ Σαρόν»

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι: «Εγκληματίας πολέμου ο Αριέλ Σαρόν»

«Δυστυχώς δεν οδηγήθηκε ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης».

Τη λύπη τους που ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, δεν οδηγήθηκε ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης εξέφρασαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν «εγκληματία». «Ο Σαρόν ήταν ένας εγκληματίας, ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Αραφάτ και ελπίζαμε ότι θα παρουσιαζόταν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ως εγκληματίας πολέμου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Φάταχ, του κινήματος του εκλιπόντος Παλαιστίνιου ηγέτη, το οποίο ηγείται εξάλλου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Την ίδια ώρα ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, υπογράμμισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ο θάνατος του Σαρόν αποτελεί «το παράδειγμα για όλους τους τυράννους». «Ο λαός μας ζει μια ιστορική στιγμή με τον χαμό αυτού του εγκληματία τα χέρια του οποίου ήταν γεμάτα με το αίμα των Παλαιστινίων και των ηγετών τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, ο ιδρυτής της οποίας, ο Άχμαντ Γιασίν, δολοφονήθηκε το 2004 από τον ισραηλινό στρατό κατόπιν εντολής του Σαρόν.

Διαβάστε ακόμη: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Αριέλ Σαρόν

Αντίθετα τα συναισθήματα στο Ισράηλ
Αντιθέτως πολλές προσωπικότητες του δημόσιου βίου του Ισραήλ απέτισαν φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό, στον οποίο είχε δοθεί το προσωνύμιο «μπουλντόζας». «Ο αγαπημένος μου φίλος Αρίκ (υποκοριστικό του Αριέλ) Σαρόν έχασε σήμερα την τελευταία μάχη», σημείωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τον θάνατο του Σαρόν. «Ο Αρίκ ήταν ένας θαρραλέος στρατιώτης και ένας τολμηρός ηγέτης που αγαπούσε το έθνος του και αγαπιόταν από το έθνος του», πρόσθεσε. «Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους προστάτες του Ισραήλ και ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονές του», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι ο Σαρόν «δεν γνώριζε το φόβο».

Η μνήμη του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 85 ετών, θα μείνει «για πάντα (χαραγμένη) στην καρδιά του έθνους», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Το κράτος του Ισραήλ υποκλίνεται μπροστά στην απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν», προσθέτει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Σαρόν, στην οποία εκφράζει επίσης τη «βαθειά του οδύνη».

«Ήταν πρωτίστως και κυρίως ένας θαρραλέος πολεμιστής και ένας σπουδαίος στρατιωτικός ηγέτης, ένας από τους πιο σπουδαίους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων», υπογραμμίζει ο Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του. «Και όταν άφησε τον στρατό, συνέχισε να εργάζεται για το Ισραήλ, έχοντας έναν ρόλο σε πολλές ισραηλινές κυβερνήσεις και βεβαίως ως ο 11ος πρωθυπουργός του Ισραήλ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, ο οποίος ήταν αντίθετος στην αποχώρηση από την Λωρίδα της Γάζας για την οποία είχε δώσει εντολή ο Σαρόν το 2005, απέτισε και αυτός φόρο τιμής στην «εμπειρία και τις ηγετικές ικανότητες” του Σαρόν, παρά τις διαφορές απόψεων που είχαν μεταξύ τους».

Μηνύματα από Ολάντ και Κλίντον
Έναν «σημαντικό παράγοντα στην ιστορία της χώρας του» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το απόγευμα. «Ο Αριέλ Σαρόν, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην ιστορία της χώρας του. Έπειτα από μια μακρά στρατιωτική και πολιτική σταδιοδρομία επέλεξε να στραφεί προς τον διάλογο με τους Παλαιστίνιους», επισήμανε ο πρόεδρος Ολάντ σε σύντομη ανακοίνωσή του. «Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι, απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον Σαρόν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στην οποία υπογράμμισαν ότι ο εκλιπών «έδωσε τη ζωή του στο Ισραήλ». «Ο Αριέλ Σαρόν έδωσε τη ζωή του στο Ισραήλ –για να του δώσει ζωή, να το υποστηρίξει και να το προστατεύσει και στο τέλος της μακράς του σταδιοδρομίας δημιούργησε ένα νέο πολιτικό κόμμα αφιερωμένο σε μια δίκαιη ειρήνη και σε μια διαρκή ασφάλεια», επισημαίνει στην ανακοίνωση του ζεύγους Κλίντον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Ήταν τιμή μου να εργαστώ μαζί του, να συζητήσω μαζί του και να τον βλέπω πάντα έτοιμο να αναζητήσει τον σωστό δρόμο για την λατρεμένη του χώρα», συνεχίζει ο Μπιλ Κλίντον.

«Η Χίλαρι και εγώ ο ίδιος ενώνουμε τις φωνές μας με τους συμπατριώτες του για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του και να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους γιους και στην οικογένειά του», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στην ανακοίνωση αυτή.

Ο Μπιλ Κλίντον ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 ως το 2001, περίοδο κατά την οποία ο Αριέλ Σαρόν είχε καταλάβει πολλά υπουργικά αξιώματα και επίσης ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2000 κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Πλατεία των Τεμενών ο Σαρόν, τότε αρχηγός του κόμματος Λικούντ, η οποία στάθηκε αφορμή για το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα (2000-2005). Ο Σαρόν είχε εκλεγεί πρωθυπουργός του Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2001, μερικές εβδομάδες μετά το πέρας της τελευταίας θητείας του προέδρου Κλίντον.