Παραιτείται ο Πρόεδρος της Ιταλίας

Παραιτείται ο Πρόεδρος της Ιταλίας

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινάει η διαδικασία για την εκλογή διαδόχου.

Όλα δείχνουν ότι επίκειται η παραίτηση του Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για λόγους που συνδέονται με την προχωρημένη ηλικία του. Ο Ιταλός πρόεδρος, τον ερχόμενο Ιούνιο, θα κλείσει το ενενηκοστό έτος της ηλικίας του. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μιλώντας, σήμερα, στο ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου, θέλησε να απευθύνει χαιρετισμό και να ευχαριστήσει τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τονίζοντας ότι «σε λίγες ώρες θα παραιτηθεί του αξιώματός του».

«Ο Ναπολιτάνο ήταν το σημείο αναφοράς της χώρας μας και αντιμετώπισε τις δυσκολίες με σωφροσύνη και εξυπνάδα», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Ιταλός πρόεδρος, συνομιλώντας, σήμερα, με μια τάξη μαθητών, έξω από το μέγαρο Κυρηνάλιο, τόνισε πως «είναι ευχαριστημένος που γυρίζει σπίτι του», διότι «το προεδρικό μέγαρο είναι πολύ ωραίο, αλλά κάποιες φορές μοιάζει και λίγο με φυλακή, ενώ τώρα θα είναι ελεύθερος να πηγαίνει μια βόλτα όποτε το επιθυμεί».

Η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του Ναπολιτάνο αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 20 Ιανουαρίου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έχει υπογραμμίσει πως επιθυμεί να εξασφαλισθεί «η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση».

Οι πολιτικοί παρατηρητές περιμένουν να διαπιστώσουν αν, εκτός από μια πιθανή συμφωνία της κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, θα μπορέσει να υπάρξει και συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, στην επιλογή του νέου Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ