Η πατάτα που αγάπησε η ελληνική αγορά

Η πατάτα που αγάπησε η ελληνική αγορά

Ο Γιώργος Γκόνος βρίσκεται για 23 χρόνια στο τιμόνι της McCain Hellas και συνεχίζει.

Φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια στο management πολυεθνικών κολοσσών στη χώρα μας και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις επιχειρήσεις για όσο έχει δυνάμεις. Είναι δε ο άνθρωπος στον οποίο τα τελευταία 23 χρόνια η McCain έχει εμπιστευτεί την μάρκα της για την περιοχή των Βαλκανίων, της Τουρκίας, του Ισραήλ αλλά και της Κύπρου μέσω της διοίκησης της McCain Hellas.

Η θητεία του αποτελεί εξαίρεση στην περιοχή της Ηπειρωτικής Ευρώπης διότι είναι ο μόνος που παραμένει στο πόστο του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποσπώντας τα εύσημα από τη μητρική εταιρεία. Ο λόγος για τον Γιώργο Γκόνο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της McCain Hellas που έδωσε στην πατάτα προσωπικότητα!

 

«Ο καλός manager πρέπει εξ’ ορισμού να είναι μορφωμένος, εξειδικευμένος, να έχει πάνω από τη μέση ευφυΐα, να είναι έτοιμος να διαχειριστεί τις κρίσεις και να παραμένει άνθρωπος», αναφέρει στο fortunegreece.com o κ. Γκόνος τονίζοντας πως οι διοικητικές θέσεις στον επαγγελματικό στίβο είναι δοτές, άρα και αφαιρετέες, γι’ αυτό και κανείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την επόμενη μέρα.

«Οι πιο πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες είναι κατηγορία από μόνοι τους. Έχουν τα χαρακτηριστικά μιας φυλής που διακρίνεται για τη δυνατότητα ευελιξίας και την ικανότητα να διαχειρίζεται το χάος. Είμαστε καραβοκύρηδες του κόσμου και αυτό γιατί διαπρέπουμε στη διαχείριση κρίσεων».

Φύσει και θέσει αισιόδοξος ο Διευθύνων Σύμβουλος της McCain εκφράζει την άποψη πως η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει αρχίσει να ανακάμπτει. «Η Ελλάδα θα πάει πολύ καλά και αυτό το βασίζω στις πληροφορίες που λαμβάνω από ανθρώπους που είναι καλοί γνώστες των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών δρώμενων. Ως μέσος όρος, φυσικά, διότι δεν θα ανακάμψουν όσοι δεν αναπροσαρμοστούν στις νέες συνθήκες». Παράλληλα, εκτιμά πως ο κλάδος των τροφίμων θα συνεχίσει να έχει τη δεσπόζουσα θέση στην ελληνική οικονομία εμφανίζοντας ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου σε ότι αφορά τις εξαγωγές, ενώ  αναμένει συγχωνεύσεις κυρίως στον κλάδο της μαζικής εστίασης.

Την ίδια ώρα τα θετικά μηνύματα που έρχονται από την ανοδική πορεία του τουρισμού θα συμβάλλουν με τη σειρά τους σε μια αύξηση της τάξης του 4%-5% στον κλάδο το 2014 σε σχέση με πέρυσι. Άνοδος η οποία, αν και μικρή, δείχνει ξεκάθαρα πως ο κατήφορος των προηγούμενων ετών με διψήφια ποσοστά απωλειών έχει σταματήσει. Και μην ξεχνάτε ότι τα προηγούμενα έτη ξέσπασαν δύο διατροφικές κρίσεις πουν έπληξαν όλες τις εταιρείες του κλάδου, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο.

«Το 2013 ήταν χρονιά σταθεροποίησης για τη McCain Hellas. Καταφέραμε και διατηρήσαμε το μερίδιο αγοράς, ωστόσο σε επίπεδο κερδοφορίας ήμασταν οριακά χαμηλότερα». Το μερίδιο αγοράς στην μαζική εστίαση διαμορφώνεται στο 45% ενώ στην λιανική αγγίζει το 35%. Πέρα από τη σωστή διαχείριση της κρίσης, από μέρους της ελληνικής διοίκησης, στην ανάπτυξη της εταιρείας και στην ισχυροποίηση της θέσης της στην ελληνική αγορά πρωταρχικό ρόλο έπαιξαν τα εχέγγυα που δόθηκαν από την μητρική εταιρεία. «Η McCain στηρίζει την Ελλάδα. Ήταν από εκείνους που δεν πίστεψαν ούτε στιγμή ότι η χώρα μας θα έβγαινε από το ευρώ. Ο CEO στην Ευρώπη είναι πρακτικός και οραματικός άνθρωπος, μα πάνω απ’ όλα φιλέλληνας».

Η Ελλάδα άλλωστε αποτελεί hub για τη McCain, αφού υπό τη σκέπη της ελληνικής θυγατρικής βρίσκονται οι αγορές των Βαλκανίων, η Σλοβενία, η Κύπρος, το Ισραήλ αλλά και η Τουρκία. Ο κ. Γκόνος υπογραμμίζει πως η Βουλγαρία και η Σερβία καταγράφουν καλύτερη πορεία, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει η ταχύτατη ανάκαμψη στην Κύπρο. «Το στοίχημα για μας είναι η αγορά της Τουρκίας στην οποία η McCain μπήκε πριν από ενάμιση χρόνο. Θέλουμε να κάνουμε τοπική συνεργασία με τις τουρκικές βιομηχανικές μονάδες, καθώς το κόστος εισαγωγής προϊόντων στη χώρα είναι υψηλό εξαιτίας των δασμών».

Για την ελληνική αγορά εκτιμά πως η κατανάλωση στην Αθήνα θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα με το «ριμπάουντ» να γίνεται από τα νησιά. Ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών η McCain Hellas προχωρά σε ανανέωση της προϊοντικής γκάμας δίνοντας έμφαση στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας. «Ετοιμάζουμε ένα σημαντικό project από το οποίο θα προκύψουν και νέα προϊόντα. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στα προϊόντα λιανικής φούρνου, κυρίως στα κατεψυγμένα μη προτηγανισμένα και στην κατηγορία των μη κατεψυγμένων- μη προτηγανισμένων τα προϊόντα της οποίας έχουν έως τέσσερις μέρες διάρκεια ζωής».

Διαβάστε ακόμη:

Cookisto: Αθήνα-Λονδίνο, μια κατσαρόλα δρόμος

Τα τσιπς από ξινόμηλο που «ενέπνευσαν» την Ελλάδα

Λάδι, μέλι και αυγοτάραχο μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση