Πέντε πράγματα που βάζουν «εμπόδια» στις αποταμιεύσεις σας

Πέντε πράγματα που βάζουν «εμπόδια» στις αποταμιεύσεις σας

Δεν μπορείτε να βάλετε χρήματα στην «άκρη»; Δείτε για ποιους λόγους.

Ανήκετε σε αυτή την ομάδα που περίπου στα μέσα του μήνα αρχίζει να «στριμώχνεται» επικίνδυνα και το άγχος σας κυριεύει; ‘Ο τι κι αν κάνετε, όσες οικονομίες και περικοπές, δεν φαίνεται στον λογαριασμό σας – ο οποίος αντί να αυξάνεται μειώνεται διαρκώς;

Εάν ναι, τότε μάλλον θα έχετε βάλει στόχο για τη φετινή χρονιά να βελτιώσετε τα οικονομικά σας. Πρέπει, όμως, να ξέρετε πως δεν εξαρτώνται όλα από εσάς. Υπάρχουν κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες και συνθήκες, τα οποία αν ισχύουν, ό τι κι αν κάνετε εσείς δεν πρόκειται να αποταμιεύσετε ποτέ. Γιατί; Γιατί πολύ απλά έχετε αναπτύξει κακές και σπάταλες συνήθειες.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Το σπίτι σας είναι «ακριβό»

Σε περίπτωση που νοικιάζετε σπίτι, πρέπει να προσέξετε πόσο μέρος του εισοδήματος σας ξοδεύετε για να αντεπεξέλθετε σε αυτό το έξοδο. Ο «κανόνας» λέει πως το ύψος του ενοικίου δεν πρέπει να ξεπερνά το 25-28% των χρημάτων που κερδίζετε μηνιαίως. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μικρότερο, αν το σπίτι έχει υψηλά λειτουργικά έξοδο – για παράδειγμα θέρμανση κλπ.

Η διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων είναι μεγάλη

Με πολύ απλά λόγια πρόκειται για τα χρήματα που σας «μένουν στην τσέπη» αν αφαιρέσετε από τα έσοδα σας τα έξοδα σας. Αν σπαταλάτε περισσότερα απ’ όσα κερδίζετε τότε είναι λογικό να έχετε «ζημία», όπως κάθε εταιρεία, με αποτέλεσμα να πρέπει να καλύψετε τρύπες τον επόμενο μήνα. Λέγοντας έξοδα, δεν εννοούμε μόνο το ποσό που δαπανιέται για ψώνια και εξόδους, αλλά κυρίως την πλήρωση λογαριασμών.

Έλλειψη budget

Το να μην έχετε budget είναι η χειρότερη συνήθεια που μπορεί να έχει κάποιος. Τι σημαίνει στην ουσία: Δεν έχετε προϋπολογισμό, ένα συγκεκριμένο ποσό δηλαδή για να διαθέσετε σε διάφορες δραστηριότητες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σούπερ μάρκετ. Εάν δεν έχετε βάλει ένα budget για το πόσα θα ξοδέψετε είναι πολύ εύκολο να «ξεφύγετε» και μετά να μη μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις άλλες σας υποχρεώσεις.

Δεν μπορείτε να πείτε «όχι»

Θέλετε να έχετε κάθε τελευταίο gadget ή να ανανεώνετε διαρκώς τη γκαρνταρόμπα σας; Δεν αντιλέγουμε, και ποιος δε θέλει; Μπορείτε, όμως, να το κάνετε; Εάν συχνά μετανιώνετε για τις αγορές σας ή μετά στερείστε βασικά πράγματα ώστε να «εξισορροπήσετε» το έξοδο αυτό, μάλλον δεν έχετε αυτή την οικονομική δυνατότητα. Σκεφτείτε καλά πριν τις αγορές σας και πάρτε πράγματα που έχετε πραγματικά ανάγκη. Εάν οι αγορές αυτές σας βγάζουν εκτός προϋπολογισμού και σας αφήνουν με οικονομικές εκκρεμότητες στα μέσα του μήνα, προσπαθήστε να τις περιορίσετε.

Δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε περίπτωση ανάγκης

Το πιο σημαντικό είναι να έχετε τέτοιο οικονομικό προβάδισμα, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε. Τι θα γινόταν αν έπρεπε να μπείτε στο νοσοκομείο ή αν χάνατε τη δουλειά σας; Έχετε οικονομικό προβάδισμα για τέτοιες περιπτώσεις; Εάν όχι, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Δείτε επίσης τους λόγους για τους οποίου δεν είμαστε όλοι πλούσιοι