Πέντε τρόποι για να μοιάσει η επιχείρησή σας στην Pixar

Πέντε τρόποι για να μοιάσει η επιχείρησή σας στην Pixar

Ο Εντ Κάτμουλ, συνιδρυτής της πιο επιτυχημένης εταιρείας κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, έχει τη «συνταγή» για να κάνετε την εταιρεία σας δημιουργική και κερδοφόρα.

της Τζένιφερ Ράινγκολντ

Αν έχεις βρεθεί στα κεντρικά γραφεία της Pixar ή αν έχεις δει οποιαδήποτε ταινία της εταιρείας, ξέρεις ενστικτωδώς ότι πρόκειται για ένα απίθανο μέρος για να εργάζεσαι. Οι εργαζόμενοι διακοσμούν το χώρο τους όπως θέλουν, τρώνε στην επιδοτούμενη καφετέρια πλάι σε φιγούρες παιδικών ταινιών, και δουλεύουν στην υπηρεσία του επόμενου Finding Nemo.

Εκτός από ευχάριστη η Pixar, όμως, είναι και μια εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία. Από τότε που εξαγοράστηκε από την Disney το 2006 για 7,4 δισ. δολάρια, η εταιρεία κάνει αλλεπάλληλες επιτυχίες.

Και οι συνιδρυτές της εταιρείας, ο Τζον Λάσσετερ και ο Εντ Κάτμουλ, έχουν μεταγγίσει την προσέγγισή τους στα Disney Animation Studios, ενδυναμώνοντας έναν όμιλο που κάποτε παρέπαιε. Με απλά λόγια, η φιλοσοφία του μάνατζμεντ της εταιρείας είναι αρκετά ριζοσπαστική: δώσε στο δημιουργικό τμήμα τον έλεγχο επί της δημιουργίας, και η οικονομική επιτυχία θα ακολουθήσει.

Τώρα ο Κάτμουλ έγραψε ένα νέο βιβλίο με τίτλο Creativity, Inc., στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς ό,τι έμαθε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας του. Ιδού λοιπόν πέντε τρόποι που ο ίδιος συστήνει ώστε να βοηθηθεί μια εταιρεία για να αναδείξει τη δημιουργική της πλευρά.

1. Δίνετε συχνά σημειώματα
Η ιδέα των «σημειωμάτων» είναι θεμελιώδης στην κουλτούρα ενός στούντιο παραγωγής ταινιών. Αναφερόμαστε στις γραπτές συστάσεις ή κριτικές που δίδονται μετά την προβολή μιας πρώτης εκδοχής της ταινίας. Στα περισσότερα στούντιο, τα σημειώματα δίνονται από τα στελέχη και είναι συνήθως υποχρεωτικά. Στην Pixar όλοι μπορούν να δώσουν σημειώματα, και όλοι οι εργαζόμενοι προσκαλούνται σε προβολές πρώιμων εκδοχών της ταινίας. Οι σκηνοθέτες δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τις σημειώσεις – είναι απλώς προτάσεις για να τις λάβουν υπόψη τους. Όμως, όλο αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός ομαδικού πνεύματος, καθώς και στη συγκέντρωση ιδεών για την επίλυση προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμη: Επτά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με μεγάλη πειθώ

2. Μετράει η ιστορία, όχι η εισπρακτική επιτυχία
Ίσως να νομίζετε ότι η Pixar είναι μια εταιρεία τεχνολογίας. Κι όμως, ο Κάτμουλ γράφει ότι το κλειδί της επιτυχίας δεν είναι η ανάπτυξη εξεζητημένων τεχνολογιών animation, αλλά αντίθετα η αφήγηση μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας, την οποία η τεχνολογία θα πάει ένα βήμα παραπέρα. Ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί ένα blockbuster· είναι να «γεννηθεί» κάτι που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι νοιώθουν ως το καλύτερο δυνατό πράγμα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί. Εν τέλει, αυτό το πάθος μεταφράζεται και σε εισπρακτική επιτυχία.

3. Οι καλοί άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τις καλές ιδέες
Όταν ο Κάτμουλ απευθύνεται στο κοινό του, συχνά ρωτάει αν είναι σημαντικότερες οι καλές ιδέες ή οι καλοί άνθρωποι. Και συνήθως οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Όμως, η εμπειρία του στην Pixar έδειξε στον ίδιο ότι οι καλοί άνθρωποι είναι πολύ πιο σημαντικοί. «Αν δώσεις μια καλή ιδέα σε μία μέτρια ομάδα, θα τα κάνει χάλια. Αν δώσεις μία μέτρια ιδέα σε μία καταπληκτική ομάδα, είτε θα αναβαθμίσει αυτή την ιδέα, είτε θα την εγκαταλείψει και θα βρει καλύτερη».

Διαβάστε ακόμη: Η ιδιοφυΐα των Έλον Μασκ και Στιβ Τζομπς

4. Η ισορροπία αποδίδει
Παραδοσιακά, στους εργαζόμενους της Pixar επικρατεί ένταση, ιδιαίτερα όταν πρέπει να προλάβουν μία προθεσμία. Όμως, το υπερβολικό κίνητρο έχει και τα αρνητικά του: πάνω στη ζέση για να ολοκληρωθεί το Toy Story 2, ένας εξουθενωμένος εργαζόμενος ξέχασε το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο που ψηνόταν από τον ήλιο· το παιδί έχασε τις αισθήσεις του, αλλά τελικά επέζησε της περιπέτειας αυτής.

«Το Toy Story 2 υπήρξε μια μελέτη περίπτωσης ως προς το πώς ένα εργασιομανές εργατικό δυναμικό μπορεί να αυτοκαταστραφεί αν παραμείνει ανεξέλεγκτο». Έτσι, η Pixar προωθεί τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, καθώς και άλλα συναφή μέτρα, και οι εργαζόμενοι μένουν πιστοί στην εταιρεία και τα δίνουν όλα. Η ισορροπία μετράει.

5. Φέρτε ό,τι είναι «κρυμμένο» στο φως
Οι ηγέτες χάνουν πολλά, εν μέρει επειδή είναι απασχολημένοι και εν μέρει επειδή δεν έχουν αυτογνωσία και υποπίπτουν εύκολα στην ύβρη. Ο κύριος λόγος όμως, λέει ο Κάτμπουλ, είναι επειδή όλοι έχουμε νεκρές γωνίες, ιδιαίτερα όταν καταλαμβάνουμε θέσεις εξουσίας.

Πώς μπορείτε να το αποφύγεις αυτό ως ηγέτης; Είναι απλό: δεν μπορείς. Τουλάχιστον, όμως, καλό είναι να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι υπάρχουν πολλά που δεν ξέρεις και πολλές πληροφορίες που δεν φτάνουν τελικά σε σένα. «Η καλύτερη προσέγγιση είναι να παραδεχθούμε ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κάθε πτυχή ενός σύνθετου περιβάλλοντος και να εστιάσουμε σε τεχνικές σύνθεσης πολλών διαφορετικών απόψεων», καταλήγει ο Κάτμπουλ.

Δείτε ακόμη: Οι δέκα εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών