Πετρελαϊκοί κολοσσοί στο Λονδίνο για την Ελλάδα

Πετρελαϊκοί κολοσσοί στο Λονδίνο για την Ελλάδα

Tο ΥΠΕΚΑ θα παρουσιάσει σε περισσότερες από 30 εταιρείες τα 20 θαλάσσια ελληνικά «οικόπεδα» προς εκμετάλλευση. 

Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λονδίνο ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης θα παρουσιάσει τα 20 θαλάσσια ελληνικά «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη που θα διατεθούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 30 οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο συνέδριο της 1ης και 2ας Ιουλίου στο Λονδίνο, καθώς η πολύχρονη διαδικασία εισέρχεται στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του πρώτου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στις ελληνικές θάλασσες και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας για το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη αυξάνεται.

Στο Greece Offshore Licencing Round 2014 θα δώσουν το παρόν η ιταλική Eni και η γαλλική Total, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα ονόματα όπως αυτά των Shell, BP, ExxonMobil και Statoil. Με βάση τις έρευνες που έγιναν στις ελληνικές θάλασσες έχουν χαραχτεί 15- 20 οικόπεδα, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος της διαγωνιστικής διαδικασίας στην ευρωπαϊκή εφημερίδα.

Με εκπροσώπους αυτών των εταιρειών αναμένεται να υπάρξουν και «τετ α τετ» συναντήσεις, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε επιμέρους εξειδικευμένα ερωτήματα, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν σταλεί 500 προσκλήσεις. Εκτός από στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ενδιαφέρον για συμμετοχή στην παρουσίαση του Λονδίνου έχει εκδηλωθεί και από στελέχη εταιρειών παροχής συναφών υπηρεσιών με τις έρευνες.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος και θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας, τις υπό παραχώρηση περιοχές και τις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη, που θα παρουσιάσει τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.

Διαβάστε ακόμη: 

Ουρά από «μνηστήρες» με το βλέμμα στο Ιόνιο

Που κρύβεται ο «μαύρος» χρυσός της Ελλάδας