Ποια εταιρεία – κολοσσός σχεδιάζει να «σκοτώσει» τους κωδικούς

Ποια εταιρεία – κολοσσός σχεδιάζει να «σκοτώσει» τους κωδικούς

 

Η Google προχωράει με τα σχέδιά της να βάλει στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας τον παραδοσιακό κωδικό πρόσβασης.

Ο Νταν Κάουφμαν, διευθυντής της ομάδας Προηγμένης Τεχνολογίας και Έργων της Google, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία συνεργάζεται με «πολλούς μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» για τη δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας υποκατάστασης του κωδικού πρόσβασης.

Η τεχνολογία, η οποία ονομάζεται ‘Trust API”, χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες για να προσδιορίσει κατά πόσο αυτός που προσπαθεί να μπει στο smartphone σας είναι εσείς ή κάποιος άλλος.

Πολλές συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Google Android προσφέρουν ήδη το Smart Lock, το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες που σκανάρουν το πρόσωπό σας, τη φωνή, τις κινήσεις και την τοποθεσία σας για να συμπεράνουν κατά πόσο η συσκευή πρέπει να ξεκλειδώσει χωρίς κωδικό.

«Σε κάποιες συσκευές, οι αισθητήρες θα μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο περπατάτε. Αν ο μετρητής επιτάχυνσης εντοπίσει ένα περπάτημα που είναι πολύ διαφορετικό, μπορεί να κλειδώσει το τηλέφωνό σας» εξήγησε η εταιρεία σε μια διαδικτυακή ανάρτηση σχετικά με το Smart Lock.

To σύστημα υποκατάστασης κωδικού ‘Trust API’ υποτίθεται ότι είναι ακόμα πιο προηγμένο, ασφαλές, και εύκολο στη χρήση. Σύμφωνα με αναφορές, η τεχνολογία θα λειτουργεί στο φόντο της συσκευής σας, συνδυάζοντας δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες για τον υπολογισμό του κατά πόσο πρέπει να ξεκλειδώσει το smartphone για τον ιδιοκτήτη του ή να το μπλοκάρει για κάποιον που θέλει να το παραβιάσει.

Το σύστημα θα είναι σε θέση να διακρίνει ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο περνάτε το δάχτυλό σας πάνω από την οθόνη, και να τον ξεχωρίζει από τον τρόπο αφής κάποιου άλλου.

Αν και η Google αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε ή να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ο Κάουφμαν – ο οποίος ηγείται του πρότζεκτ – ήταν εμφανώς ενθουσιασμένος με τη σχετική τεχνολογία μιλώντας σε συνέδριο της Google.

«Αν υποθέσουμε ότι όλα θα πάνε καλά, το σύστημα θα είναι διαθέσιμο σε κάθε developer του Android σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε.