Ποια η αντίδραση του Τιμ Κουκ στην εκλογή Τραμπ

Ποια η αντίδραση του Τιμ Κουκ στην εκλογή Τραμπ
Photo:

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple συγκέντρωσε χρήματα για άλλους υποψήφιους αλλά όχι για τον Τραμπ.

του Άαρον Πρέσμαν

Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, ο οποίος δεν υποστήριξε τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ζήτησε από τους εργαζομένους του να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν μπροστά, αφήνοντας τις εκλογές πίσω τους.

Σε επιστολή του στους εργαζομένους της Apple, ο Κουκ παραδέχθηκε ότι στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης κάποιοι ίσως νοιώθουν απογοητευμένοι ή ανήσυχοι.

«Έχουμε μια ποικιλόμορφη ομάδα εργαζομένων, η οποία περιλαμβάνει υποστηρικτές και των δύο υποψηφίων» έγραψε ο Κουκ στο email, το οποίο δημοσιοποίησε το Buzzfeed. «Ανεξάρτητα από τον ποιο υποψήφιο υποστήριξε ο καθένας μας, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να προχωρήσουμε ενωμένοι».

Ο Κουκ δεν αναφέρθηκε σε κανέναν υποψήφιο ονομαστικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple συνδιοργάνωσε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για τη Χίλαρι Κλίντον. Επίσης, συνδιοργάνωσε μια παρεμφερή εκδήλωση και για τον Πολ Ράιαν, τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όμως, δεν έκανε το ίδιο για τον Τραμπ, ο οποίος είχε λιγοστούς υποστηρικτές στον κλάδο της τεχνολογίας.

Επίσης, ο Κουκ δεν έθιξε το ζήτημα της κριτικής που ο Τραμπ άσκησε στην Apple κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Όταν η Apple αρνήθηκε να βοηθήσει το FBI με την παραβίαση ενός iPhone που χρησιμοποιήθηκε από έναν από τους εκτελεστές του Σαν Μπερναντίνο, ο Τραμπ ζήτησε δημόσια να γίνει μποϊκοτάρισμα των προϊόντων της Apple.

Επίσης, οι θέσεις του Τραμπ γύρω από ζητήματα μετανάστευσης, γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, κρυπτογράφησης, και άλλα διαφέρουν ριζικά από τις θέσεις του Κουκ. Τέλος, η Apple αρνήθηκε να υποστηρίξει ή να χρηματοδοτήσει το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων φέτος στο Κλίβελαντ.

Πάντως, ο Κουκ έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό ως προς την κατεύθυνση της εταιρείας.

«Μπορεί σήμερα να συζητάμε όλοι τις αβεβαιότητες που προβάλλουν στο μέλλον, αλλά να είστε σίγουροι ότι η πυξίδα της Apple δεν έχει αλλάξει» έγραψε. «Τα προϊόντα μας συνδέουν τους ανθρώπους παντού, και παρέχουν τα εργαλεία στους πελάτες μας για να βελτιώσουν τις ζωές τους και τον κόσμο συνολικά».