Ποιος είδε το «μπλοκάκι» και δεν το φοβήθηκε

Ποιος είδε το «μπλοκάκι» και δεν το φοβήθηκε

Θολό παραμένει το τοπίο στο τι θα ισχύσει για όσους είναι μισθωτοί με μπλοκάκι και για όσους έχουν περισσότερους από δύο εργοδότες.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η κατάσταση για το “μέλλον” στα μπλοκάκια, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος που θα δώσει  απαντήσεις για τις αυξημένες εισφορές τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

Μέχρι και σήμερα, δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις εισφορές στα μπλοκάκια, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική εγκύκλιος και έτσι παραμένουν αναπάντητα ερωτηματικά για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκι και για αυτούς έχουν έως και δύο εργοδότες.

Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι ισχύουν τα εξής: «Στους ασφαλισμένους οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20% επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Εθνος σε κοινή συνεδρίαση των ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΣΚΟΙΠ αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για ζητήματα που σχετίζονται με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αυτήν τη φάση υπάρχει μια καταγραφή των θεμάτων, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις όπου χρειαστεί.

Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να βγει εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας, όπου θα δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις σε μια σειρά θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά και ακόμα ζητούν λύση. Στόχος είναι η διασταύρωση των στοιχείων για εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με «μπλοκάκι» να γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Όσο περισσότεροι οι εργοδότες, τόσο μεγαλύτερες οι εισφορές

Όσοι έχουν έναν ή δύο εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές σαν μισθωτοί. Δηλαδή θα πρέπει ο εργοδότης να καταβάλλει τα 2/3 των εισφορών (το 13,33%), ώστε ο ασφαλισμένος να πληρώσει το άλλο 1/ 3 (6,67%).

Όσοι έχουν πάνω από τρεις εργοδότες θα καταβάλλουν εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Μεγάλο αγκάθι είναι πώς θα διασφαλιστεί ότι οι εργοδότες θα καλύπτουν την εισφορά και δεν θα τη  μετακυλίουν στον μισθό του εργαζομένου.

Όπως έχει διευκρινίσει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος «μισθωτός με μπλοκάκι, όταν έχει έναν εργοδότη, δεν νοείται να γίνεται και εργολάβος, είναι εργαζόμενος, στον νόμο λέμε μέχρι και δύο εργοδότες, θα είναι 6,67% η εισφορά» και εξήγησε πως αυτό ισχύει και για μέχρι δύο εργοδότες.

«Το πράγμα αλλάζει όταν εργάζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκι σε άλλους, τότε πληρώνει το 20%» είπε.

Ο Τ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι καθώς ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα βασίζεται στο καθαρό εισόδημα που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι, τότε εκείνοι θα προτιμούν να το πληρώσουν, παρά να επιβαρύνονται με τον «τόκο» του 8.5% . Επίσης τόνισε πως εφόσον οι ασφαλισμένοι αυτοί θα πληρώνουν ένα μέρος του ποσού, τότε θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερώτητα.

Μισθωτός με μηδενικά έσοδα από μπλοκάκι, δεν πληρώνει καμία εισφορά, εφόσον όμως έχει μόνο μπλοκάκι, τότε θα πληρώνει τα 586 ευρώ, εκτός των περιπτώσεων που δικαιούται ειδικών εκπτώσεων, εξήγησε ο κύριος Πετρόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι, τότε αυτοί καλούνται να πληρώσουν 138 ευρώ το μήνα και κάλεσε εκείνους που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν.

Μόνο το 1% θα καταβάλει από φέτος υψηλότερες εισφορές

Σε ό,τι φορά τις  εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, ο ίδιος διευκρίνισε ότι  μόλις το 1% των ασφαλισμένων θα καταβάλει από φέτος υψηλότερες εισφορές, δήλωσε στον Αθήνα 98,4 ο Τ. Πετρόπουλος ενώ ερωτηθείς για το αν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα ως τρόπος υπολογισμού, απάντησε: “Όχι φυσικά, το καθαρό εισόδημα είναι εκείνο που προκύπτει από την απασχόληση που έχεις κατά το έτος που κρίνει.

Στην περίπτωση που έχεις μικρότερη απολαβή καθαρών εσόδων μέσα στη χρονιά (σε σχέση με το 2015), το ίδιο το σύστημα θα έχει την επιείκεια να το αντιμετωπίσει. Προβλέπουμε ότι μπορεί να κάνει μερική καταβολή και να είναι ενήμερος. Από το ίδιο το σύστημα θα προκύψει αν είναι καλόπιστη η συμπεριφορά του ασφαλισμένου”.