Ποιους πάει να «σκοτώσει» η Apple;

Ποιους πάει να «σκοτώσει» η Apple;

Τα νέα εργαλεία για iPhone, iPad και Mac ανταγωνίζονται ευθέως εφαρμογές όπως WhatsApp, Dropbox, Shazam και We transfer.

Οι εποχές που η Apple εντυπωσίαζε σε σημείο ενθουσιασμού με κάθε της ανακοίνωση για νέο software ή εργαλεία έχει παρέλθει προ πολλού (στο δε hardware μόνο τα MacBook Air σώζουν ακόμα την κατάσταση). Η παράδοση των τελευταίων ετών θα τηρούνταν ακέραια και χθες -με την ανακοίνωση του iOS 8 για mobile συσκευές και του OSX 10.10 για τα Mac- αν οι ανακοινώσεις δεν περιελάμβαναν τις προσπάθειες της εταιρείας να μπει στην αγορά του cloud και των instant messages, όπου ήδη κυριαρχούν άλλοι παίκτες.

Η είδηση, λοιπόν, από την έναρξη της WWDC στο Σαν Φρανσίσκο δεν είναι ότι το OSX λέγεται Yosemite και ότι αλλάζει για να μοιάσει στο iOS – αυτό το γνωρίζαμε ήδη και, επιπλέον, τα λειτουργικά δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το φθινόπωρο. Το νέο είναι πως, όπως και η Microsoft στο παρελθόν, η Apple ενσωματώνει στα λειτουργικά της εργαλεία και ευκολίες που μέχρι σήμερα έπρεπε κανείς να τα εγκαταστήσει από τρίτους.

«Νιώθω κολακευμένος που η Apple “δανείζεται” αμέτρητα από τα στοιχεία του WhatsApp στο iOS 8», έγραψε στο Twitter ο Jan Koum, ιδρυτής και CEO της WhatsApp, δίνοντας τον τόνο των αντιδράσεων. Αλλά ποιους άλλους πάει να «σκοτώσει» η Apple;

Καταρχάς, το αστείο που μέχρι σήμερα λέγεται iCloud επιτέλους αναβαθμίζεται και προσπαθεί να γίνει σαν το Dropbox ή το Google Drive. Το iCloud Drive θα είναι πια προσβάσιμο από ένα παράθυρο του Finder και προεγκατεστημένο στα νέα λειτουργικά.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα είναι μεταφορά μεγάλων αρχείων -μέχρι 5 GB- με mail. Το νέο OSX δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να φτιάξει ένα link με το οποίο ο παραλήπτης θα μπορεί να κατεβάζει το αρχείο απ’ ευθείας, χωρίς αυτό να περνάει από τον server. Το Dropbox και τα παρόμοιά του προσφέρουν ήδη αυτή τη λειτουργία, αλλά η Apple είναι η πρώτη που το ενσωματώνει στον email client.

Το τρίτο μεγάλο βήμα είναι το HealthKit, η εφαρμογή για iOS που καταγράφει και αναλύει ιατρικά δεδομένα (καρδιακούς παλμούς, ποιότητα ύπνου, βάρος, πίεση κ.λπ.) και ανταγωνίζεται ευθέως όλες τις παρόμοιες εφαρμογές -κυρίως της Samsung- που έχουν μπει στην αγορά της υγείας και του personal fitness.

Το iMessage αναβαθμίζεται επίσης, αποκτά ήχο και βίντεο, μοιάζει στο WhatsApp και το GroupMe.

Η Siri θα μπορεί πια να αναγνωρίζει τραγούδια, όπως το Shazam και το SoundHound. Ο χρήστης θα πατάει απλώς το home button και η Siri θα ενεργοποιείται άμεσα.

Είναι ξεκάθαρο πως η Apple επιτίθεται προς όλες τις κατευθύνσεις…

Διαβάστε ακόμη: 

Δείτε τα πρώτα μοντέλα της Apple

O ράπερ που υποχρέωσε την Apple να τον «χρυσώσει»

Δείτε πόσα βγάζουν Apple, Facebook, Google σε ένα δευτερόλεπτο!

Ο μεγιστάνας του WhatsApp που κάποτε έτρωγε με κουπόνια