Πυρά και καταδίωξη στη βορειο-δυτική Γαλλία – Κρατούν ομήρους οι δράστες

Πυρά και καταδίωξη στη βορειο-δυτική Γαλλία – Κρατούν ομήρους οι δράστες

Εκπαιδευμένος από την Αλ Κάιντα ο Σαΐντ Κουασί – Στις 14/1 κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Charlie Hebdo.

Υπόθεση ομηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις εταιρείας της κωμόπολης Νταμαρτέν-αν-Γκελ, βορειο-ανατολικά του Παρισιού, έπειτα από ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια καταδίωξης οχήματος στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες με χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν σε εκείνα των καταζητούμενων υπόπτων της επίθεσης κατά του Charlie Hebdo, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται όμηροι δεν είναι γνωστός.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα πυροβολισμούς και καταδίωξη των δύο υπόπτων για το μακελειό στο Charlie Hebdo στην περιοχή της Πικαρδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου έχουν επικεντρωθεί από χθες οι έρευνες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην Ουάσινγκτον, οι αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν ότι ο Σερίφ και ο Σαΐντ Κουασί βρίσκονταν εδώ και χρόνια στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας και ότι ο Σαΐντ Κουασί είχε επισκεφθεί την Υεμένη, προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Σαΐντ Κουασί, 34 ετών είχε παραμείνει στην Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP). Αυτός και ο αδελφός του Σερίφ, 32 ετών, αποτελούν το αντικείμενων του ανθρωποκυνηγητού που έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές. Τα δύο αδέλφια εισέβαλαν την Τετάρτη στα γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και πυροβόλησαν θανάσιμα 12 ανθρώπους.

Οι δύο ύποπτοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γαλλία από Αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο Σερίφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών επειδή πριν από μία δεκαετία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί στους κύκλους μιας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ένας αξιωματούχος της Υεμένης εξοικειωμένος με το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής γνώριζε για την πιθανή σχέση μεταξύ του Σαΐντ Κουασί με την AQAP.

Οι πηγές ανέφεραν ότι μετά την επιστροφή του Σαΐντ από την Υεμένη, τα δύο αδέλφια είχαν κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν είχαν επιστήσει καθόλου την προσοχή των γαλλικών αρχών ή των υπηρεσιών ασφαλείας. Είπαν ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης στη Σαρλί Εμπντό, δεν βρίσκονταν ψηλά στη λίστα των στόχων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αποδείξουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των αδελφών Κουασί και της AQAP ή οποιασδήποτε άλλης ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η επίθεση στο Charlie Hebdo χαιρετίσθηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ραδιοφωνικός σταθμός της οποίας χαρακτήρισε «ήρωες» του δύο αδελφούς.

Η ατμόσφαιρα της ακραίας έντασης που επικρατεί στη Γαλλία, ενισχύθηκε από τη χθεσινή επίθεση άγνωστου ενόπλου στο Μονρούζ, κατά την οποία μία αστυνομικός σκοτώθηκε , ενώ ένας δημοτικός υπάλληλος τραυματίσθηκε σοβαρά.

Συντάκτες κύριων άρθρων και πολιτικοί δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «πόλεμο», ενώ η εφημερίδα Le Monde έχει τίτλο «η 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας».

Σε ατμόσφαιρα «ιερής εθνικής ενότητας», οι εκπρόσωποι του ισλάμ στη Γαλλία κάλεσαν τους πιστούς να καταδικάσουν την τρομοκρατία και «να συμμετάσχουν μαζικά στην εθνική διαδήλωση» στη μνήμη των θυμάτων την Κυριακή στο Παρίσι.

Σήμερα, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, θα αποδοθούν τιμές στη μνήμη των θυμάτων σε όλα τα τεμένη της Γαλλίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε επαφή με τις ηγεσίες των γαλλικών πολιτικών κομμάτων για την οργάνωση της «πορείας της δημοκρατίας», στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ωστόσο, η «εθνική ενότητα» σημαδεύτηκε από την πολεμική που έχει δημιουργήσει η καταγγελία του Εθνικού Μετώπου για τον «αποκλεισμό» του από τη συγκέντρωση.

Η επίθεση στο Charlie Hebdo συνεχίζει να προκαλεί κύματα συγκίνησης στον κόσμο.

Σε μία εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε χθες την γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον για να τιμήσει τα θύματα της επίθεσης.

«Εξ ονόματος όλων των Αμερικανών, εκφράζω την αλληλεγγύη μας προς τους Γάλλους για αυτήν την τρομακτική επίθεση στο Παρίσι. Προχωρούμε μαζί, με την πεποίθηση ότι ο τρόμος δεν θα νικήσει την ελευθερία και τα ιδεώδη που είναι δικά μας και έχουν φωτίσει τον κόσμο. Vive la France !» (Ζήτω η Γαλλία), έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή στο site του Charlie Hebdo αναγγέλλεται:

Επειδή το μολύβι θα βρίσκεται πάντοτε πάνω από τη βαρβαρότητα…

Επειδή η ελευθερία είναι οικουμενικό δικαίωμα…

Επειδή ΕΣΕΙΣ μας υποστηρίζετε…

CHARLIE HEBDO

η εφημερίδα των ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ

Τετάρτη

14/1