Πύρρειος νίκη για την Apple

Πύρρειος νίκη για την Apple
Tim Cook, CEO of Apple, gestures while responding to questions on October 19, 2015 in Laguna Beach, California at the opening of the 2015 WSJD Live. The event brings together top CEOs, founders, pioneers, investors and luminaries to explore the most exciting tech opportunities emerging around the world. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN (Photo credit should read FREDERIC J. BROWN/AFP/Getty Images)

Τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού αυξήθηκαν, όχι όμως τόσο όσο ήλπιζαν επενδυτές και αναλυτές. Αναμένεται πτώση των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο.

Στα 75,9 δισεκατομμύρια δολάρια διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Apple στο οικονομικό τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία. Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο και αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα είναι πως η ανάπτυξη της εταιρείας έχει επιβραδυνθεί και αναμένεται να μειωθεί κατά το τρέχον τρίμηνο. Οι επενδυτές αναμένουν πως τα έσοδα της Apple θα διαμορφωθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 μεταξύ 50 και 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν στη συγκρίσιμη περσινή περίοδο είχαν ανέλθει στα 58 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν πως οι πωλήσεις του iPhone 6 (του περσινού χρυσωρυχείου) θα μειωθούν, αλλά όχι κατ ‘ανάγκη πολύ. Η μετοχή της Apple κατέγραψε πτώση σχεδόν 2,6% μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Μιλώντας με αριθμούς, η Apple ανακοίνωσε πως πούλησε 74,8 εκατομμύρια iPhone στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 καταγράφοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 0,4%-τη μικρότερη αύξηση από το 2007, όταν και τέθηκε προς πώληση το πρώτο iPhone.

Παρά το γεγονός πως τα έσοδα στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας αυξήθηκαν κατά 14% στο τέταρτο τρίμηνο, η Apple άρχισε να βλέπει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1,9% και διαμορφώθηκαν στα 18,36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πιο αναλυτικά, η Apple κατέγραψε στο δ’ τρίμηνο:

-Έσοδα: 75,872 δισ. δολάρια (+2%)
– Κέρδη: 18,4 δισ. δολάρια
– IPhone: 74,779 εκατ.
– IPad: 16,122 εκατ. (-25%)
– Mac: 5,312 εκατ. (-4%)
– Υπηρεσίες: 6,056 δισ. Δολάρια (+26%)
– Μικτό περιθώριο κέρδους: 40,1% (από 39,9%)
– Πρόβλεψη εσόδων: 50 – 53 δισ. δολάρια
– Ταμειακά διαθέσιμα: 215, 7 δισ. δολάρια (200 δισεκ. στο εξωτερικό)

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία στάθηκε στη θετική πλευρά των αποτελεσμάτων: «Η ομάδα μας κατάφερε να επιτύχει τα υψηλότερα αποτελέσματα τριμήνου που πέτυχε ποτέ η Apple, χάρη στα πιο καινοτόμα προϊόντα στον κόσμο και στις πωλήσεις- ρεκόρ όλων των iPhone, Apple Watch και Apple TV», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ και προσθέτει:

«Η ανάπτυξη των επιχειρηματικών υπηρεσιών μας επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου και παρήγαγε αποτελέσματα- ρεκόρ, ενώ η βάση μας ξεπέρασε πρόσφατα τον αριθμό-ορόσημο του ενός δισεκατομμυρίου ενεργών συσκευών».