Πιθανή εμπλοκή σκιάζει την αξιολόγηση 

Πιθανή εμπλοκή σκιάζει την αξιολόγηση 

Πού ποντάρει η κυβέρνηση ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. 

Στην παρέμβαση του EWG της Δευτέρας ελπίζει η κυβέρνηση για να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα, ωστόσο, το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να πάρει το εισιτήριο της επιστροφής και η εικόνα εμπλοκής γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν προς το παρόν στείλει θετικό σήμα, αφού δεν έχουν τελειώσει οι υπολογισμοί επί των μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση και από την άλλη η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει νέες διορθωτικές προτάσεις. Οι τεχνοκράτες των θεσμών θα πρέπει να αποφανθούν επί του ύψους του δημοσιονομικού κενού και στη συνέχεια να συζητήσουν για τις πολιτικές και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε το κενό αυτό να καλυφθεί.

Η κυβέρνηση με σημερινές διαρροές στελεχών του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται διατεθειμένη για παραχωρήσεις στο Ασφαλιστικό που έχουν να κάνουν με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και με τη θέσπιση χαμηλότερου πλαφόν για την ανώτατη σύνταξη, από τα 2700 ευρώ που είναι το όριο σήμερα, καθώς και μείωση του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις, που σήμερα ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, χωρίς όμως να αποσύρει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Τα ίδια στελέχη, πάντως, παραδέχονται ότι η διαφορά που χωρίζει κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλη.

Εγγυήσεις για την επιστροφή την επόμενη εβδομάδα δεν υπάρχουν, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για την άσκηση πολιτικών πιέσεων στο ΔΝΤ να επιστρέψει.

Όμως, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις πλευρές δεν είναι αισιόδοξα. Ήδη, ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι μας περιμένουν τα χειρότερα εάν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, σημαίνοντας καμπανάκι κινδύνου για απομόνωση της χώρας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ είναι ακόμη πιο σαφής, καθώς προειδοποιεί ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες η οικονομία θα εισέλθει πλέον στην ζώνη κινδύνου.