Πλήγμα 2,3 δισ. ευρώ στις εξαγωγές το 2015

Πλήγμα 2,3 δισ. ευρώ στις εξαγωγές το 2015

Ανησυχία για τα κλειστά σύνορα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων και του προσφυγικού προβλήματος.

Μεγαλύτερες από την «τρύπα» του ασφαλιστικού υπολογίζεται ότι ήταν οι απώλειες για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία, συνολικά, από τα capital controls και τα κλειστά τραπεζικά σύνορα που αυτά προκάλεσαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), αν είχαν διατηρηθεί οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) που καταγράφονταν έως τον Ιούνιο του 2015, στη χώρα θα είχαν εισρεύσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι το 2014, με σωρευτικό θετικό αποτύπωμα στα δημόσια έσοδα, στις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2015 υποχώρησε για τρίτη συνεχή χρονιά. Από την άλλη, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση των εξαγωγών το 2015 της τάξης του 7,8%.

Οι εξαγωγείς, ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, εκτιμώντας ότι οι όποιες θετικές επιδράσεις από την αύξηση των εξαγωγών είναι πιθανό να εξανεμισθούν λόγω των κλειστών φυσικών συνόρων, ως συνέπεια των αγροτικών κινητοποιήσεων ή του προσφυγικού ζητήματος.

Πηγή: Η Καθημερινή