«Πλήρες Brexit» και χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον

«Πλήρες Brexit» και χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον
epa06801944 Britain's Foreign Secretary Boris Johnson arrives for a cabinet meeting at the Downing Street in London, Britain, 12 June 2018. The meeting takes place ahead of a two-day debate by Members of Parliament on changes made by the House of Lords to Brexit Withdrawal Bill. EPA/NEIL HALL

Την ίδια ώρα μεγάλες εταιρείες απειλούν με αποχώρηση από τη Βρετανία σε περίπτωση «διαζυγίου» με την ΕΕ χωρίς πρότερη συμφωνία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε σήμερα ενός «πλήρους Brexit» προκρίνοντας το σενάριο μιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παρά τις προειδοποιήσεις που απευθύνουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται από την ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστηρίζει μια ρήξη με την ΕΕ, προειδοποιεί την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι είναι ανάγκη να αρνηθεί μια συμφωνία που θα άφηνε τη χώρα «μισή μέσα και μισή έξω» από την ΕΕ, «υποχρεωμένη να υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Επαναλαμβάνοντας τη μεταφορά του χαρτιού υγείας που είχε ήδη χρησιμοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα το εβδομαδιαίο περιοδικό The Economist, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε πως δεν θέλει μια συμφωνία εξόδου «μαλακή, εύθραυστη και ατελείωτη σε μήκος» και υπερασπίσθηκε ένα «πλήρες Brexit».

Μερικές ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η ανησυχία αυξάνει όσον αφορά την πρόοδο των συνομιλιών. Διαιρεμένη πάνω στο θέμα, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το όραμά της για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2019.

Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λάιαμ Φόξ ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός. «Πιστεύω πως οι εταίροι μας σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν θα ήταν συνετό να σκεφτούν πως η πρωθυπουργός μας μπλοφάρει», δήλωσε στο BBC. «Ανέκαθεν υποστήριζε πως η μη συμφωνία αξίζει περισσότερο από μια κακή συμφωνία».

Σ’ αυτό το σενάριο, εξέφρασε την άποψη ότι οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν «σοβαρές για πολλές ευρωπαϊκές χώρες» και κατονόμασε την Ιρλανδία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο.

Οι δηλώσεις αυτές καταδικάσθηκαν από τον γενικό διευθυντή της Siemens στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Όλο αυτό είναι απίστευτα άχρηστο», αντέδρασε στο BBC ο Γιούργκεν Μάιερ. «Αυτό που έχουμε τώρα ανάγκη είναι να εργαστούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας και να βρούμε μια λύση για ένα πραγματιστικό Brexit που να λειτουργεί και για τις δύο πλευρές».

Χθες οι επικεφαλής του αεροναυτικού ομίλου Airbus και, σε μικρότερο βαθμό, της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW απείλησαν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Το κέντρο έρευνας Centre for European Reform (CER) στο Λονδίνο εκτιμά σε μελέτη του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ότι η ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 έχει ήδη στοιχίσει στη βρετανική οικονομία 2,1 μονάδες ανάπτυξης.

Χιλιάδες υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν εν τω μεταξύ σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου για να ζητήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια τελική ψηφοφορία για τους όρους του Brexit. Δύο χρόνια αφότου η χώρα ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολιτικές διαιρέσεις σχετικά με το Brexit είναι εδραιωμένες και, παρά την κάποια σύγχυση για το τι θα σημάνει το Brexit, δεν έχει υπάρξει σαφής μεταστροφή.

Η εκστρατεία «People’s Vote», που περιλαμβάνει αριθμό οργανώσεων που υποστηρίζουν την ΕΕ, έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθεί μια δημόσια ψηφοφορία «ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε αν μια απόφαση, η οποία θα επηρεάσει τη ζωή μας για γενιέ,ς θα κάνει καλύτερη ή χειρότερη τη χώρα».

Δημοσκόπηση του οργανισμού Survation νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία, ενώ 25% είναι αντίθετοι.