Ποροσένκο: «Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Ουκρανία σε Σομαλία»

Ποροσένκο: «Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Ουκρανία σε Σομαλία»

Σημαντικός αριθμός νερκών στη σύγκρουση ουκρανικού στρατού-αυτονομιστών για το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ - Έτοιμη για συνομιλίες δηλώνει η Ρωσία.

Τα σχέδιά του για το μέλλον της Ουκρανίας ανέπτυξε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που βγήκε νικητής από την χθεσινή εκλογική διαδικασία κερδίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων, η οποία -παρότι πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ψήφισαν στα ανατολικά της χώρας- του δίνει σταθερή εντολή διακυβέρνησης. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων δίνουν στον Ποροσένκο 53,7% και στην πρώην πρωθυπουργό Τιμοσένκο 13,1%.

Ο Ποροσένκο στάθηκε στο θέμα των συγκρούσεων στις ανατολικές επαρχίες της χώρας και δήλωσε ότι δεν θα αφήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές να μετατρέψουν τις περιοχές «σε Σομαλία»

Ο μελλοντικός αρχηγός του κράτους, ένας δισεκατομμυριούχος της σοκολατοποιίας, ο οποίος κέρδισε χθες την προεδρία ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου πως επιθυμεί την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» της Ουκρανίας, καθώς και ότι θα διατηρήσει στην πρωθυπουργία τον Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο Ποροσένκο δήλωσε επίσης πως ελπίζει να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και πρόσθεσε πως η αποκατάσταση της σταθερότητας στις ανατολικές περιοχές της χώρας θα απαιτήσει την ανάμιξη της Μόσχας. «Ελπίζω πως η Ρωσία θα στηρίξει τις προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε στη συνέντευξη.

Επανέλαβε πως είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τους αυτονομιστές που θα καταθέσουν τα όπλα τους, αλλά πρόσθεσε πως δεν θα συναντηθεί με «τρομοκράτες» που απειλούν την ασφάλεια του κράτους. Ο Ποροσένκο δήλωσε ακόμη πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να εξασφαλίσει την επιστροφή στην Ουκρανία της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το Μάρτιο.

Ο ολιγάρχης Πέτρο Ποροσένκο αναλαμβάνει τώρα τη γεμάτη κινδύνους αποστολή να κατευνάσει τους φιλορώσους αντάρτες και να οδηγήσει την εύθραυστη χώρα του πιο κοντά στη Δύση.

Στρατιωτικό νόμο κήρυξαν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία – Μάχη για το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ
Οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κήρυξαν στρατιωτικό νόμο μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Ο Ντένις Πουσίλιν, ο αρχηγός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε την επιβολή του στρατιωτικού νόμου με συνεντεύξεις που έδωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο διάλογος με τον Ποροσένκο δεν μπορεί να βοηθήσει, διότι ο λαός του Ντονέτσκ τάσσεται εναντίον και των 21 υποψηφίων που συμμετείχαν στις χθεσινές εκλογές.

Το πρωί ένοπλοι αυτονομιστές κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, που παραμένει κλειστό. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του αεροδρομίου Ντμίτρι Κοσίνοφ δήλωσε ότι δεκάδες ένοπλοι εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ εμφανίστηκαν νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο απαιτώντας την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων.

 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» για να επανακαταλάβει το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση εναντίον των ανταρτών. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης στον χώρο του αεροδρομίου.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ ακούστηκαν μια έκρηξη και σποραδικά πυρά. Μαύρος καπνός υψωνόταν από την περιοχή του αεροδρομίου την ώρα που πάνω από αυτό πετούσε ένα μαχητικό αεροσκάφος. Επίσης ένας φωτοειδησεογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε τρία φορτηγά που μετέφεραν δεκάδες ενόπλους να κινούνται προς το διεθνές αεροδρόμιο Σεργκέι Προκόφιεφ.

Μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι η ομάδα που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο είναι το «Ανατολικό Tάγμα», το οποίο συμμετείχε στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή με μια ουκρανική πολιτοφυλακή δυτικά του Ντονέτσκ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

Σέβεται την επιλογή του λαού ο ανατραπείς πρόεδρος Γιανουκόβιτς
«Ανεξάρτητα από την περιφέρεια ή τη συμμετοχή, όποια κι αν είναι η επιλογή που έγινε, σέβομαι αυτή την επιλογή, η οποία έγινε την πιο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει διαφύγει στη Ρωσία από τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Θέλω ωστόσο να υπογραμμίσω πως, για τη νομιμότητα των εκλογών και τη νομιμότητα του ίδιου του προέδρου, η συμμετοχή των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας μας είναι απαραίτητη», πρόσθεσε διατυπώνοντας την εκτίμηση πως «πολλοί ψηφοφόροι των περιφερειών αυτών προσβλήθηκαν και ταπεινώθηκαν από τις πράξεις της παράνομης εξουσίας».

Σύμφωνα με τον Γιανουκόβιτς, ο πρώτος στόχος της εξουσίας μετά την εκλογή του Ποροσένκο είναι «να βάλει τέλος στο λουτρό αίματος» που λαμβάνει χώρα και «να αποσύρει τα στρατεύματα» από τις αυτονομιστικές ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία η Ρωσία 
Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τον Πέτρο Ποροσένκο, αλλά προειδοποιεί το Κίεβο ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να τερματισθούν. Στην κατεύθυνση των δηλώσεων του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις τελευταίες ημέρες, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους των ανατολικών περιοχών αποτελεί το κλειδί για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τους εκπροσώπους του Κιέβου, με τον Πέτρο Ποροσένκο», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του, η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία θα συνιστούσε «κολοσσιαίο σφάλμα».

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα σεβασθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

Ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές επέβαλαν το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αεροδρομίου, μία ημέρα αφότου εμπόδισαν τους περισσότερους ψηφοφόρους της περιοχής να προσέλθουν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε ακόμη:

Η πολιτική άνοδος του Ουκρανού «Willy Wonka»

Να τερματιστεί «ο πόλεμος και το χάος» πρώτο μέλημα του Ποροσένκο

Νέος πρόεδρος της Ουκρανίας ο Πέτρο Ποροσένκο

Κρίσιμες εκλογές στην Ουκρανία στη σκιά της βίας

Η Γιούλια, ο «βασιλιάς της σοκολάτας» και ο Ουκρανός Darth Vader!